De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 1 februari 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.
Wijzigingen fosfaatrechtenstelsel
De commissie Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besluit aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een verzoek te sturen om een technische briefing te laten verzorgen inzake dit wetsvoorstel op dinsdagochtend 8 februari 2022. Tevens besluit zij om tijdens de commissievergadering op dinsdagmiddag 8 februari 2022 inbreng te leveren voor verslag. Onder voorbehoud van tijdige ontvangst van de nota naar aanleiding van verslag (uiterlijk donderdag 17 februari 2022, 10 uur), stelt de commissie voor het plenaire debat te houden op 21/22 februari 2022.
Gesprek met Eurocommissaris Vêra Jourová
De commissies Europese Zaken, Binnenlandse Zaken / Algemene Zaken en Justitie en Veiligheid voerden onder leiding van de Voorzitter van de commissie Europese Zaken Ria Oomen een digitaal gesprek met de Tsjechische Europees Commissaris voor Waarden en Transparantie Vêra Jourová.
Een videoverslag van dit gesprek kunt u hier terugvinden.
Schriftelijke inbreng
Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden
Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Van den Berg), GroenLinks (De Boer) en PvdA (Recourt) gezamenlijk, D66 (Dittrich), PVV (Bezaan), ChristenUnie (Talsma), SP (Janssen), PvdD (Nicolai) en SGP (Van Dijk).
Registratie ritueel geslachte dieren
Verslag schriftelijk overleg (31571, AE) en verslag nader schriftelijk overleg (31571, AF)
Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden Van Pareren (Fractie-Nanninga), Faber (PVV), Koffeman (Partij voor de Dieren) en Schalk (SGP).
Voorstel Verordening aanpakken van instrumentaliseringssituaties op het gebied van migratie en asiel en voor een Verordening tot wijziging van Verordening (EU) 2016/399 voor een Uniecode betreffende de regels voor het grensoverschrijdend verkeer van personen
Inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de Europese Commissie naar aanleiding van de voorstellen COM(2021)890 en COM(2021)891 wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Karimi) en de PvdA (Vos) gezamenlijk en de PVV (Van Hattem).
-
Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council addressing situations of instrumentalisation in the field of migration and asylum [en]
-
Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulation (EU) 2016/399 on a Union Code on the rules governing the movement of persons across borders [en]
Nationale Omgevingsvisie
Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat ter aanbieding van het PBL-rapport Pilot Planmonitor Nationale Omgevingsvisie (NOVI)
Inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van de brief van 7 januari 2022 (34682, J) wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Kluit).
Covid19
Wijziging Wet publieke gezondheid in verband met het coronavirus
Inbreng voor het verslag wordt uiterlijk dinsdag 8 februari 2022 geleverd door de PVV-fractie. De commissie stelt voor zo spoedig mogelijk na ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag een (beknopt) plenair debat over het wetsvoorstel te houden, zo mogelijk op 22 februari 2022.
Goedkeuringswet vierde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19
Vooruitlopend op de bespreking van de procedure van het nog bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstel, handhaven de commissies Justitie en Veiligheid; Volksgezondheid, Welzijn en Sport; en Binnenlandse Zaken / Algemene Zaken het voorstel om op 22 februari 2022 een (beknopt) plenair debat over het wetsvoorstel te voeren en het wetsvoorstel die dag in stemming te brengen, waarbij fracties die afzien van spreektijd desgewenst een uitgebreide stemverklaring af kunnen leggen.
Daarnaast houden de commissies vast aan het voorstel om na het voorjaarsreces op 15 maart 2022 een breed beleidsdebat te houden over covid-19-onderwerpen, onder meer over de (nog te ontvangen) langetermijnstrategie. Een verzoek hiertoe zal worden doorgeleid naar het College van Senioren.
Divers
Kennismakingsgesprek nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
De commissies Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving; Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit; en Binnenlandse Zaken / Algemene hadden een kennismakingsgesprek met minister de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Het niet-openbare gesprek ging onder meer over de afspraken uit het Coalitieakkoord, de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.
Staat voor de rechtsstaat
De commissie Justitie en Veiligheid besluit de Kamervoorzitter voor te stellen de plenaire behandeling van het debat over de staat van de rechtsstaat te plannen op 31 mei 2022. Daarnaast wenst de commissie drie voorbereidende bijeenkomsten te organiseren over (1) de financiering van de rechtspraak en ondermijning en hiervoor de Raad voor de rechtspraak, het Openbaar Ministerie, de politie, de NCTV en de wetenschap uit te nodigen, (2) rechtsbescherming, het rapport van de Venetië-commissie en het lerend vermogen van de rechtsstaat en hiervoor een lid van de Venetië-commissie en de Nationale ombudsman uit te nodigen en tot slot een bijeenkomst over (3) de functie en rol van de pers(vrijheid) in de rechtsstaat en hiervoor vertegenwoordigers van kranten, tv en online pers uit te nodigen.
Deel dit item: