De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt de Kamer, naar aanleiding van vragen van de leden Atsma (CDA), Schnabel (D66), Lintmeijer (GroenLinks) en Ten Hoeve (OSF), toe nog deze regeerperiode te komen met een reactie op de positie van de lokale omroep en specifiek die van AT5 daarbinnen. Daarin wordt ook gekeken naar maatregelen om de lokale functie te versterken. De reactie wordt naar de Eerste Kamer gestuurd.
Nummer | T02221 |
---|---|
Status | voldaan |
Datum toezegging | 1 maart 2016 |
Deadline | 1 januari 2017 |
Verantwoordelijke(n) | Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap |
Kamerleden | J.J. Atsma (CDA) drs. H. ten Hoeve (OSF) Drs. F.C.W.C. Lintmeijer (GroenLinks) Prof.dr. P. Schnabel (D66) |
Commissie | commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) |
Soort activiteit | Plenaire vergadering |
Categorie | brief/nota |
Onderwerpen | AT5 gemeenten lokale omroep |
Kamerstukken | Toekomstbestendig maken van de publieke mediadienst (34.264) |
Handelingen I 2015-2016, nr. 18, item 8 - blz. 25
De heer Lintmeijer (GroenLinks): Dat geldt overigens evenzeer voor de op veel plekken noodlijdende lokale omroep, zeker waar de markt het laat afweten. Nog meer dan bij landelijke dagbladen zien we immers dat regionale en lokale kranten de lezer niet meer weten te bereiken en dat het marktaandeel van de regionale omroepen daalt. Met name in kleinere gemeenten is er nauwelijks meer een dagblad te vinden dat zelfs maar de vergaderingen van de gemeenteraad volgt. Vanuit de stelselverantwoordelijkheid van het Rijk voor de publieke omroep als geheel vragen we het kabinet een paar dingen. Allereerst vragen we om een soepele overgangsregeling voor de taakstelling van de regionale omroepen omdat we wat laat in het traject zijn, en een ruimhartige frictiekostenregeling. De lokale omroepen lijken helemaal buiten beeld, terwijl ook daar de zorgen over hun aandeel in de werking van de lokale democratie groot zijn. Kan de staatssecretaris ons beloven nog in deze regeerperiode voorstellen te presenteren om vanuit zijn stelselverantwoordelijkheid in overleg met gemeenten tot een beter draagvlak voor lokale omroepen te komen? Mijn fractie denkt zelf in de richting van het stimuleren van kwaliteitsverbetering door samenwerking op streekniveau en het maken van meer dwingende afspraken met gemeenten over de financiële bijdragen voor de lokale omroep. We horen ook graag de ideeën van de staatssecretaris hierover.
(...)
Handelingen I 2015-2016, nr. 18, item 8 - blz. 31
De heer Schnabel (D66): Ik vraag echter ook de aandacht van de staatssecretaris voor de speciale positie van AT5, de Amsterdamse lokale omroep. Die omroep heeft op dit moment nog geen regionale status en wordt in die zin dus ook niet uit dezelfde pot gefinancierd. Hij heeft echter met een verzorgingsgebied van zo'n 1,5 miljoen inwoners eigenlijk meer luisteraars en kijkers dan de helft van de Nederlandse provincies elk kunnen bieden. Graag ontvang ik de visie van de staatssecretaris op de toekomst van AT5.
(...)
Handelingen I 2015-2016, nr. 18, item 8 - blz. 55
Staatssecretaris Dekker: De heer Lintmeijer heeft gevraagd of ik onderzoek wil doen naar de lokale omroep. Er lopen gesprekken over professionalisering en eerder hebben we een financiële bijdrage aan de mediahub geleverd. Ik ken de wens om te komen tot meer streekomroepen, om de soms kleine, kwetsbare lokale omroepen op te schalen en meer samen te werken. Het Commissariaat voor de Media doet dit jaar onderzoek naar de bekostiging van de lokale omroep door gemeenten. Ik zeg toe dat ik de uitkomsten en de reactie daarop nog in deze regeerperiode aan de Tweede Kamer doe toekomen, desgewenst met een afschrift naar de Eerste Kamer. Dan neem ik graag het punt van de heer Schnabel aangaande de positie van AT5 mee, de sterkste lokale omroep. Eind vorig jaar kreeg ik over deze positie een advies van de Raad voor Cultuur. Volgens mij is de brief die ik ga schrijven de juiste plek om ook op de kwestie van AT5 in te gaan.
(...)
Kamerstukken I 2015/16, 34 264, H, p. 5
Het Commissariaat voor de Media doet dit jaar onderzoek naar de bekostiging van de lokale omroep door gemeenten. Ik heb onder andere richting de GroenLinks-fractie toegezegd dat ik de uitkomsten van het onderzoek en de reactie daarop nog in deze kabinetsperiode aan de Tweede Kamer doe toekomen met een gelijktijdig afschrift aan uw Kamer. In deze reactie ga ik ook in op de positie van AT5, zoals de D66-fractie vroeg.
(...)
Handelingen I 2015-2016, nr. 21, item 3, blz. 2
De heer Atsma (CDA): Alle provincies, heeft de staatssecretaris nog eens bevestigd, hebben recht op één regionale omroep. Wat betekent dat bijvoorbeeld voor de situatie in Zuid-Holland, voor de discussie rondom West en Rijnmond? Wat betekent het voor het verzoek van AT5 en Noord-Holland om samen te gaan? Ik heb begrepen dat de staatssecretaris daar afwijzend op heeft gereageerd.
(...)
Handelingen I 2015-2016, nr. 21, item 3, blz. 11
De heer Ten Hoeve (OSF): Als binnenkort gekeken zal worden naar de positie van lokale omroepen, is het mogelijk niet verkeerd om een wat minder strakke scheiding tussen regionaal en grootschalig lokaal te maken. Collega Schnabel noemde de vorige keer het Amsterdamse AT5. Bij de verdeling van regionale omroepen gaat het uiteindelijk om de binding die wordt gevoeld in de regio en daarbinnen soms, niet altijd, het regionale identiteitsgevoel.
(...)
Handelingen I 2015-2016, nr. 21, item 3, blz. 17
De heer Lintmeijer (GroenLinks): Ik begin op lokaal en regionaal niveau. Onze fractie heeft haar zorgen geuit over het steeds meer ontbreken van onafhankelijke media die de lokale politiek kritisch kunnen volgen. Veel lokale omroepen leiden een marginaal bestaan, kranten en dagbladen zien hun lezersbestand afkalven. Vanuit de stelselverantwoordelijkheid van het Rijk voor de gehele publieke omroep hebben wij de staatssecretaris gevraagd initiatieven te nemen om tot een beter draagvlak voor de lokale omroep te komen. Ik dank de staatssecretaris voor zijn toezegging in het debat van 2 februari om ons nog in deze regeerperiode op de hoogte te brengen van de uitslag van het onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar de bekostiging van de lokale omroep. We zijn natuurlijk niet alleen benieuwd naar de uitkomsten, maar vooral ook naar de reactie van het kabinet daarop. De inzet van mijn fractie is dat we het financiële draagvlak voor de lokale omroep verstevigen en dat we initiatieven voor samenwerking in sterke streekomroepen steunen.
(...)
Handelingen I 2015-2016, nr. 21, item 13, blz. 13
Staatssecretaris Dekker: Er is ook een vraag gesteld over AT5 en RTV Noord-Holland. Ik heb toegezegd dat ik in deze regeerperiode met een reactie kom, mede op basis van het onderzoek van het Commissariaat voor de Media naar de bekostiging van de lokale omroepen door gemeenten. De heer Lintmeijer vroeg daar specifiek naar. Ik zal daarop uiteraard een reactie geven en bekijken welke maatregelen nodig zijn om ook de lokale functie eventueel in streekverband te versterken.
(...)
Kamerstukken I 2015/16, 34 264, O, p. 8
De fracties van GroenLinks, het CDA en de OSF stelden een vraag over de rol van de lokale omroep en het idee van een fusie tussen AT5 en RTV Noord-Holland. Ik heb toegezegd dat ik in deze regeerperiode met een reactie kom op de positie van de lokale omroep en specifiek die van AT5 daarbinnen, mede op basis van het onderzoek van het Commissariaat
voor de Media over de bekostiging van lokale omroepen door gemeenten. Ik bekijk daarin ook welke maatregelen mogelijk zijn om de lokale functie, eventueel in streekverband, te versterken.
Brondocumenten
-
-
voortzetting behandeling Verslag EK 2015/2016, nr. 21, item 13
-
voortzetting behandeling Verslag EK 2015/2016, nr. 21, item 3
-
brief inzake toezeggingen bij de plenaire behandeling van het voorstel tot wijziging van de Mediawet 2008 op 2 februari 2016 in de Eerste Kamer EK, H
voor kennisgeving aangenomen op 16 februari 2016 -
behandeling Verslag EK 2015/2016, nr. 18, item 8
-
29 november 2016
nieuwe status: voldaan
Voortgang: -
23 november 2016
nieuwe status: openstaand
Voortgang:documenten:-
-brief van de staatssecretaris van OCW inzake lokale publieke omroep
voor kennisgeving aangenomen op 29 november 2016
EK, W
-
-
1 maart 2016
toezegging gedaan