Dinsdag 22 oktober 2024, commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingshulp (BDO)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36613 K

Wijziging begrotingsstaat Defensiematerieelbegrotingsfonds 2024 (Miljoenennota)

Beslispunt

Wenst de commissie met betrekking tot dit wetsvoorstel:

  • inbreng te leveren voor verslag;
  • direct plenair debat te voeren of
  • het wetsvoorstel aan te melden voor stemming/hamerstuk.

Toelichting

Het gaat hier om de tweede suppletoire begroting bij de Miljoenennota van 2024 met betrekking tot het defensiematerieel begrotingsfonds.

Sinds enkele jaren zijn er drie reguliere momenten waarbij een begroting beleidsmatig en financieel kan worden gewijzigd. Het betreft achtereenvolgens de suppletoire begroting bij de Voorjaarsnota (mei), de Miljoenennota (september) en tot slot de Najaarsnota (november).

Deze begroting is in uw commissie geagendeerd omdat de Tweede Kamer op 8 oktober 2024 over deze begroting heeft gestemd. De andere suppletoire begrotingen op het gebied van commissie BDO zijn in de Tweede Kamer als hamerstuk afgedaan en staan conform het RvO op de termijnbrief.


Procedure

3.E220014

Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister voor BHO inzake kabinetsappreciatie over voorstel voor verlenging verordening tijdelijke liberalisering handel tussen de EU en Oekraïne; EU-voorstel: Voorstel voor een Verordening tot tijdelijke liberalisering van de handel tussen de EU en Oekraïne (COM(2022)195)

Beslispunt

Zijn de nadere vragen van de commissie afdoende beantwoord door de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp?

Toelichting

Op 1 maart 2024 stuurde de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een kabinetsappreciatie van het op 31 januari 2024 gepubliceerde voorstel van de Europese Commissie COM(2024)50 over de verlenging van handelsmaatregelen om Oekraïne te ondersteunen (36145, E).

Een eerste schriftelijke vragenronde heeft hierover plaatsgevonden (zie verslag schriftelijk overleg 36145, F). Op 17 juli 2024 heeft de commissie een brief gestuurd naar de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met nadere vragen (waarbij inbreng was geleverd door de PvdD-fractie). Dit verslag van nader schriftelijk overleg (36145, G) ligt vandaag ter bespreking voor.


Bespreking verslag nader schriftelijk overleg

4.Status van een aantal legisprudentie toezeggingen

Beslispunten

  • Kan de commissie instemmen met het voorstel om toezeggingen T02009, T02116, T02301 en T02124 op voldaan te zetten, dan wel af te voeren?

Toelichting

Binnenkort wordt naar de ministers een halfjaarlijks rappel gestuurd van alle openstaande of deels voldane toezeggingen waarvan de deadline is verstreken.

Omdat het toezeggingenrappel dit keer naar een nieuw kabinet wordt gestuurd, wordt ook een totaaloverzicht van alle openstaande of deels voldane toezeggingen meegestuurd. Dit totaaloverzicht omvat toezeggingen waarvan de deadline voor uitvoering nog in de toekomst ligt en toezeggingen die als 'legisprudentie' zijn aangemerkt.

Legisprudentie toezeggingen zijn doorlopende toezeggingen die niet zijn voorzien van een deadline. Er wordt bijvoorbeeld geen einddatum opgenomen wanneer een bewindspersoon toezegt een bepaalde handeling nooit meer te zullen verrichten of juist belooft steeds op tijd of periodiek een bepaalde handeling te verrichten.

De griffie heeft naar de legisprudentie toezeggingen gekeken en doet de volgende voorstellen:

Minister van Defensie:

T02009 - Jaarlijkse toezending brief internationale samenwerking - toezegging gedaan aan nav van vragen van de gehele commissie

Dit is een toezegging uit 2014, de Kamer heeft deze rapportages ontvangen, de laatste brief die de Kamer heeft ontvangen was echter in 2022 (zie hier). De commissie krijgt ook via andere wegen informatie over de internationale militaire samenwerking. Bijvoorbeeld via de begrotingen in de Memorie van Toelichting, of in de Defensienota en artikel 100 brieven. De commissie kan overwegen deze toezegging op voldaan te zetten aangezien de informatievoorziening op dit punt standaard plaatsvindt.

T02116 - Ontwikkelingen stealthtechnologie en sensoren - toezegging gedaan nav een vraag van het lid Franken (CDA)

Deze doorlopende toezegging uit 2015 gaat over de voortgangsrapportages aangaande de F-35 en de stealthtechnologie die bij de bouw hiervan wordt gebruikt. Deze vliegtuigen zijn inmiddels in Nederland in gebruik genomen, dus kan de toezegging nu op voldaan worden gezet.

T02301 - Verzending documenten van algemeen defensiebelang aan Eerste Kamer - toezegging gedaan nav vraag van het lid Kuiper (CU)

In deze toezegging uit 2016 wordt verzocht om documenten van algemeen defensiebelang naar de Kamer te sturen. Dit valt sowieso onder het inlichtingenrecht van de Kamer, dus zou deze toezegging kunnen worden afgevoerd.

Minister van Buitenlandse Zaken:

T02124 - Toezegging Rechtsbescherming als basisvoorwaarde voor het al dan niet instemmen met TTIP - toezegging gdaan nav vraag van het lid Koffeman (PvdD)

Deze toezegging uit 2015 gaat over de inzet bij de onderhandelingen over TTIP (Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag). Op 15 april 2019 zijn de onderhandelingen door de Europese Commissie als "achterhaald en niet langer relevant" verklaard. Naar aanleiding hiervan is ook schriftelijk overleg gevoerd door de commissie en de regering (35925 V, H). De griffie stelt voor om deze toezegging af te voeren. Bij eventuele nieuwe onderhandelingen kan de minister om een nieuwe toezegging worden gevraagd.


Bespreking

5.Kennismakingsgesprek met de minister van Buitenlandse Zaken

Beslispunt

  • Wenst de commissie alvast onderwerpen door te geven die zij bij het kennismakingesprek met de minister van Buitenlandse Zaken wenst te betrekken?

Toelichting

Op dinsdag 12 november, van 15:30-16:30 uur, zal het openbare kennismakingsgesprek met de minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp, plaatsvinden.

De commissie kan vooraf aangeven welke onderwerpen zij aan de orde wenst te stellen, zodat die aan de minister kunnen worden doorgegeven. Onderwerpen kunnen tijdens de vergadering worden ingebracht of per e-mail uiterlijk donderdag 31 oktober.


6.Terugkoppeling OVSE PA najaarsvergadering

Van 2 tot en met 4 oktober jl. vond de Najaarsvergadering van de OVSE Parlementaire Assemblee plaats in Dublin, Ierland. Hieraan namen de leden Karimi (GL-PvdA), Dittrich (D66), Van Gasteren (BBB) deel. Aan deze leden wordt gevraagd een korte mondelinge terugkoppeling van deze vergadering te geven.


7.Terugkoppeling OVSE PA veldbezoek Servië

Op 9-10 okt 2024 nam het lid Karimi (GL-PvdA) deel aan OVSE PA - veldbezoek in Servië (bezoek aan instituties OVSE). Aan dit wordt gevraagd een mondelinge terugkoppeling te geven van dit veldbezoek.


8.Terugkoppeling IPU assemblee

Op 13-17 oktober 2024 vond in Geneve de 149e assemblee plaats van de IPU. De leden Talsma (CU) en Belhirch (D66) hebben hieraan deelgenomen. Aan deze leden wordt gevraagd een korte mondelinge terugkoppeling van deze vergadering te geven.


9.Terugkoppeling OVSE-EOM Moldavië

OVSE verkiezingswaarnemingsmissie in Moldavië 17-21 oktober 2024. Deelname door de leden Van Gasteren (BBB) en Vogels (VVD). Aan deze leden wordt gevraagd een korte mondelinge terugkoppeling van deze missie te geven.


10.Mededelingen en informatie

Uitnodiging Defensie voor informele kennismaking

De minister en staatssecretaris van Defensie nodigen leden van de commissie BDO uit voor een informele kennismaking in de vorm van een diner op het ministerie (Plein 4), op dinsdag 12 november van 17:00-18:30 uur. Zie in de bijlage de uitnodiging. Deze tijden vallen wel samen met het ,ondeling overleg van de commissie EUZA met de minister van Buitenlandse Zaken.

Ambassadeursconferentie

Op woensdag 29 januari 2025 tussen 12.45-15.45 uur zal de ambassadeursconferentie plaatsvinden. Binnenkort zal bij alle commissies worden geïnventariseerd wie wenst deel te nemen en welke onderwerpen de Leden wensen te bespreken met de ambassadeurs.

Overzicht bijeenkomsten en activiteiten commissie BDO

Datum

Activiteit

vrijdag 8 november 2024

Werkbezoek Defensie bij kazerne Leeuwarden

dinsdag 12 november 2024, 15:30-16:30 uur

Kennismakingsgesprek met minister van BZ

dinsdag 12 november 2024, 17:00-18:30 uur

Informele kennismaking met bewindslieden Defensie op het ministerie

woensdag 29 januari 2025 12:45-15:45 uur

Ambassadeursconferentie




11.Rondvraag