Eerste Kamer vraagt advies Raad van State over Europees voorstel



De Eerste Kamer heeft wellicht geen zelfstandige bevoegdheid een adviesaanvraag bij de Raad van State in te dienen, maar kan wel gebruik maken van het recht een voorlichtingsaanvraag bij de Raad van State in te dienen. Voor de eerste maal in haar bestaan heeft de Eerste Kamer daarvan gebruik gemaakt. Bovendien geen advies over een nationaal wetsvoorstel, maar een Brussels voorstel: de Europese agentschappen. De regering heeft aangegeven gehoor te geven aan het verzoek van de Eerste Kamer en de adviesaanvraag over Europese agentschappen ingediend bij de Raad van State.

De commissie Europese samenwerkingsorganisaties van de Eerste Kamer maakt zich al langer grote zorgen over de (aanwas van) Europese agentschappen, de democratische controle op deze agentschappen en de verdubbeling van werkzaamheden die al door andere internationale organisaties naar behoren worden uitgevoerd.

Tijdens het jaarlijkse Europadebat (november 2004) in de Eerste Kamer werd deze zorg geuit en is de regering om een uitgebreide notitie over Europese agentschappen gevraagd. Nog voor deze notitie is ontvangen door de Eerste Kamer presenteerde de Europese Commissie in februari 2005 haar voorstel voor een interinstitutioneel akkoord betreffende de oprichting van Europese regelgevende agentschappen. De regering deed uiteindelijk - na een rappèl - haar toezegging aan de Eerste Kamer gestalte krijgen door een uitgebreide(re) reactie op dit Europese voorstel.

De zorgen over de Europese agentschappen zijn daarmee echter niet weggenomen. Zo heeft de Eerste Kamer ook meerdere initiatieven getoond om meer aandacht te krijgen voor de oprichting van het Europees Bureau voor de Grondrechten. Met het recente voorstel van de Europese Commissie vindt de Eerste Kamer het echter hoog tijd worden dat ook het Hoog College van Staat hiernaar kijkt. De Eerste Kamer verzoekt de regering dan ook dringend de voorlichtingsaanvraag over de Europese agentschappen aan de Raad van State over te brengen.


Deel dit item: