26.657

Gemeentelijke herindeling van West-Overijssel



Dit voorstel past de gemeentelijke indeling van West-Overijssel aan aan de eisen die nu en in de toekomst aan het lokale bestuur worden gesteld.

Na de wetsvoorstellen tot gemeentelijke herindeling in Deventer en omstreken (25.653), het inmiddels ingetrokken wetsvoorstel herindeling Twente (26.353) en het daarvoor in de plaats ingediende voorstel voor gemeentelijke herindeling in een deel van Twente (27.096) komt met dit voorstel een eind aan de discussie en de besluitvorming over de bestuurlijke organisatie in de provincie Overijssel. Hierop vormt de gemeente Bathmen een uitzondering.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Het voorstel is op 24 februari 2000 aangenomen door de Tweede Kamer. PvdA, D66, VVD, CDA, GPV en RPF stemden voor. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 27 juni 2000 na hoofdelijke stemming met 36 stemmen voor (VVD, PvdA en D66) en 34 stemmen tegen (CDA, GroenLinks, SP, RPF/GPV, SGP en OSF) aangenomen.

De wet is opgenomen in Staatsblad 311 van 29 juni 2000.


Kerngegevens

ingediend

30 juni 1999

titel

Gemeentelijke herindeling van West-Overijssel

schriftelijke voorbereiding

inbreng geleverd door

ondertekening

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst


Hoofdlijnen

  • Met ingang van de datum van herindeling worden de volgende gemeenten opgeheven: Avereest, Brederwiede, Dalfsen, Genemuiden, Gramsbergen, Hardenberg, Hasselt, Heino, Kampen, Nieuwleusen, Olst, Ommen, Raalte, Steenwijk, Wijhe, IJsselham, IJsselmuiden en Zwartsluis.
  • Met ingang van de datum van herindeling worden de volgende nieuwe gemeenten ingesteld: Dalfsen, Zwartewaterland, Hardenberg, Kampen, Olst, Raalte en Steenwijk.
  • Bathmen zal bij een volgend herindelingsvoorstel in Overijssels verband betrokken worden.

Documenten