Hieronder treft u een selectie aan van de besluiten die de commissies van de Eerste Kamer op dinsdag 6 maart 2018 hebben genomen over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en andere zaken. De volledige besluitenlijst staat in de korte aantekeningen van de commissies.
Intrekking Wet raadgevend referendum
De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken wenst op korte termijn een expertmeeting over het wetsvoorstel te houden, waarbij gestreefd wordt naar dinsdag 20 maart 2018, met als terugvaloptie 27 maart 2018. De commissie stelt voor het voorbereidend onderzoek twee weken na de expertmeeting te houden. De streefdatum hiervoor is 3 april 2018.
Instelling Europees Openbaar Ministerie
De commissies Immigratie & Asiel/JBZ-raad en Justitie en Veiligheid bespreken de brief van de minister van Justitie en Veiligheid van 23 februari 2018 over het voornemen tot deelname van Nederland aan het Europees Openbaar Ministerie (33709, AE). De commissies stellen voor op 3 april 2018 een plenair debat te voeren met de minister over de voorgenomen deelname.
Franse Senaat in gesprek met Eerste Kamer over Europa
De commissie Europese Zaken van de Eerste Kamer had dinsdag in de Eerste Kamer een ontmoeting met een delegatie van de Franse Senaat, onder leiding van senator Jean Bizet, Voorzitter van de commissie Europese Zaken van de Franse Senaat. De Franse delegatie bestond verder uit de senatoren Huré, Sutour en Robert. Het gesprek ging onder andere over de toekomst van Europa, het meerjarig financieel kader van de Europese Unie en de gevolgen van de Brexit. Vanuit de Eerste Kamer namen deel de leden Van Apeldoorn (SP, Voorzitter van de commissie Europese Zaken), Knapen (CDA), Backer (D66), Faber-Van de Klashorst (PVV), Schaper (D66), Rinnooy Kan (D66) en Van de Ven (VVD).
Brexit
De Tweede Kamerrapporteurs over de Brexit Mulder (VVD) en Omtzigt (CDA) doen in de commissie Europese Zaken mondeling verslag van hun bevindingen tot dusver inzake Brexit. De rapporteurs nodigen de commissieleden uit deel te nemen aan de hoorzittingen en de werkbezoeken die de Tweede Kamer in dit kader zal organiseren
Schriftelijke inbreng:
Verdere modernisering Huurcommissie; introductie verhuurderbijdrage
Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Schouwenaar, mede namens CDA), D66 (Pijlman), SP (Köhler), PVV (Van Hattem), PvdA (Vlietstra) en ChristenUnie (Bikker).
Invoering dienstplicht voor vrouwen
Inbreng voor voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Knip), D66 (Schaper), PvdA (Vlietstra) en SGP (Van Dijk).
Wet accreditatie op maat
Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van D66 (Rinnooy Kan) en ChristenUnie (Bikker). De fractie van de SP sluit zich aan bij de inbreng van de D66-fractie.
Wet uitvoering antidopingbeleid
Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van het CDA (Atsma).
Afschaffing actualiseringsplicht bestemmingsplannen en beheersverordeningen
Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van PvdA (Verheijen).
Evaluatie Topsectorenaanpak
Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van 27 juli 2017 inzake evaluatie Topsectorenaanpak wordt geleverd door de fracties van CDA (Flierman), PvdA (Van Zandbrink) en PvdD (Koffeman). De conceptbrief wordt nog aan de leden van de commissie voorgelegd.
JBZ-Raad
De fractie van de PVV (Van Hattem) wenst naar aanleiding van de geannoteerde agenda van de JBZ-Raad van 8-9 maart 2018 in schriftelijk overleg te treden met de regering. De inbrengdatum is 20 maart 2018.
Modernisering overheid
De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken besluit naar aanleiding van de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ter aanbieding van de programmastart van het interbestuurlijk programma (IPB) (29362, A) op 3 april 2018 gelegenheid te geven voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg.
Dierenbeschermingsregimes Europees/Caribisch Nederland
De commissie Koninkrijksrelaties stuurt de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij een brief met nadere vragen van de PvdD en GroenLinks over de verschillen in dierenbeschermingsregimes tussen Europees Nederland en Caribisch Nederland. Andere fracties kunnen zich desgewenst bij de vragen aansluiten
Periodieke informatie wetten sociaal domein (T01932)
De commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt kennis van de uitstelbrief van 23 februari 2018 inzake beantwoording vragen Tweede overall rapportage sociaal domein. Ze besluit van de gelegenheid gebruik te maken om per brief nog enkele aanvullende vragen te stellen.
Bijzondere bijstand
Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van een toezegging over Bijzondere bijstand is geleverd door de fractie van de SP (Don). De conceptbrief wordt onder de leden van de commissie verspreid.
Meerjarenagenda slachtofferbeleid
De commissie Justitie en Veiligheid besluit in schriftelijk overleg te treden naar aanleiding van de aan de Tweede Kamer toegezonden brief van de minister voor Rechtsbescherming (22 februari 2018) over de meerjarenagenda inzake het slachtofferbeleid. Inbreng voor dit overleg wordt geleverd op 13 maart 2018.
Voorbereidend onderzoek:
Versterking strafrechtelijke aanpak terrorisme
De commissie Justitie en Veiligheid stelt voor het voorbereidend onderzoek te houden op 17 april 2018.
Procedure:
Modernisering faillissementsprocedure
De commissie Justitie en Veiligheid besluit het wetsvoorstel Wijziging van Faillissementswet en enige andere wetten in verband met het moderniseren van de faillissementsprocedure (Wet modernisering faillissementsprocedure) voor procedure te agenderen op 13 maart 2018.
Deel dit item: