36.451

Uitvoeringswet datagovernanceverordening



Dit wetsvoorstel implementeert EU-verordening 2022/868PDF-document betreffende de Europese datagovernance en wijzigt EU-verordening 2018/1724PDF-document. De verordening is alleen van toepassing op het grondgebied van Nederland binnen de Europese Unie en heeft geen gevolgen voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De verordening sluit aan bij bestaande wetgeving waarin rechten omtrent gegevens worden beschermd, zoals de AVG, en verandert niets aan de werking hiervan.

Met dit voorstel wordt een kader geboden voor het hergebruik van overheidsgegevens en voor het delen van gegevens door burgers of organisaties via een databemiddelingsdienst en voor het delen van data op altruïstische gronden. Bij dit laatste valt bijvoorbeeld te denken aan medische gegevens die door betrokkenen vrijwillig beschikbaar worden gesteld ten behoeve van medisch onderzoek. Door de toename van digitalisering wordt het delen, genereren en gebruik van data steeds meer van belang voor onze maatschappij en economie. Onderhavig wetsvoorstel heeft als inzet om de beschikbaarheid van data te vergroten door het vertrouwen in databemiddelingsdiensten, data-altruïstische organisaties en de mechanismen voor datadeling te versterken. Het schept op zichzelf geen verplichting om enig hergebruik toe te staan, maar biedt slechts een kader waarbinnen dergelijke gegevens moeten worden aangeboden als er naar nationaal recht een verplichting of bevoegdheid bestaat om de gegevens in kwestie voor hergebruik beschikbaar te stellen. Het wetsvoorstel wijst voor databemiddelingsdiensten en data-altruïsme de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan als toezichthouder en bevoegde autoriteit. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zal toezicht houden in verband met de bescherming van persoonsgegevens en zal de ACM adviseren.

De verordening dient uiterlijk 24 september 2023 volledig geïmplementeerd te zijn in Nederlandse wet- en regelgeving of door middel van feitelijk handelen.

Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.


Stand van zaken

Schriftelijke voorbereiding
Eerste Kamer
Plenair
 
Afkondiging
Staatsblad(en)

Het voorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer.


Kerngegevens

ingediend

16 oktober 2023

titel

Uitvoering van verordening (EU) 2022/868 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2022 betreffende Europese datagovernance en tot wijziging van Verordening (EU) 2018/1724 (Uitvoeringswet datagovernanceverordening)

schriftelijke voorbereiding

ondertekening

  • minister van Economische Zaken en Klimaat (..- 2024)

inwerkingtreding

Met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin de wet wordt geplaatst.


Documenten

0

Er zijn geen documenten gevonden.