De Eerste Kamer heeft op dinsdag 28 november de positie van medezeggenschapsraden in het primair en voortgezet onderwijs versterkt door in te stemmen met het wetsvoorstel Wet medezeggenschap op scholen. Volgens het voorstel blijft medezeggenschap een zaak van personeel, ouders en leerlingen gezamenlijk. De geleding van het personeel is in aantal gelijk aan de geleding van ouders en leerlingen gezamenlijk. Naast een pakket van gezamenlijke bevoegdheden, zoals arbeidsvoorwaarden, de hoogte van de ouderbijdrage en het leerlingeninstituut. De mogelijkheid om op godsdienstige of levensbeschouwelijke gronden een ontheffing te krijgen komt te vervallen. De fracties van SGP en ChristenUnie lieten aantekenen tegen het voorstel te zijn.
Aantasting schoolbesturen
Woordvoerder Schuurman van deze fracties zag er een aantasting in van het bevoegde gezag, de schoolbesturen. Ook maakte hij er bezwaar tegen dat ouders die geen lid zijn van de vereniging van een school wel lid kunnen zijn van de medezeggenschapsraad.
Tegenspel
Onder aanvoering van mevrouw Linthorst (PvdA) drong vrijwel de gehele Eerste Kamer aan op verder tegenspel voor de schoolbesturen die van de overheid steeds meer gelegenheid hebben gekregen voor een eigen beleid, o.a. door invoering van globale financiering van de schoolactiviteiten.
Motie
In een motie-Linthorst wordt de regering gevraagd op korte termijn, maar in elk geval nog in 2007, te komen met een voorstel om in de ontbrekende controle- en interventiemogelijkheden vanuit de maatschappij zelf te voorzien. Het gaat de Eerste Kamer om een 'countervailing power' naast de medezeggenschapsraden die vooral bedoeld zijn als interne tegenspeler van het schoolbestuur.
Toezegging
In het debat met de Eerste Kamer zegde minister Van der Hoeven toe, dat zij nog als demissionair minister de voorbereidingen voor een wet goed bestuur in het primair en voortgezet onderwijs zal voortzetten. De minister voelde niet voor een suggestie van mevrouw Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije om een tijdelijke voorziening te treffen, zolang deze wet er niet is.
Arbitrage
Senator Pruiksma deed de suggestie om arbitrage mogelijk te maken als een conflict ontstaat tussen schoolbestuur en medezeggenschapsraad. De minister zei dat de scholen dit zelf mogen regelen. Dit geldt ook voor inschakeling van een mediator. De fractievoorzitter van D66 Schuyer had op de mogelijkheid van zo'n bemiddelaar gewezen. De Wet voorziet overigens in de gang naar een (landelijke) geschillencommissie. Maar in de senaat stond men niet te juichen bij deze nieuwe commissie. De afschaffing van de kringrechtspraak werd betreurd, o.a. door de senatoren Pruiksma en Schuurman.
Deel dit item: