Korte aantekeningen vergadering commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) van 17 mei 2022




1. 35154 en 35155

Goedkeuring Brede Economische en Handelsovereenkomst tussen Canada en de Europese Unie (CETA); Goedkeuring Strategische partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Unie en Canada

De commissie besluit inbreng te leveren voor verslag op 31 mei 2022. De commissie verzoekt de staf om de minister nadrukkelijk te verzoeken binnen de gestelde termijn te antwoorden, en alvast te kijken naar een mogelijke datum voor plenair debat vóór het zomerreces, of direct na het zomerreces.
De commissie verzoekt de staf verder om een overzicht van landen die het CETA-verdrag inmiddels hebben geratificeerd, en van landen die dat nog niet hebben gedaan.

2. Terugkoppeling ICM Corporate responsibility for serious human rights abuses in third countries

Het lid Karimi (GroenLinks) geeft een mondelinge terugkoppeling van de interparlementaire commissievergadering van het Europees parlement inzake "Corporate responsibility for serious human rights abuses in third countries", waar zij op 21 april jl. aan heeft deelgenomen.

3. 22112, IS

Brief van de minister van Buitenlandse Zaken inzake BNC-fiche over het voorstel voor een Richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid; Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

De commissie besluit de brief van de minister van Buitenlandse Zaken inzake BNC-fiche over het voorstel voor een Richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid d.d. 7 april 2022 voor kennisgeving aan te nemen.

4. Terugkoppeling werkbezoek aan onderdeel Defensie

De leden Faber (PVV) en Koole (PvdA) geven een korte mondelinge terugkoppeling over hun deelname samen met het lid Van Wely (Fractie-Nanninga) aan het gezamenlijke werkbezoek met de Tweede Kamer aan de Koninklijke Marine en Netherlandse Operations Commands (SOCOM), dat plaatsvond op 13 mei jl. in de Marinehaven te Den Helder.

5. Mededelingen en informatie

De commissie besluit de brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 13 mei jl. inzake Appreciatie voorstel voor de tijdelijke opschorting van heffingen op de invoer van Oekraïense producten te agenderen voor de volgende vergadering.

6. Rondvraag

De commissie stelt vast dat het kennismakingsgesprek met de minister en staatssecretaris van Defensie op 24 mei as. in de openbaarheid zal plaatsvinden, gelet op het openbare karakter van alle commissievergaderingen miv 10 mei jl.


De griffier van de commissie,
Luuk van Luijk