Op verzoek van de CDA-fractie stemt de Eerste Kamer op 21 oktober 2008 over het wetsvoorstel dat de gelijke behandeling van echtgenoten van gelijk geslacht met hetero echtparen bij adoptie (30.551) regelt. Dit wetsvoorstel riep dinsdag 7 oktober 2008 bij de behandeling in de Eerste Kamer veel vragen op van de CDA-fractie, de grootste regeringsfractie. De fracties van SGP en ChristenUnie lieten zonder meer weten tegen dit wetsvoorstel te zullen stemmen. Woordvoerders van vijf andere fracties: VVD, D66, GroenLinks, SP en PvdA lieten ondubbelzinnig weten in te stemmen met adoptie door homo's en lesbiennes die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Minister Hirsch Ballin van Justitie verdedigde het wetsvoorstel namens de regering.
De verkorting van de adoptieprocedure tot een jaar door een wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek kon op instemming van de hele Eerste Kamer rekenen.
VVD woordvoerder mevrouw Duthler gaf aan verheugd te zijn dat met het wetsvoorstel het onderscheid tussen homo- en heteroseksuele paren op het gebied van de adoptie wordt opgeheven. Dat past bij het gelijkheidsbeginsel dat beschermd wordt door artikel 1 van de Grondwet. Voor de VVD-fractie was relevant dat paren van gelijk geslacht, die al een huwelijk kunnen sluiten, ook onder de huidige wetgeving kinderen kunnen adopteren, zij het via een omslachtige route van éénouderadoptieprocedures. Met het wetsvoorstel word de adoptieprocedure versoepeld en kunnen homoseksuele paren ook buitenlandse kinderen adopteren.
De CDA-fractie heeft moeite met de adoptie door echtgenoten van gelijk geslacht. We zijn er nog niet uit, zei woordvoerder Franken. Op een vraag van zijn PvdA-collega mevrouw Haubrich-Gooskens wat het CDA dan wel wil, zei senator Franken dat hij dat nog niet weet.
De CDA-fractie stemt wel in met bepalingen tot versoepeling of verruiming van de adoptieprocedures, zoals een verkorting van de vereiste verzorging- en opvoedingstermijn, een verlenging van de geldigheid van de beginseltoestemming en de mogelijkheid om in een adoptieprocedures twee kinderen uit hetzelfde gezin te adopteren.
Een van de moeilijke punten voor het CDA is dat door een wijziging van de Wet opneming buitenlandse kinderen ter adoptie (Wobka) straks zowel echtgenoten van verschillend geslacht als echtgenoten van gelijk geslacht een buitenlandse kind kunnen adopteren. Woordvoerder Franken verwees naar de fundamentele discussie in de senaat in 2001 bij de behandeling van het voorstel het huwelijk van personen van gelijk geslacht (26.672) toe te staan. De gelijkwaardigheid van een homofiele relatie aan een man-vrouw-relatie betekent niet dat zij identiek zijn. Het samen krijgen van kinderen is slechts mogelijk in man-vrouw relaties. Daarmee zijn homoparen in dat opzicht niet minder, zijn heteroparen niet beter, maar zijn zij anders, verschillend, niet gelijk, zo citeerde Franken de bijdrage van de CDA-woordvoerder van destijds. Vragen stelt de CDA-fractie nu bij het gebruik van het adoptiemiddel om een familierechtelijke betrekking te vestigen, terwijl adoptie nadrukkelijk een kinderbeschermingsmaatregel is. Het gaat bij adoptie om het belang van het kind.
De CDA-fractie heeft bezwaren tegen de voorstellen van de commissie Kalsbeek die op verzoek van de minister van Justitie heeft nagegaan op welke andere wijze dan adoptie kan worden voorzien in een mogelijkheid voor de vrouwelijke partner van de moeder om op eenvoudige wijze ouder te worden van het kind dat is geboren binnen de relatie van deze vrouw en de moeder en een beeld te schetsen van de juridische implicaties die erkenning, ouderschap van rechtswege of een nieuwe rechtsfiguur met zich brengen. Volgens de CDA-fractie heeft de commissie Kalsbeek te snel conclusies getrokken en heeft de commissie in feite de hamvraag niet beantwoord. De commissie stelt o.a. voor om het afstammingsrecht aan te passen en een vrouw het kind van een andere vrouw te laten erkennen.
Ook woordvoerder mevrouw Quik-Schuijt van de SP-fractie had moeite met de wijze waarop weer een wijziging in het familierecht werd aangebracht. Zo zou een kind straks van twee moeders kunnen afstammen. Zij pleitte voor een staatscommissie om lijn te kunnen brengen in wat zij betitelde als een rommelig geheel.
Minister Hirsch Ballin zei dat een staatscommissie niet nodig is, maar dat de regering streeft naar samenhang. Hij zegde ook toe dat een commissie nagaat of de voorstellen stroken met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De commissie zal ook nagaan of nog onderscheid gemaakt moet worden tussen een anonieme donor en een bekende zaaddonor. In de loop van de eerste helft van 2009 zal de regering met een nieuw adoptievoorstel komen op basis van aanbevelingen van de commissie Kalsbeek.
Deel dit item: