Het voorstel wijzigt de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) waardoor bestuursorganen, wat betreft overheidsopdrachten meer bevoegdheden krijgen om onderzoek te doen. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het tegengaan van ondermijnende criminaliteit.
Ook kan het Landelijk Bureau Bibob verzoeken om advies af te wijzen als het bestuursorgaan de mogelijkheden voor eigen onderzoek onvoldoende heeft benut. De Wet Bibob geeft bestuursorganen de bevoegdheid om beschikkingen, subsidies en overheidsopdrachten te weigeren als er ernstig gevaar bestaat dat de beschikking, subsidie of overheidsopdracht zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen of om zwart geld wit te wassen.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel (TK, 2) is op 10 maart 2020 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.
De Eerste Kamer heeft het voorstel op 30 juni 2020 als hamerstuk afgedaan.
ingediend
4 maart 2019titel
Wijziging van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur in verband met diverse uitbreidingen van de toepassingsmogelijkheden daarvan alsmede enkele overige wijzigingenschriftelijke voorbereiding
inbreng geleverd door
ondertekening
- minister voor Rechtsbescherming
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.
23
-
-
-
-
-
-
-
10 juni 2020
brief van de ministers van J&V en voor Rechtsbescherming ter aanbieding van de procesevaluatie Evaluatie-en uitbreidingswet Bibob 2013 EK 32.676, K Bevat bijlage -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
20 september 2019
brief regering; Reactie op artikel in binnenlands bestuur 'gemeenten zijn zuinig met Bibob' TK, 7 -
-
-
-
-
-