Nieuws uit de commissies dinsdag 14 december 2021



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 14 december 2021 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Aankoop Rembrandt

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt kennis van de brieven van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 december 2021 over de aankoop van het schilderij ‘De Vaandeldrager’ van Rembrandt van Rijn door de Nederlandse Staat (35984, A) en de intentieverklaring tussen de eigenaren van het schilderij en de Nederlandse Staat (35984, B). Zij wacht het wetsvoorstel Incidentele suppletoire begroting inzake verwerving kunstwerk (35984), dat hiermee samenhangt, en de behandeling daarvan in de Tweede Kamer af en zal dan de procedure bespreken.

Schriftelijke inbreng

Vuurwerkverbod jaarwisseling 2021-2022

Brief van de staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de minister van Justitie en Veiligheid over het vuurwerkverbod jaarwisseling 2021-2022

Inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de minister van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van de brief van 5 november 2021 (28684, D) wordt geleverd door de fracties van de Fractie-Nanninga (Van Pareren), de PVV (Bezaan) en de PvdD (Nicolaï).

Zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn

Brieven van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 november 2021 (33037, AA) en van 13 december 2021 (33037, AB)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en PvdD (Koffeman).

Beschikbaarheid biogrondstoffen voor de productie van duurzame brandstoffen in de luchtvaartsector

Brief regering; Reactie op verzoek commissie over duurzame biobrandstoffen voor de luchtvaart

De commissie Infrastructuur en Waterstaat besluit om op 21 december 2021 gelegenheid te geven voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van de brief aan de Tweede Kamer van 29 oktober 2021 (31936/30196, nr. 891). Er wordt in elk geval inbreng geleverd door de fracties van FVD (Dessing) en de PvdD (Nicolai).

Zevende Voortgangsrapportage Natuur

Brief van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 november 2021 (33576, X)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van het CDA (Rietkerk) en PvdD (Koffeman).

Aanvullingen steunpakket in het vierde kwartaal 2021

Brief van de minister van Economische Zaken en Klimaat, de minister van Financiën, de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over aanvullingen in het steunpakket in het vierde kwartaal 2021

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt heden geleverd door de fracties van CDA (Essers) en D66 (Moonen en Stienen).

Toezegging Onafhankelijk onderzoek naar duurzame versterking

Brief van de minister voor Basis en Voortgezet Onderwijs en Media over uitvoering toezegging T03060 Onafhankelijk onderzoek naar duurzame versterking; Versterking van het toekomstperspectief van de publieke omroep

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Veldhoen), D66 (Pijlman) en PvdA (Fiers) gezamenlijk, en door de Fractie-Nanninga (Nanninga).

Voortgangsbrief Jeugd

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister voor Rechtsbescherming van 23 november 2021 (31839, V)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de GroenLinks-fractie (Van Gurp).

Werkprogramma NLsportraad

Verslag schriftelijk overleg

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Prast).

Uniforme rekenmethodiek

Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de evaluatie van de Uniforme Rekenmethodiek (URM)

De CDA-fractie (Oomen-Ruijten) zal inbreng leveren voor een commissiebrief in reactie op de beantwoording door de staatssecretaris. De conceptbrief zal op 21 december 2021 ter vaststelling aan de commissie worden voorgelegd.

Plenair

Begroting Justitie en Veiligheid 2022

De commissies Justitie en Veiligheid en Immigratie en Asiel brengen eindverslag uit onder voorbehoud van plenaire behandeling van het wetsvoorstel Begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2022 (enkel met betrekking tot I&A-gerelateerde onderwerpen) op 20 en/of 21 december 2021.

Begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2022

De leden van de fracties van GroenLinks en de PvdA geven aan behoefte te hebben aan plenaire behandeling van het wetsvoorstel Begrotingsstaten Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2022 (35925 VII), toegespitst op het onderdeel 'wonen'. De commissies brengen daarom met betrekking tot dit wetsvoorstel eindverslag uit onder voorbehoud van plenaire behandeling op 20 en/of 21 december 2021.

Begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Diergezondheidsfonds 2022

De commissie Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengt ten aanzien van dit wetsvoorstel eindverslag uit onder voorbehoud van plenair debat op maandag 20 en/of dinsdag 21 december 2021.

Hamerstukken

Tijdelijke huurcontracten

De commissie Binnenlandse Zaken / Algemene Zaken neemt kennis van het voornemen van de Tweede Kamer om het voorstel van de reparatiewet tijdelijke huurcontracten (35951) op 16 december plenair af te handelen. Mocht de Tweede Kamer het wetsvoorstel deze week aanvaarden, dan zal het op 21 december 2021 voor procedure in deze commissie worden geagendeerd. Op dit moment verwacht de commissie alsdan af te kunnen zien van schriftelijke voorbereiding van het voorstel in de commissie, zodat zij kan voorstellen het nog dezelfde dag als hamerstuk af te doen.

Begrotingen 2022

Over de volgende begrotingen voor 2022 is blanco eindverslag uitgebracht door de betreffende commissies, zodat die begrotingen als hamerstuk kunnen worden afgedaan:

Begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2022

Begrotingsstaat Nationaal Groeifonds 2022

Begrotingsstaten Economische Zaken en Klimaat 2022

Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2022

Begrotingsstaten Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2022

Begrotingsstaat Buitenlandse Zaken 2022

Begrotingsstaten Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2022

Begrotingsstaten Koninkrijksrelaties en BES-fonds 2022

Begrotingsstaten Infrastructuur en Waterstaat 2022; Begrotingsstaat Deltafonds 2022;

Begrotingsstaat Mobiliteitsfonds 2022

Begrotingsstaat Koning 2022

Begrotingsstaat Staten-Generaal 2022

Begrotingsstaat overige Hoge Colleges van Staat, Kabinetten van de Gouverneurs en Kiesraad 2022

Begrotingsstaten Algemene Zaken, Kabinet van de Koning en Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2022

Begrotingsstaat gemeentefonds 2022

Begrotingsstaat provinciefonds 2022

Corona

Vaccindonatie aan het buitenland

De commissies Justitie en Veiligheid; Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken besluiten op 21 december 2021 inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg.

Voortzetting financiële COVID-maatregelen

Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 10 december 2021 over de voortzetting financiële COVID-maatregelen zorg 2022 inclusief voorhang verlengen meerkostenprestatie

De commissies Justitie en Veiligheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken / Algemene Zaken besluiten op 21 december 2021 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

Vijfde incidentele suppletoire begroting Justitie en Veiligheid inzake bijdrage ondersteuning naleving controle op coronatoegangsbewijzen

De commissie Justitie en Veiligheid brengt eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.

Europa

Voorstellen Europese Commissie voor een EU-code voor politiële samenwerking

De commissie Justitie en Veiligheid besluit de drie Europese voorstellen (COM(2021)780, 782 & 784) in behandeling te nemen. Tevens besluit de commissie het BNC-fiche af te wachten alvorens een datum voor inbreng voor schriftelijk overleg te bepalen.

Conferentie over de Toekomst van Europa

De commissie Europese Zaken voerde een gesprek met Nederlandse burgerparticipanten in de plenaire Conferentie over de Toekomst van Europa (CoFE).

Divers

Staatscommissie rechtsstaat

Conceptopdracht staatscommissie rechtsstaat

Naar aanleiding van de brief van de minister voor Rechtsbescherming en de minister van BZK (29279, F) over de conceptopdracht staatscommissie rechtsstaat besluiten de commissies Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken / Algemene Zaken gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg op 18 januari 2022. Tevens besluiten de commissies in overleg te treden met de desbetreffende ministers van een nieuw aangetreden kabinet, hetzij tijdens een mondeling overleg, hetzij tijdens een kennismakingsgesprek. Tevens zal in een later stadium door de commissies worden bezien of zij in overleg willen treden met de voorzitter van de staatscommissie rechtsstaat.


Deel dit item: