Nieuws uit de commissies dinsdag 29 maart 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 29 maart 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Aanpassing vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Vendrik) en PvdA (Crone) gezamenlijk, Fractie-Nanninga (Berkhout) en PVV (Faber-Van de Klashorst).

Europese voorstellen ter wijziging Eigenmiddelenbesluit en herziening verordening MFK 2021-2027

Inbreng voor schriftelijk overleg over de Europese voorstellen ter wijziging Eigenmiddelenbesluit en herziening verordening MFK 2021-2027 wordt geleverd door de fracties van VVD (Van Ballekom), CDA (Essers) en GroenLinks (Karimi).


Plenair

Implementatiewet richtlijnen verkoop goederen en levering digitale inhoud

De commissie Justitie en Veiligheid brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel plenair te behandelen op een door de Kamervoorzitter te bepalen datum, later dan 5 april 2022.

Tijdelijke experimentenwet nieuwe stembiljetten;

Definitieve invoering van het nieuwe stembiljet voor kiezers buiten Nederland

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken brengt eindverslagen uit en stelt voor de wetsvoorstellen plenair te behandelen op een door de Voorzitter te bepalen datum, maar in elk geval niet vóór 19 april 2022.


Corona

Tijdelijke wet maatregelen Covid-19

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de uitvoering van de motie-Van der Voort c.s. over informatievoorziening en desinformatie betreffende corona

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdA (Karakus) mede namens de fractie van GroenLinks. Het lid Otten (Fractie-Otten) verzoekt de griffie navraag te doen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid naar de beantwoording van de brief van 24 december 2021 over intimidaties en bedreigingen naar aanleiding van covid-19-beleid.

Voorstel voor een Verordening tot wijziging van de Verordening betreffende het digitaal EU-COVID-certificaat

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem), ChristenUnie (Verkerk) en PvdD (Nicolaï).


Mondeling overleg

Europees migratie- en asielpact; ontheemden Oekraïne

De commissie Immigratie en Asiel/JBZ-Raad hield een mondeling overleg met staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid (J&V) over het Europees migratie- en asielpact en de activering van tijdelijke bescherming voor ontheemden uit Oekraïne


Divers

Voortgang wetsvoorstel CETA

Op verzoek van het lid Prast (PvdD) vraagt de commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking met betrekking tot CETA de griffie ambtelijk na te gaan of bekend is wanneer de meer gedetailleerde reactie van Eurocommissaris Dombrovskis op de brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aangaande het klachtenmechanisme naar de regering wordt gestuurd, waarvan de Kamer op de hoogte zou worden gesteld, zoals de minister had aangegeven in haar brief van 20 augustus 2021.

Informele kennismaking staatssecretaris Van Huffelen

De commissie Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken en de commissie Justitie en Veiligheid hielden een besloten informeel kennismakingsgesprek met staatssecretaris Van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering.


Deel dit item: