Dit initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Kathmann (PvdA) en Maatoug (GroenLinks) wijzigt de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml) en enkele andere wetten.
Nederland kent sinds 1969 een wettelijk minimumloon. Dit initiatiefwetsvoorstel strekt tot invoering van een, voor een ieder die onder de reikwijdte van het wettelijk minimumloon (Wml) valt, geldend uniform minumumuurloon. De invoering van een wettelijk minimumuurloon leidt tot een eerlijker en transparanter minimumloon. De hoogte van het minimumloon per uur wordt hierdoor niet alleen voor iedereen gelijk, maar ook inzichtelijker. Met de invoering van een uniform minimumuurloon wordt ook de handhaving vereenvoudigd.
Daarnaast beogen de initiatiefnemers met dit wetsvoorstel het minimumloon te verhogen.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel (EK, A) is op 7 juni 2022 aangenomen door de Tweede Kamer.
Voor: SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, Fractie Den Haan, PvdA, PvdD, Lid Gündoğan, D66, Lid Omtzigt, ChristenUnie, VVD, SGP, CDA, BBB, JA21, PVV en Groep Van Haga.
Tegen: FVD.
De Eerste Kamer heeft het voorstel op 14 februari 2023 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen.
Voor: OSF, PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, SGP, ChristenUnie, CDA, VVD, 50PLUS, Fractie-Nanninga, Fractie-Otten en PVV.
Tegen: FVD en Fractie-Frentrop.
De tijdens de plenaire behandeling van het voorstel ingediende motie-Oomen-Ruijten (CDA) c.s. over de economische situatie van kleine ondernemers (EK, J) is op 14 februari 2023 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. Fractie-Otten en PVV stemden tegen.
Op 7 februari 2023 heeft de commissie een petitie in ontvangst genomen waarin zorgen van werkgevers worden geuit over de gevolgen van het initiatiefwetsvoorstel.
Bij brief van 16 maart 2022 (TK, 17) heeft het Tweede Kamerlid Kathmann meegedeeld dat zij de medeverdediging van dit voorstel heeft overgenomen van het voormalige Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA).
Bij brief van 5 november 2021 (TK, 13) had het voormalige Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) meegedeeld dat het voorstel mede verdedigd zal worden door het Tweede Kamerlid Maatoug (GroenLinks).
ingediend
14 november 2019titel
Voorstel van wet van de leden Kathmann en Maatoug houdende wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en enige andere wetten in verband met de invoering van een uniform wettelijk minimumuurloon en enige andere wijzigingen (Wet invoering minimumuurloon)schriftelijke voorbereiding
inbreng geleverd door
ondertekening
inwerkingtreding
-
1.Deze wet treedt in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.
-
2.Voor de eerste toepassing na inwerkingtreding van deze wet wordt in afwijking van de artikelen I, onderdeel B, artikel 8, eerste lid, onderdelen a en b, en XXXII, onderdeel A, artikel 3.1, eerste lid, onderdeel a, bij ministeriële regeling het toepasselijke bedrag gegeven.
-
-
13 januari 2023
brief regering; Ontwerpbesluit tot uitvoering van de Wet invoering minimumuurloon (Besluit invoering minimumuurloon) TK, 22 Bevat bijlagen -
31 oktober 2022
brief regering; Uitvoeringstoets SVB bij initiatiefwetsvoorstel Wet invoering minimumuurloon TK, 21 Bevat bijlagen -
27 juni 2022
brief regering; Uitvoeringstoetsen bij initiatiefwetsvoorstel Wet invoering minimumuurloon TK, 20 Bevat bijlagen -
-
-
-
-
-
-
-
11 november 2021
voortzetting behandeling (eerste termijn initiatiefnemers) Handelingen TK 2021/2022, nr. 21, item 21 -
-
11 november 2021
Amendement van de leden Van Kent en Jasper van Dijk over het verduidelijken van het loonbegrip TK, 15 -
-
-
9 september 2020
behandeling (eerste termijn Tweede Kamer) Handelingen TK 2019/2020, nr. 99, item 3 (herdruk) -
-
-
-
-
-
-
1 mei 2020
Memorie van toelichting zoals gewijzigd naar aanleiding van het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State TK, 6 Bevat bijlagen -
-
-
-
-