Stemming moties coronatoegangsbewijzen niet-essentiële diensten



De Eerste Kamer heeft gestemd over acht moties die waren ingediend tijdens het debat op 30 november over een wetsvoorstel voor de inzet van coronatoegangsbewijzen bij niet-essentiële detailhandel en dienstverlening. Zeven moties zijn verworpen, één motie is aangehouden.

Verworpen moties

De volgende moties werden door de Eerste Kamer verworpen :

  • Een motie van senator Faber (PVV) die de regering verzoekt de vergaderverslagen van het Outbreak Management Team (OMT) openbaar te maken.
  • Een motie van senator Faber (PVV) die de regering verzoekt om vergaderingen van het OMT openbaar te maken zodat burgers weten wat er in die vergaderingen besproken wordt.
  • Een motie van senator Faber (PVV) die de regering verzoekt aan het OMT-advies de bijbehorende wetenschappelijke onderbouwing toe te voegen en openbaar te maken.
  • Een motie van senator Faber (PVV) die de regering verzoekt om nader te onderzoeken of er binnen de besluitvorming van het OMT sprake is van belangenverstrengeling van OMT-leden of experts die worden geraadpleegd tijdens de besloten vergaderingen.
  • Een motie van senator Nanninga (Fractie-Nanninga) die de regering verzoekt om de aanwezigheid van publiek bij kleinschalige amateursport in de buitenlucht weer toe te staan.
  • Een motie van senator Nanninga (Fractie-Nanninga) die de regering verzoekt om sporten op buitenlocaties weer toe te staan.
  • Een motie van senator Nanninga (Fractie-Nanninga) die de regering verzoekt om binnen 14 dagen naar 100% van de prikcapaciteit voor boosters te groeien.

Aangehouden moties

De volgende motie werd aangehouden :

  • Een motie van senator Otten (Fractie-Otten) die de regering verzoekt om op korte termijn de mogelijkheden te onderzoeken voor het invoeren van een eigen risico voor de kosten van IC-opname voor ongevaccineerden.

De Eerste Kamer stemde dinsdag 30 november in met het wetsvoorstel voor de inzet van coronatoegangsbewijzen bij niet-essentiële detailhandel dienstverlening. De fracties van CDA, VVD, GroenLinks, 50PLUS, PvdA, D66 en ChristenUnie stemden voor, de fracties van SGP, Fractie-Nanninga, FVD, Fractie-Otten, SP, PVV en PvdD stemden tegen het wetsvoorstel. De OSF-fractie was afwezig.

Het wetsvoorstel verruimt in de Wet publieke gezondheid het aantal plaatsen waar het coronatoegangsbewijs ingezet mag worden. Mede hiermee wil het kabinet de verspreiding van het covid-19 virus terugdringen. Het coronatoegangsbewijs mocht eerder alleen gebruikt worden bij deelname aan activiteiten of voorzieningen op het terrein van cultuur, evenementen, georganiseerde jeugdactiviteiten, horeca en sport. Voortaan kan een coronatoegangsbewijs ook ingezet worden als toegangsbewijs tot niet-essentiële detailhandel en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen, zoals kledingwinkels, bouwmarkten, pretparken en bepaalde contactberoepen zoals kappers.



Deel dit item: