Meerderheid in Senaat voor aanpassing kindgebonden budget



De Eerste Kamer stemt in met een aanpassing van het kindgebonden budget. Het kabinet verwacht door deze ingreep volgend jaar 200 miljoen euro te kunnen besparen. Dit bedrag loopt in de komende jaren verder op tot 250 miljoen in 2015. Het kindgebonden budget voorziet ouders van een inkomensafhankelijke financiële tegemoetkoming in de kosten van kinderen.

De Kamer stemde aan het slot van een plenair debat op 6 december in met de maatregel, die werd verdedigd door minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor het voorstel stemden de fracties van VVD, CDA, PVV, D66 en SGP, samen goed voor 43 van de 75 zetels in de Eerste Kamer.

Andere normbedragen

De bezuiniging die met de wijziging van de Wet op het kindgebonden budget wordt beoogd, volgt uit diverse aanpassingen van de voorwaarden. Vanaf 2013 geldt voor ouders een vermogenstoets. De uitkering wordt tot 2016 niet geïndexeerd. Er gelden andere normbedragen per kind. Ten opzichte van 2011 neemt het bedrag voor het eerste en tweede kind toe, terwijl vanaf het derde kind de bedragen worden verlaagd.

Aan het debat namen alleen woordvoerders deel van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie. PvdA-woordvoerder Sent (PvdA) verwoordde de zorgen van haar fractie over de gevolgen voor de koopkracht van ouders. Volgens haar is dit het zoveelste voorstel van het kabinet waarbij de zwakste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Sent drong aan op een samenhangend beleid in een nieuw stelsel van kindregelingen, dat de regering volgend jaar aan de beide Kamers wil presenteren.

Gezinsbeleid

Woordvoerder Ester van de ChristenUnie zei dat zijn partij op de bres staat voor een degelijk jeugd- en gezinsbeleid en daarom grote moeite heeft met de maatregelen. Namens de SP stelde het Kamerlid Elzinga dat mensen met lagere inkomens meer inleveren dan mensen met hogere inkomens. 'Sommige huishoudens leveren zelfs meer dan 4% aan koopkracht in', zei Elzinga. Volgens hem neemt de armoede rap toe in Nederland. Senator Thissen van GroenLinks verbaasde zich erover dat het CDA als traditionele gezinspartij niet meedeed aan het debat over het kindgebonden budget. Thissen pleit voor hervormingen in plaats van alleen maar bezuinigen.


Deel dit item: