Verslag van de vergadering van 28 september 2021 (2021/2022 nr. 1)
Aanvang: 13.59 uur
Status: gecorrigeerd
Stemming ordevoorstellen Algemene Politieke Beschouwingen
Aan de orde zijn de stemmingen in verband met ordevoorstellen met betrekking tot de Algemene Politieke Beschouwingen (35925).
(Zie vergadering van 14 september 2021.)
De voorzitter:
Dan is nu aan de orde de hoofdelijke stemming over het eerste ordevoorstel van het lid Jorritsma-Lebbink over de Algemene Politieke Beschouwingen. Dit voorstel strekt ertoe de Algemene Politieke Beschouwingen, die gepland staan op dinsdag 2 november aanstaande, niet te houden in verband met de demissionaire status van het kabinet. Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen?
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.
Het woord is aan mevrouw Faber namens de PVV.
Mevrouw Faber-van de Klashorst i (PVV):
Dank u, voorzitter. Men wilt geen APB houden vanwege de demissionaire status van het kabinet, waardoor er een beleidsarme begroting zou zijn. Maar zelfs de minister van Financiën heeft aangegeven dat er geen sprake is van een beleidsarme begroting, daar er miljarden extra gaan naar klimaat, woningbouw en veiligheid. Dat is heel erg veel voor een demissionair kabinet. Zelfs de minister van Financiën vindt dat. Misschien is hier wel een discrepantie tussen de VVD en het CDA.
De voorzitter:
Dank u wel, mevrouw Faber. De heer Schalk wenst ook een stemverklaring af te leggen, namens de SGP.
De heer Schalk i (SGP):
Dank u wel, voorzitter. Deze Kamer spreekt onder normale omstandigheden één keer per jaar met de minister-president. Mijn fractie vindt het geen goed voorstel om dat te laten vervallen in verband met het demissionair zijn van het kabinet, met name omdat wij te maken hebben met een beleidsrijke begroting, naar de smaak van de SGP-fractie in ieder geval. Mijn fractie zal dus tegen dit voorstel stemmen. Ik heb begrepen dat er vervolgens nog andere voorstellen zijn die er in ieder geval voor zorgen dat er wél een mogelijkheid komt voor APB. Die zullen wij uiteraard steunen.
De voorzitter:
Mochten zij in stemming gebracht worden.
De heer Schalk (SGP):
Mochten deze in stemming worden gebracht, voorzitter.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Schalk. De heer Van Rooijen namens de fractie van 50PLUS.
De heer Van Rooijen i (50PLUS):
Net als de Tweede Kamer is de Eerste Kamer missionair. Er is al gezegd dat de begroting door bijstelling in de Tweede Kamer veel beleidsrijker is geworden. Wij zullen dan ook om die reden tegen deze motie stemmen. Mocht die onverhoopt worden aangenomen, dan kom ik met een ordevoorstel om de debatten over de Politieke Beschouwingen zo snel mogelijk daarna te laten plaatsvinden. Want als er half december nog steeds geen kabinet is, wordt het wellicht januari, februari of maart.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Van Rooijen. Voor de Handelingen: we gaan nu stemmen over een ordevoorstel en niet over een motie. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.
Ik verzoek de leden om zo dadelijk duidelijk hun stem met het woord "voor" dan wel "tegen" uit te brengen, zonder enige bijvoeging. De stemming begint bij nummer 1. Ik kan er ook niks aan doen.
In stemming komt het voorstel van orde van het lid Jorritsma-Lebbink over het niet houden van de Algemene Politieke Beschouwingen, gepland op dinsdag 2 november aanstaande, in verband met de demissionaire status van het kabinet.
Vóór stemmen de leden: Adriaansens, Arbouw, Atsma, Backer, Van Ballekom, De Blécourt-Wouterse, Bredenoord, Bruijn, Van der Burg, Dittrich, Doornhof, Essers, Ester, Ganzevoort, Geerdink, Van Gurp, Huizinga-Heringa, Karimi, Niek Jan van Kesteren, Keunen, Klip-Martin, Kluit, Moonen, Pijlman, Prins, Rietkerk, Rombouts, Rosenmöller, Soeharno, Talsma, Vendrik, Verkerk en Van der Voort.
Tegen stemmen de leden: Van Apeldoorn, Baay-Timmerman, Berkhout, Beukering, Bezaan, Crone, Dessing, Van Dijk, Faber-van de Klashorst, Frentrop, Gerkens, Van Hattem, Hermans, Hiddema, Janssen, Ton van Kesteren, Koffeman, Koole, Van der Linden, Nanninga, Nicolaï, Otten, Prast, Van Rooijen, Schalk, Sent, Van Strien, Vos en De Vries.
De voorzitter:
Ik constateer dat dit voorstel met 33 stemmen voor en 29 stemmen tegen is aangenomen.
Ik heb begrepen dat de heer Van Rooijen een ordevoorstel wil doen over de Algemene Politieke Beschouwingen. Ik geef het woord aan de heer Van Rooijen.
De heer Van Rooijen i (50PLUS):
Voorzitter. Het ordevoorstel is helaas nipt aanvaard. Dat brengt mijn fractie ertoe om in ieder geval duidelijk te maken dat we toch snel Politieke Beschouwingen moeten houden. Want 2 november is nu van tafel, maar wat komt er op tafel? Mijn fractie stelt voor om de Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer te houden op 30 november of uiterlijk 7 december, in ieder geval voor het Belastingplan en voor eventuele debatten over diverse begrotingen die normaal ook in december plaatsvinden. Als we dat niet doen, lopen we het risico dat de Politieke Beschouwingen hier als er midden of begin december nog geen kabinet is, op z'n vroegst in februari plaatsvinden, zo niet in maart of april, of met sint-juttemis. En daarvoor zijn wij hier niet als volksvertegenwoordiger geroepen.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Van Rooijen. Dan stemmen we nu over het ordevoorstel van de heer Van Rooijen. Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen? Mevrouw Faber namens de PVV.
Mevrouw Faber-van de Klashorst i (PVV):
Voorzitter, mag ik even ingaan op het ordevoorstel van net? We hebben hier met meneer Van Rooijen nog even overleg over gehad, en volgens mij hadden we 30 november afgesproken en niet 7 december. Na 7 december hebben we namelijk nog maar twee of drie vergaderingen, en we hebben aan het eind van het jaar altijd een overvolle agenda. Als er een overvolle agenda is, kun je een APB op je buik schrijven. Ik denk dus dat we moeten gaan voor 30 november, zoals we eerder hebben afgesproken.
De heer Van Rooijen i (50PLUS):
Voorzitter. Het is juist dat we dat in het College van Senioren besproken hebben, maar gelet op de mogelijkheid dat de minister-president en andere ministers op die dag niet zouden kunnen, laat ik de mogelijkheid open. Dat is een goed gebruik. We kunnen het eventueel uiterlijk een week later doen, maar onze voorkeur is inderdaad 30 november. Daar heeft u helemaal gelijk in.
De voorzitter:
Dat is helder. Wenst een van de overige leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval. Mevrouw Faber.
Mevrouw Faber-van de Klashorst i (PVV):
Kunnen we één minuut schorsen? Ik wil even met m'n fractie overleggen.
De voorzitter:
Uiteraard, mevrouw Faber. Ik schors voor enkele ogenblikken.
De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.
De voorzitter:
We stemmen nu over het ordevoorstel zoals dat geformuleerd is door de heer Van Rooijen. Wenst een van de leden nog een stemverklaring af te leggen?
Ik geef gelegenheid tot het afleggen van een stemverklaring vooraf.
De voorzitter:
Ik geef het woord aan mevrouw Faber namens de PVV.
Mevrouw Faber-van de Klashorst i (PVV):
Wij zijn er natuurlijk uiteraard voor om de APB zo snel mogelijk te houden. Het eerste ordevoorstel is afgewezen, dus we gaan nu voor the second best, maar we hebben de uitdrukkelijke voorkeur voor 30 november.
De voorzitter:
Dank u wel, mevrouw Faber. Heeft een van de overige leden nog een stemverklaring? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan. Willen de leden die voor het ordevoorstel van de heer Van Rooijen zijn, gaan staan?
In stemming komt het ordevoorstel van het lid Van Rooijen.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de de fracties van de SGP, Fractie-Nanninga, FVD, Fractie-Otten, de SP, 50PLUS, de PvdA, de PVV en de PvdD voor dit voorstel hebben gestemd en de leden van de de fracties van het CDA, de VVD, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie ertegen, zodat het is verworpen.
Ik teken hierbij aan dat de fractie van de OSF afwezig is.
Dan vervolgen wij met de stemming over het tweede ordevoorstel van mevrouw Jorritsma-Lebbink. Dit voorstel strekt ertoe de Algemene Politieke Beschouwingen te houden zodra er een nieuw kabinet is gevormd.
Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan. Willen de leden die voor het ordevoorstel zijn, gaan staan?
In stemming komt het voorstel van orde van het lid Jorritsma-Lebbink over het houden van de Algemene Politieke Beschouwingen zodra er een nieuw kabinet is gevormd.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de de fracties van de SGP, het CDA, Fractie-Nanninga, FVD, de VVD, GroenLinks, de SP, D66, de PVV, de PvdD en de ChristenUnie voor dit voorstel hebben gestemd en de leden van de de fracties van Fractie-Otten, 50PLUS en de PvdA ertegen, zodat het is aangenomen.
Ik merk hierbij wederom op dat de fractie van de OSF afwezig is.
Hiermee zijn we gekomen aan het einde van de stemmingen.
De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.