T01169

Toezegging Schuldsanering en kinderbijslag (31.890)



De minister voor Jeugd en Gezin zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Laurier, toe dat er geen negatieve gevolgen zullen zijn bij schuldsanering, in die zin dat er geen beslag kan worden gelegd op de kinderbijslag. Bij bezwaar kan de in te stellen onafhankelijke adviescommissie toetsen op proportionaliteit.


Kerngegevens

Nummer T01169
Status voldaan
Datum toezegging 26 januari 2010
Verantwoordelijke(n) Minister voor Jeugd en Gezin
Kamerleden drs. J.P. Laurier (GroenLinks)
Commissie commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport / Jeugd en Gezin (VWS/JG)
Soort activiteit Plenaire vergadering
Categorie legisprudentie
Kamerstukken Recht op kinderbijslag voor 16- en 17 jarigen (31.890)


Uit de stukken

Handelingen I 2009-2010, nr. 16 – blz. 686

De heer Laurier (GroenLinks): Volgens mijn fractie heeft de minister in zijn vorige termijn een aantal belangrijke dingen toegezegd. Hij heeft gezegd dat er geen consequenties zullen zijn op vlakken ernaast, bijvoorbeeld op het gebied van de schuldsanering. Om maar even de puntjes op de i te zetten: dat betekent dus dat bijvoorbeeld bij dreigende uitzetting uit de schuldhulpsanering als gevolg van het feit dat men of de aflossingscapaciteit niet heeft, of dat men dreigt onder het normbedrag te vallen, de minister zegt: dan mag die maatregel – hij had het over het niet meer toekennen van de kinderbijslag dan wel wezenuitkering – niet worden uitgevoerd. Dat is een belangrijk criterium.

Handelingen I 2009-2010, nr. 16 – blz. 688

Minister Rouvoet: De heer Laurier heeft twee punten genoteerd waar hij blij mee was. Ik bevestig nog een keer dat er geen negatieve gevolgen zullen zijn bij schuldsanering. Daar heb ik voor de zekerheid nog eens expliciet naar gevraagd. Er kan geen beslag worden gelegd op de kinderbijslag. Daarnaast is de vraag – ik had het idee dat hij daarop doelde – of een leerplichtambtenaar zal besluiten tot het afgeven van een signaal aan de SVB als een gezin verschrikkelijk in de schulden zit, zodat het ook nog een keer de kinderbijslag kwijtraakt. Dat was de strekking van zijn betoog. Daarvoor geldt dezelfde afweging die de leerplichtambtenaar nu al moet maken. Als hij nu een proces-verbaal op zou maken voor een gezin met een schuldenproblematiek, zou dat kunnen leiden tot het opleggen van een boete. Ook dan is het onder de Leerplichtwet de bevoegdheid en de verantwoordelijkheid van de leerplichtambtenaar om af te wegen of dat het gezin verder helpt. Ook hier geldt dat als hij toch zegt – ik kan het me nauwelijks voorstellen –  dat in dat gezin het intrekken van de kinderbijslag gaat helpen, de bezwaarprocedure van toepassing is. De adviescommissie kan dan ook die afweging maken en de proportionaliteit ervan toetsen. Het lijkt mij dat de toezegging die ik heb gedaan, daar een adequaat antwoord op zou kunnen zijn.

Handelingen I 2009-2010, nr. 16 – blz. 688

Minister Rouvoet: Ik hoop dat ik de heer Laurier voldoende heb kunnen geruststellen op het punt van de schuldsanering en het functioneren van de adviescommissie in dat verband.


Brondocumenten


Historie