Commissievergaderingen op dinsdag 15 oktober 2024



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • 12.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 33.836, G

    Brief regering; Verzoek instemming geen bezwaar tegen toetreding Kirgizie tot het Haags Alimentatieverdrag 2007; Personen- en familierecht

    De commissie besluit de Kamer te adviseren om in te stemmen met het verlenen van medewerking aan de totstandkoming van het besluit van de Raad om geen bezwaar te maken tegen toetreding van Kirgizië tot het Haags Alimentatieverdrag 2007. Daartoe wordt een brief aan de Voorzitter vastgesteld die op de hamerstukkenlijst kan worden opgenomen.

  • 12.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 8 oktober 2024

    Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 8 oktober 2024.

    2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

    Het College neemt kennis van de lange termijn agenda van de aankomende periode.

    Het College neemt kennis van de brief van de voorzitter van de commissie I&A/JBZ met een advies aan de Kamer om in te stemmen met de voorgenomen medewerking van het kabinet aan de toetreding van Kirgizië tot het Haags Alimentatieverdrag. De brief, die al onder voorbehoud op de plenaire agenda staat, is vanochtend door de commissie definitief doorgeleid naar de plenaire vergadering en kan vanmiddag als hamerstuk worden afgedaan.

    3. Mededelingen en rondvraag

    Het College neemt kennis van de afwezigheid van de Griffier in verband met zijn deelname aan de conferentie van de Association of Secretaries General of Parliaments (ASGP) in Geneve.

    Het College neemt kennis van de korte terugkoppeling van de Voorzitter over zijn periodieke overleg met de commissievoorzitters dat vanochtend plaatsvond. Van het overleg wordt een kort verslag gemaakt en verspreid onder de fracties.

    Het College blikt kort terug op het verloop van de Algemene Politieke Beschouwingen die vorige week plaatsvonden. Organisatorisch en logistiek is de dag goed verlopen. De Voorzitter nodigt de fracties uit om eventuele verbeterpunten door te geven aan de griffie.

    Het College neemt kennis van de aankondiging van het lid Van Meenen dat hij via een mondeling overleg in overleg wil treden met het kabinet over haar voornemen om motie 36.600 E, die de Kamer vorige week heeft aangenomen tijdens de APB, niet uit te voeren. Hij zal dit vanmiddag verder bespreken in de commissie Financiën.

    Het overleg bespreekt de opvolging van de motie Rosenmöller c.s. (36.600, A) en specifiek het verzoek van het lid Rosenmöller tijdens de APB of de minister-president de Kamer wil informeren over de wijze waarop de motie betrokken wordt bij de beraadslaging van het kabinet tijdens de ministerraad op 21 oktober a.s. De griffie zal via de ambtelijke lijn nagaan op welke wijze en wanneer het kabinet invulling gaat geven aan de motie en hetgeen tijdens de APB hierover is toegezegd en zal dit aan het overleg terugkoppelen.

    De heer Bovens vraagt naar een bericht op het X-account van de Eerste Kamer over ingediende schriftelijke vragen ex artikel 105, RvO. De 1e plv. griffier meldt dat er sinds het gebruik van X door de Kamer, er altijd mededeling wordt gedaan van ingediende schriftelijke vragen.

  • 13.50 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Plenaire COSAC, 27 - 29 oktober 2024

    De commissie bespreekt de voorgenomen inbreng van de delegatieleider Van Apeldoorn (SP) en delegatielid Van Hattem (PVV), tijdens de plenaire COSAC op 27 - 29 oktober 2024 te Boedapest en geeft een aantal aandachtspunten mee. De commissie herhaalt dat een inbreng die wordt gebracht namens de commissie door een meerderheid in de commissie gedragen moet kunnen worden. Van Apeldoorn herbevestigt zijn voornemen een kritische inbreng te zullen leveren. De commissie stelt verder de ambtelijk voorbereide annotaties voor de COSAC-bijeenkomst vast.

    Ten aanzien van de conclusies en contributies en eventuele amendementen geeft de commissie de delegatieleider de ruimte te handelen naar bevind van zaken.

    2. Mondeling overleg over voorgenomen Europees beleid

    De commissie bespreekt het mondeling overleg met de minister van Buitenlandse Zaken op 12 november aanstaande en besluit met name uitbreiding van de EU, het Draghi-rapport en de geopolitieke context ervan, de implementatie van het asiel- en migratiepact en het Meerjarig Financieel Kader (MFK) als hoofdthema’s tijdens dit overleg aan de orde te stellen. De commissie verzoekt de minister in zijn inleiding ook in te gaan op de signalen in het regeerprogramma richting de EU en zijn zienswijze op Europese samenwerking. Het staat de leden vrij tijdens het mondeling overleg ook nog andere onderwerpen aan de orde te brengen.

    3. PACE sessie 30 september - 4 oktober 2024

    Delegatieleider Vogels (VVD) doet mondeling verslag van de plenaire PACE-sessie, gehouden op 30 september - 4 oktober jl. te Straatsburg.

    4. 21.501-02

    Brief van de minister van BuZa over geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 15 oktober 2024 ; Brief van de minister van BuZa over verslag van de Raad Algemene Zaken van 24 september 2024; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

    De commissie neemt kennis van het verslag van de Raad Algemene Zaken van 24 september 2024 (21.501-02, GQ), de geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 15 oktober 2024 (21.501-02, GR) en de geannoteerde agenda van de Europese Raad van 17 en 18 oktober 2024.

    5. Mededelingen en informatie

    Het lid Aerdts (D66) verzoekt, naar aanleiding van de kabinetsappreciatie over het Draghi-rapport, of na kan worden gegaan of Eerste Kamerleden uitgenodigd kunnen worden voor een gesprek dat de Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken met de heer Draghi wenst te houden.

    Op verzoek van het lid Visseren-Hamakers (PvdD) wordt in de eerstvolgende commissievergadering uit de lijst nieuw gepubliceerde Europese voorstellen het voorstel COM(2024)426 over uitwerking G7-akkoord financiële steun aan Oekraïne 2024, samen met de daarover verschenen kabinetsappreciatie, voor procedure geagendeerd.

  • 14.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36481

    Verzamelwet BZK 20xx

    De commissie brengt blanco verslag uit, teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen.

    2. Voorhang wijziging Bfv 2001

    Brief van de minister van BZK ter aanbieding van de voorhang wijziging Bfv 2001 in verband met wijzigingen van de maatstaven van de algemene uitkering van het gemeentefonds; Begrotingsstaat gemeentefonds 2024

    Inbreng voor een brief aan de regering wordt geleverd door de leden van de fracties van BBB, GroenLinks-PvdA, SP, CDA, PvdD en OPNL (Lievense) gezamenlijk, alsmede door de leden van de BBB, CDA, SP, PvdD en OPNL (Lievense) gezamenlijk.

    3. 34568, G

    Brief van de minister van BZK ter aanbieding van ROB-advies inzake nieuwe verdeling provinciefonds; Vereenvoudiging van het verdeelmodel van het provinciefonds

    De commissie besluit de brief van 27 september 2024 van de minister van BZK inzake ROB-advies met betrekking tot nieuwe verdeelmodel Provinciefonds, en de brief d.d. 9 oktober 2024 in reactie daarop van het IPO, te betrekken bij de behandeling van het door de Eerste Kamer gevraagde ROB-advies inzake een jaarlijkse monitor van de financiën van medeoverheden.

    4. 34568, H

    Brief van de minister van BZK ter aanbieding van het Integraal Overzicht Financiën gemeenten 2024 en het Integraal Overzicht Financiën provincies 2024; Vereenvoudiging van het verdeelmodel van het provinciefonds

    De commissie houdt de behandeling van de brief d.d. 30 september 2024 van de minister van BZK inzake 'Integraal Overzicht Financiën Gemeenten en Provincies' aan tot de ontvangst van het door de Eerste Kamer gevraagde ROB-advies inzake een jaarlijkse monitor van de financiën van medeoverheden.

    5. T03869

    Brief van de staatssecretaris Herstel Groningen over diepteanalyse haalbaarheid 2028; Gaswinning Groningen-veld; Toezegging Delen analyse NCG-rapport haalbaarheid 2028-doelstelling (36.441)

    De commissie besluit de status van toezegging T03869 te wijzigen in 'voldaan'. Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt geleverd door de leden van de fracties van de BBB (Kroon) en de ChristenUnie (Holterhues).

    6. CLXIV, A

    Brief van de staatssecretaris Herstel Groningen en de minister van KGG over stand van zaken procedures en geschillen met NAM, Shell en ExxonMobil (EK CLXIV, A); Herstel Groningen

    De commissie besluit gebruik te maken van de mogelijkheid tot een vertrouwelijke technische briefing, op voorwaarde dat vooraf door de bewindspersoon duidelijk wordt gemaakt wat wel en niet vertrouwelijk moet blijven en waarom. Aansluitend wenst de commissie leden de gelegenheid te bieden om in (openbaar) schriftelijk overleg met de regering te treden.

    7. Gesprek Stuurgroep Staat van de Uitvoering

    Brief van de minister van BZK ter aanbieding van de Staat van de Uitvoering 2024; Integraal wetgevingsbeleid

    Het gesprek met de stuurgroep voor de Staat van de Uitvoering staat gepland voor dinsdag 12 november 2024, 15.00-16.30 uur. De leden Lievense (BBB), Fiers (GroenLinks-PvdA) en Dittrich (D66) zullen het gesprek voor de commissie voorbereiden.

    8. Kennismakingsgesprek met bewindslieden BZK

    De commissie besluit tot het voeren van twee aparte kennismakingsgesprekken met de minister van BZK en de staatssecretaris Herstel Groningen, elk van 1 uur. De staf wordt gevraagd geschikte data en tijdstippen te zoeken.

  • 14.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36.410 EK, M

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - F&B over het rapport gedragseffecten van de accijnsverhoging op tabak en het Empty Pack Survey; Miljoenennota 2024

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van de BBB (Heijnen), het CDA (Bovens) en OPNL (Van der Goot). De JA21-fractie (Baumgarten) sluit zich aan bij de inbreng van de BBB-fractie. De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    2. 36.350 EK, E

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - F&B over de evaluatie van de heffingskortingen en tariefstructuur in de inkomstenbelasting; Voorjaarsnota 2023

    De commissie besluit af te zien van het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst en besluit daarmee om de beantwoording van de staatssecretaris van 12 september 2024 (36350, E) voor kennisgeving aan te nemen.

    3. 32140, X

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - F&B over stand van zaken rechtsherstel box 3; Herziening Belastingstelsel

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA (Martens), de PvdD (Visseren-Hamakers), JA21 (Baumgarten) en 50PLUS (Van Rooijen). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    4. 36151, AC

    Brief van de staatssecretaris van Financiën - T&D ter aanbieding van de voortgangsrapportage hersteloperatie toeslagen mei - augustus 2024; Wet hersteloperatie toeslagen

    De commissie besluit om de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane schriftelijk te verzoeken om de uitvoeringsovereenkomst met de Stichting Gelijkwaardig Herstel met de Kamer(s) te delen. De commissie besluit om na ontvangst van de reactie gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg. De leden Baumgarten (JA21) en Van Rooijen (50PLUS) hebben al aangegeven daarvan gebruik te willen maken.

    5. 36.600 EK, E

    Motie-Van Meenen (D66) c.s. over een separaat wetsvoorstel in het Belastingplan 2025 over verhoging btw-tarief

    De commissie besluit op initiatief van het lid Moonen (D66) om de minister van Financiën en de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst uit te nodigen voor een mondeling overleg over de kabinetsreactie op de motie-Van Meenen (36600, E) op dinsdag 22 oktober 2024.

    6. Interparlementaire bijeenkomst SECG - Boedapest 3-4 oktober 2024

    De leden Griffioen (BBB) en Van Rooijen (50PLUS) geven een korte terugkoppeling van de interparlementaire conferentie over stabiliteit economische coördinatie en bestuur in de Europese Unie van 3-4 oktober in Boedapest, Hongarije.

    7. Mededelingen en informatie

    Naar aanleiding van de kabinetsappreciatie Draghi-rapport merkt het lid Aerdts (D66) op dat de Tweede Kamer de heer Draghi heeft uitgenodigd om zijn rapport 'EU competitiveness looking ahead' toe te lichten. Zij verzoekt de griffie ambtelijk na te gaan of - bij doorgang van dit gesprek- het mogelijk is om hier een gezamenlijk gesprek van te maken met de leden van de Eerste Kamer.

    De griffier kondigt aan dat er waarschijnlijk een brief komt van de minister van Financiën met een verzoek om een spoedige behandeling van de Wijziging van de begrotingsstaat van het
    Ministerie van Financiën (IXB) en de
    begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor
    het jaar 2024 (wijziging samenhangende met
    Miljoenennota) (36.613 IX), die nu op de termijnbrief staat opgenomen.
    Het lid Visseren-Hamakers (PvdD) geeft aan dat de vaste commissie voor Europese Zaken heeft besloten het voorstel COM(2024)426 over uitwerking G7-akkoord financiële steun aan Oekraïne 2024, samen met de daarover verschenen kabinetsappreciatie, voor procedure heeft geagendeerd. De griffie geeft aan dat dit indien nodig, gezamenlijk kan worden besproken in een gecombineerde commissievergadering.

    8. Rondvraag

    Het lid Geerdink (VVD) meldt dat de de vaste commissie voor I&W/VRO heeft besloten de behandeling van het wetsvoorstel Verbetering koopkracht en vereenvoudiging van regeling huurtoeslag (36608) en het wetsvoorstel Vereenvoudiging van de huurtoeslag (36311) (onder voorbehoud van aanvaarding door de Tweede Kamer) over te laten aan de vaste commissie voor Financiën, in het kader van de behandeling van het Belastingplan.

  • 14.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36159

    Tegengaan productie van en de handel in nieuwe psychoactieve stoffen en enkele andere wijzigingen

    De commissie gaat akkoord met de voorgestelde vragen van het lid Nicolaï (PvdD) en besluit deze voor te leggen aan het expertisecentrum verslavingszorg Jellinek en aan de volgende externe deskundigen, met het verzoek hier bij voorkeur vóór 1 november 2024 schriftelijk op te reageren:
    - dr. Jan G.C. van Amsterdam en prof. dr. Wim van den Brink, beiden AmsterdamUMC, afdeling Psychiatrie;
    - dr. T. Nabben, senior onderzoeker Hogeschool van Amsterdam ;
    - prof. mr. J.S. Nan, hoogleraar Straf(proces)recht, Erasmus School of Law, Rotterdam.

    2. Preventiebeleid voeding en verbruiksbelasting alcoholvrije dranken (moties 36410 F en 36418 W en X)

    Verslag schriftelijk overleg (32793/36418, H)

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt heden geleverd door de fractie van JA21 (Baumgarten).

    3. Uitvoeringsregeling Waarschuwingsregister zorgfraude

    Verslag schriftelijk overleg (28828, B)

    De commissie besluit de brief met de reactie van de minister voor VWS van 9 oktober 2024 (verslag schriftelijk overleg; 28828, B) voor kennisgeving aan te nemen.

    Op verzoek van het lid Van Gurp (GroenLinks-PvdA) wenst de commissie schriftelijk geïnformeerd te worden over de uitkomsten van het geplande bestuurlijk overleg met de VNG. Dit verzoek zal door middel van een commissiebrief worden overgebracht aan de minister van VWS.

    4. Kennismakingsgesprek nieuwe bewindspersonen VWS

    De geïnventariseerde onderwerpen die de commissie tijdens het kennismakingsgesprek met de nieuwe bewindspersonen VWS op 5 november 2024 aan de orde wil stellen worden door de staf ter voorbereiding op het gesprek bij het ministerie aangeleverd.

    5. Mededelingen en informatie

    De commissievoorzitter wijst de leden op de aanbieding van de Eerste Kabuki Onderzoeksagenda die op dinsdag 22 oktober 2024 om 12.15 uur in de vorm van een petitieaanbieding zal plaatsvinden. Aanwezigheid van de leden van de commissie VWS wordt zeer op prijs gesteld.

  • 14.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36241

    Aanspraak op kinderopvangtoeslag voor Oekraïense ontheemden

    De commissie meldt het wetsvoorstel aan voor plenaire behandeling de eerstvolgende mogelijkheid na het herfstreces.

    2. 36513

    Verbetermaatregelen gastouderopvang

    De commissie besluit op 5 november 2024 gelegenheid te bieden om inbreng te leveren voor verslag.

    3. 36154

    Wet herziening bedrag ineens

    De commissie besluit op 12 november 2024 gelegenheid te bieden om inbreng te leveren voor verslag. De status van de motie-Oomen-Ruijten (35555, H) blijft ongewijzigd (niet-uitgevoerd).

    De commissie ziet af van separaat schriftelijk overleg over de brief over het uitstel van de inwerkingtreding van het wetsvoorstel (36154 / 35555, B).

    4. 36545

    Wet implementatie EU-richtlijn toereikende minimumlonen

    De commissie besluit op 5 november 2024 gelegenheid te bieden om inbreng te leveren voor verslag.

    5. 35483, L

    Brief van de staatssecretaris van J&V over de monitoring van de Wet inburgering 2021; Wet inburgering 2021

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Ramsodit), CDA (Bakker-Klein), D66 (Belhirch) en Van Aelst-Den Uijl (SP).

    6. 36067, BT

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van SZW over de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel en het invaren; Wet toekomst pensioenen

    Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Heijnen), 50PLUS (Van Rooijen) en OPNL (Van der Goot).

    7. 36600 XV, A

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van SZW en de staatssecretaris P&I over de Commissie sociaal minimum en het programma Vereenvoudiging inkomensondersteuning voor mensen; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2025

    De commissie neemt het verslag nader schriftelijk overleg (36600 XV, A) voor kennisgeving aan.

    8. 21501-31, CB

    Brief van de minister van SZW over geannoteerde agenda informele Raad WSB van 9 en 10 oktober 2024; Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

    De commissie neemt de geannoteerde agenda informele Raad WSB (21501-31, CB) voor kennisgeving aan.

  • 15.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35.079, I (vervolg 8 juni 2021)

    Initiatiefvoorstel-Mutluer, Boswijk, Ellian, Bikker en Diederik van Dijk Wet bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties

    De commissie meldt het initiatiefvoorstel (35079) aan voor plenaire behandeling, bij voorkeur eind november 2024.

    2. 36.225

    Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische activiteiten

    Inbreng voor het tweede verslag (36225) wordt geleverd door de fracties van de BBB (Van Gasteren), VVD (Van de Sanden), D66 (Dittrich) en GroenLinks-PvdA (Veldhoen).
    De commissie vraagt de commissiestaf om bij de Nationale Ombudsman te informeren of het juist is dat momenteel onderzoek wordt gedaan naar registraties van persoonsgerichte gegevens omtrent terrorisme en als dit het geval is op welke termijn een rapport hierover kan worden verwacht.

    3. 36.280

    Uitbreiding strafbaarheid spionageactiviteiten

    Inbreng voor het tweede verslag (36280) wordt vandaag geleverd door de fractie van de PvdD (Nicolaï).

    4. 29.279, Z

    Brief van de staatssecretaris Rechtsbescherming ter aanbieding van de ontwerpregeling Tijdelijk besluit experiment regelrechter; Rechtsstaat en Rechtsorde

    De commissie besluit de brief van de staatssecretaris Rechtsbescherming ter aanbieding van de ontwerpregeling Tijdelijk besluit experiment regelrechter (29279, Z) voor kennisgeving aan te nemen.

    5. T02490

    Toezegging Legale wietteelt (34.775)

    De commissie besluit naar aanleiding van de brief van 20 september 2024 (34997/34775, V) van de minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport:
    - op 12 november 2024 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg;
    - de status van toezegging T02490 (thans: deels voldaan), te handhaven.

    6. SWD(2024)819

    Verslag over de rechtsstaat 2024 - Landenhoofdstuk over de situatie op het gebied van de rechtsstaat in Nederland

    De commissie besluit naar aanleiding van het Landenhoofdstuk in het Verslag over de rechtsstaat 2024 van de Europese Commissie over de situatie op het gebied van de rechtsstaat in Nederland (SWD(2024)819) op 12 november 2024 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

    7. Mededelingen en informatie

    Het lid Vogels (VVD) meldt naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris Rechtsbescherming en de minister van Justitie en Veiligheid van 3 oktober 2024 waarin het evaluatieverslag van de innovatiewet Strafvordering wordt aangeboden, dat de werkgroep ter voorbereiding op de behandeling modernisering Wetboek van Strafvordering voornemens is om 26 november 2024 nader te spreken over de gewenste vervolgstappen.

  • kennismakingsgesprek 15.15 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 15.20 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36.300

    Gebruik biometrie bij automatische grenscontrole

    De commissie besluit naar aanleiding van een verzoek van het lid Janssen (SP) een commissiebrief te sturen gericht aan de minister van A&M, waarin wordt gevraagd om op korte termijn i) aanvullende informatie te verstrekken over het uitstel van de invoering van het Entry/Exit-systeem (EES) en ii) de Kamer te informeren over de opgaven waarvoor Eurocommissaris Johansson zich gesteld weet om het systeem goed werkend en juridisch kloppend te krijgen. De commissie besluit - onder voorbehoud van tijdige en afdoende beantwoording van de brief - dat op 12 november a.s. inbreng voor het verslag wordt geleverd.

    2. 35.749

    Wet herziening regels niet tijdig beslissen in vreemdelingenzaken

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Karimi), D66 en de PvdD gezamenlijk (Dittrich/Koffeman), de ChristenUnie (Huizinga-Heringa) en de SGP (Schalk).

    3. 30.573, I

    Brief van de staatssecretaris van J&V ter aanbieding van de Staat van Migratie 2024; Migratiebeleid

    Naar aanleiding van de brief van 14 juni 2024 (30573, I) wordt inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van A&M geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Karimi), D66 (Dittrich), de PVV (Van Hattem) en de ChristenUnie (Huizinga-Heringa). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    4. E240003

    Voorstel voor een Richtlijn tot vaststelling van minimumvoorschriften ter voorkoming en bestrijding van mensensmokkel

    De commissie besluit het agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen na ontvangst van de beantwoording door de regering van de uitgaande brief d.d. 23 april 2024 die op korte termijn wordt verwacht.

  • 15.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36.451

    Uitvoeringswet datagovernanceverordening

    De commissie brengt blanco verslag uit, teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen.

    2. 36.495

    Uitvoeringswet digitalemarktenverordening

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Van de Sanden) en Volt (Hartog).

    3. 31.293, E en CXLVII, O

    Brief van de minister van OCW betreffende de uitvoering van de motie Gerkens c.s. over digitale geletterdheid op lerarenopleidingen; Grip op algoritmische besluitvorming bij de overheid; Brief van de staatssecretaris van OCW over de vierde voortgangsbrief Masterplan basisvaardigheden; Primair Onderwijs

    De commissie beschouwt de motie als niet uitgevoerd. De commissie besluit op 5 november 2024 de SP-fractie desgewenst gelegenheid te bieden inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

    4. 36.382, G

    Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van BZK inzake de uitvoering van motie-Fiers c.s. over diverse voorwaarden voor toetsing bij toekomstige digitaliseringswetgeving door de Eerste Kamer; Wet implementatie Open data richtlijn

    De commissie besluit op 5 november 2024 inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg.

    5. Voorbespreking kennismakingsgesprek met de staatssecretaris Digitalisering en Koninkrijkrelaties

    De commissie zal bij de kennismaking met de staatssecretaris Digitalisering en Koninkrijkrelaties in het bijzonder aandacht hebben voor de volgende thema's:
    - de visie, ambities en beleidsvoornemens van de staatssecretaris;
    - de vormgeving van de dialoog over waarborgen bij geautomatiseerde besluitvorming (ook op basis van bestaande wetgeving);
    - de invulling van de coördinerende rol van de staatssecretaris;
    - de samenwerking met decentrale overheden;
    - vanuit welk perspectief het gesprek zal worden aangegaan in Europa.

    6. Voorstel van de werkgroep start Digitalisering over kennisactiviteiten

    De commissie stemt in met het voorstel van de werkgroep start Digitalisering en geeft de griffie de volgende aandachtspunten mee.

    De commissie wenst de voorgestelde kennismakingsbijeenkomsten met toezichthouders, decentrale overheden en hoge colleges van staat te organiseren in de late namiddag/vroege avond.

    De commissie stemt in met het voorstel van de werkgroep om een informatieve bijeenkomst over AI te organiseren en vervolgens een serie deskundigenbijeenkomsten over de thema's 'AI en mensenrechten', ‘AI in het zorgdomein’ en ‘AI en de arbeidsmarkt’, zo mogelijk met betrokkenheid van de relevante vakcommissies. Daarnaast besluit de commissie ‘AI en onderwijs’ als aanvullend thema te benoemen. De commissie zal voorts aandacht besteden aan de macht van Big Tech en de erosie van democratische processen.

    De commissie stemt in met de voorgestelde wijze van kennisdeling en geeft de griffie de vrijheid om de interne en externe communicatie naar eigen inzicht te organiseren.

    De commissie zal op een later moment input leveren voor de ontwikkeling van toepassingen van AI in de werkprocessen van de Kamer.

  • 15.35 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 32.317, OU

    Brief van de ministers van J&V en A&M en de staatssecretaris Rechtsbescherming over geannoteerde agenda van de JBZ-Raad van 10 en 11 oktober 2024; JBZ-Raad

    De commissies besluiten naar aanleiding van de geannoteerde agenda van de formele JBZ-Raad van 10 en 11 oktober 2024 (32317, OU) om op 12 november 2024 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie. De leden Karimi (GroenLinks-PvdA) en Dittrich (D66) hebben aangegeven voornemens te zijn inbreng te leveren, met name over het Nederlandse non-paper.

  • mondeling overleg 16.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 17.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Toezegging T03863

    Toezegging Cofinanciering MIRT-rijksprojecten (36.410 XII)

    De commissie besluit de brief van de minister en de staatssecretaris van I&W van 17 september 2024 (36600 A/36600 J, A) voor kennisgeving aan te nemen en vervolgvragen bij de behandeling van de begroting te betrekken. De commissie besluit toezegging T03863 als “voldaan” aan te merken.

    2. 31936, BC

    Brief van de minister van I&W ter aanbieding advies Commissie mer ter voorbereiding op ontwerpbesluit tot wijziging Luchthavenverkeerbesluit Schiphol; Luchtvaartbeleid

    De commissie besluit het agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen na ontvangst van de beantwoording door de minister van I&W van de uitgaande brief met vragen n.a.v. de 'Notitie Reikwijdte en Detailniveau' (verstuurd 16 september 2024; deadline 14 oktober 2024).

    3. 31936, BD

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van I&W over verduurzaming van de luchtvaart; Luchtvaartbeleid

    Naar aanleiding van de brief van 14 juni 2024 (31936, BD) wordt inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister van I&W geleverd door de fractie van de PvdD (Koffeman). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    4. 36600 XII, A

    Brief van de minister van I&W ter aanbieding van het Jaarplan 2025 ILT; Begrotingsstaten Infrastructuur en Waterstaat 2025

    Naar aanleiding van de brief van 17 september 2024 (36600 XII, A) wordt inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van I&W geleverd door de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en GroenLinks-PvdA (Thijssen), mede namens de fracties van D66, de SP, de ChristenUnie, PvdD en OPNL. De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    5. 21501-33, O

    Brief van de minister van de staatssecretaris van I&W over schriftelijk overleg Tweede Kamer ten behoeve van de informele bijeenkomst Transportraad van 19 en 20 september 2024; Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie

    Naar aanleiding van de brief van 18 september 2024 (21501-33, O) wordt inbreng voor schriftelijk overleg met de regering geleverd door de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    6. 27625, J

    Brief van de minister van I&W ter aanbieding van verbeterplannen drinkwaterbedrijven; Waterbeleid

    De commissie besluit het agendapunt aan te houden en - samen met de overige brieven over wateraangelegenheden - opnieuw te agenderen nadat de op 26 november 2024 geplande (vierde) deskundigenbijeenkomst over water, met als thema 'de uitvoeringspraktijk', heeft plaatsgevonden.

    7. 34682, Y

    Brief van de minister van VRO ter aanbieding van de ‘Monitor Nationale Omgevingsvisie 2024, tweede vervolgmeting’; Nationale Omgevingsvisie

    De commissie besluit het agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen na ontvangst van de kabinetsreactie op de tweede vervolgmeting van de Monitor Nationale
    Omgevingsvisie (NOVI).

    8. 32127, AS

    Brief van de minister van VRO ter aanbieding van de laatste Voortgangsrapportage Crisis- en herstelwet; Crisis- en herstelwet

    Naar aanleiding van de brief van 10 september 2024 (32127, AS) wordt inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van VRO geleverd door de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en GroenLinks-PvdA en de SP gezamenlijk (Kluit/Van Aelst-den Uijl). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

    9. T03801

    Toezegging Brief artikel 21, eerste lid, onderdeel d, van de Huisvestingswet 2014 (36.190)

    De commissie besluit n.a.v. de brief van de minister van VRO van 16 september 2024 (36190, J) om op 5 november 2024 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg. De commissie besluit toezegging T03801 als “openstaand” te blijven beschouwen.

    10. 36311

    Vereenvoudiging van de huurtoeslag

    De commissie besluit de behandeling van het wetsvoorstel over te laten aan de commissie Financiën in het kader van de behandeling van het Belastingplan 2025.

    11. 36608

    Verbetering koopkracht en vereenvoudiging van regeling huurtoeslag

    De commissie besluit de behandeling van het wetsvoorstel over te laten aan de commissie Financiën in het kader van de behandeling van het Belastingplan 2025.

    12. Kennismakingsgesprek met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

    De commissie besluit een kennismakingsgesprek te houden met de minister van VRO op 12 november 2024 van 19:00 tot 20:00 uur. Vanuit de commissie worden de volgende onderwerpen voor dit gesprek aangedragen:
    - de studentenhuisvesting (Koffeman (PvdD));
    - de obstakels om de woningbouw te versnellen (Rietkerk (CDA)).
    De commissie besluit dat nadere gespreksonderwerpen schriftelijk bij de commissiegriffier kunnen worden ingediend (uiterlijk 6 november 2024).

    13. Mededelingen en informatie

    De commissie besluit de regering om een kabinetsreactie te verzoeken op het advies 'Met recht balanceren. Juridisering in de leefomgeving' van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Daarnaast besluit de commissie om de Rli uit te nodigen voor het geven van een toelichting op het advies. Het advies zal (nogmaals) onder de aandacht van andere relevante commissies worden gebracht (LNV, EZ/KGG, BIZA en J&V). Leden van deze commissies worden uitgenodigd aan het gesprek met de Rli deel te nemen.

    14. Rondvraag

    Op verzoek van het lid Van Langen-Visbeek (BBB) besluit de commissie om op 22 oktober 2024 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de minister voor VRO over invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), mede in het kader van toezegging T03712 over de monitoring en de tussenevaluatie van de wet.

  • openbaar gesprek 17.15 uur
    (Geen besluitpunten)
  • 17.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36479

    Verplichtstelling verklaring omtrent het gedrag in aanvullend onderwijs

    De commissie meldt het wetsvoorstel aan voor plenaire afdoening als hamerstuk.

    2. 25268, Y

    Brief van de minister van OCW over beleidsreactie zbo-evaluatie Commissariaat voor de Media; Zelfstandige bestuursorganen

    Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de BBB (Jaspers), GroenLinks-PvdA en D66 gezamenlijk (Veldhoen), PVV (Van Kesteren) en JA21 (Van Bijsterveld).
    [de JA21-fractie heeft na afloop laten weten van het leveren van inbreng af te zien]

    3. Kennismakingsgesprek met de minister en staatssecretaris van OCW

    Het kennismakingsgesprek met de minister en staatssecretaris van OCW vindt plaats op 5 november 2024 van 14:30 tot 16:00 uur. Minister en staatssecretaris krijgen elk 10 minuten voor een inleiding. De rest van de tijd is voor vragen en antwoorden.

    De commissie besluit in ieder geval te spreken over het regeerprogramma, de aangekondigde bezuinigingen, basisvaardigheden, de verlaging van de subsidie voor NWO in 2030, kansengelijkheid in het basisonderwijs en het (informatica)lerarentekort. Indien leden na de vergadering nog onderwerpen wensen aan te dragen, dan luidt het verzoek deze uiterlijk 30 oktober aanstaande aan de commissiegriffier te sturen.

  • kennismakingsgesprek 18.45 uur
    (Geen besluitpunten)
  • kennismakingsgesprek 19.00 uur
    (Geen besluitpunten)