Op dinsdag 28 maart 2017 bracht de President van Argentinië, Zijne Excellentie de heer Mauricio Macri, een bezoek aan de Staten-Generaal. De President werd in de Eerste Kamer ontvangen door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Daarnaast waren de Eerste Kamerleden Nico Schrijver, Henk Overbeek en Frits Lintmeijer en het Tweede Kamerlid Han ten Broeke bij de ontmoeting aanwezig.
In haar toespraak stond Voorzitter Broekers-Knol stil bij de bilaterale betrekkingen tussen Argentinië en Nederland, de samenwerking tussen beide landen in internationale organisaties alsook bij de betekenis van een politieke minderheid in de senaat, een situatie die op dit moment zowel in Argentinië als in Nederland voorkomt.
President Macri beaamde in zijn openingswoord dat het een "goede exercitie" was voor de democratie in Argentinië om nu voor het eerst in 150 jaar een politieke minderheid in de senaat te hebben. Volgens de president leer je op deze manier veel over het bereiken van politieke consensus. In algemene zin gaf de president aan dat Argentinië een actievere rol voor zichzelf ziet weggelegd op het wereldtoneel. Hier zet het land onder andere op in door vluchtelingen uit bijvoorbeeld Libanon op te nemen, de banden tussen het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur en de EU te verstevigen, maar ook door de ministeriele vergadering van de Wereldhandelsorganisatie in december 2017 te organiseren alsook de G20 top in 2018. Met Nederland beoogt President Macri een strategisch partnerschap te sluiten. In dat kader zou hij ook graag de bilaterale banden tussen het Nederlandse en Argentijnse parlement versterken. Met de EU hoopt de president een multilateraal handelsakkoord te kunnen sluiten.
Senator Schrijver stelde de president een vraag over de Malvinas (in Nederland beter bekend als de Falkland) eilanden en de impact van Brexit op de huidige status quo in het bevroren conflict. De Argentijnse Minister van Buitenlandse Zaken, Susana Malcorra, die tevens onderdeel uitmaakte van de Argentijnse delegatie, antwoordde daarop dat het recht op deze eilanden in de Argentijnse grondwet is verankerd en het dus een soevereine plicht is. De Argentijnen zoeken een "brede dialoog" met de Britten en streven een "meer positieve bilaterale agenda" na, aldus de minister. De minister hoopt dat de Brexit wellicht het standpunt van de EU in het conflict wat doet verschuiven.
Daarnaast vroeg senator Overbeek de president welke initiatieven de EU volgens hem moet nemen om de huidige uitdagingen in de EU te lijf te gaan. Samenvattend was het antwoord dat de EU meer politiek leiderschap moet tonen om zo meer impact te hebben op een verschuivend wereldtoneel met een opkomend China en een terugtrekkend Verenigde Staten.
Deel dit item: