Korte aantekeningen vergadering College van Voorzitter en Onderzitters van 31 oktober 2023




1. Besluitenlijst CVO 26 september 2023

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Definitief Ontwerp fase 2 renovatie gebouw Eerste Kamer

Het CVO neemt kennis van het Definitief Ontwerp fase 2 zoals gepresenteerd door de architecten en de aanwezige vertegenwoordigers van het Rijksvastgoedbedrijf. Het CVO dankt de betrokkenen voor de rondleiding door het gebouw van de Eerste Kamer op het Binnenhof en stemt in met het Definitief Ontwerp fase 2.

Het CVO verzoekt het Rijksvastgoedbedrijf om uit te zoeken wat de kosten zijn voor het realiseren van twee extra fractiekamers (16 fractiekamers in plaats van 14 fractiekamers) in het Eerste Kamergebouw en wat de afspraken zijn over de demarcatie van dergelijke kosten tussen de eigenaar van het gebouw en de gebruiker, alvorens het CVO een beslissing neemt over het gewenste aantal fractiekamers.

3. Plan van aanpak opstellen regeling ongewenste omgangsvormen

Het CVO stemt in met het plan van aanpak voor het opstellen van een regeling ongewenste omgangsvormen voor Kamerleden. De griffie zal in samenwerking met de eerste Ondervoorzitter een conceptregeling voorbereiden, die vervolgens wordt voorgelegd aan een Tijdelijke Kamercommissie. Deze commissie zal vervolgens een definitieve conceptregeling aan de Kamer voorleggen. De eerste Ondervoorzitter, tevens portefeuillehouder ongewenste omgangsvormen, zal met regelmaat verslag doen in het CVO van de voortgang.

4. Regeling financiële ondersteuning fracties Eerste Kamer

Het CVO stemt in met het voorstel voor een Regeling financiële ondersteuning fracties en besluit de regeling via het College van fractievoorzitters voor te leggen aan de Kamer.

5. Besluit Mandaat, Volmacht en Machtiging ambtelijke organisatie

Het CVO stemt in met de wijzigingen in het Besluit Mandaat, Volmacht en Machtiging van de ambtelijke organisatie van de Eerste Kamer, in navolging van het aangepaste Reglement van Orde. Het gewijzigde Besluit Mandaat, Volmacht en Machtiging ambtelijke organisatie Eerste Kamer wordt daarmee vastgesteld.

6. Financieringsverzoek parlement.com

Het CVO verzoekt de Griffier om in gesprek te gaan met het Montesquieu Instituut over de governance structuur en de onafhankelijkheid van het instituut. Het CVO besluit in afwachting daarvan om nu nog geen beslissing te nemen over de gewenste meerjarige financiering van het Montesquieu Instituut.

7. Mededelingen en informatie

Procedure nieuwe vertrouwenspersoon
Het CVO stelt voor om de selectieadviescommissie voor het werven van een nieuwe vertrouwenspersoon Integriteit als volgt samen te stellen: Mei Li Vos (CVO-lid, tevens voorzitter), Willemijn Aerdts (D66) en Peter Schalk (SGP). Bij het samenstellen is rekening gehouden met een balans tussen coalitie en oppositie, grote en kleine fracties en nieuwe en ervaren leden.

Evaluatie interne coronabeleid Eerste Kamer
Het CVO neemt met instemming kennis van de evaluatie van het interne coronabeleid van de Eerste Kamer die in opdracht van het MT door het COT is uitgevoerd. Het CVO verzoekt de griffie om na te denken over eventuele verdere verspreiding van het rapport.

8. Rondvraag

De Griffier informeert het CVO over de uitwerking van de aangenomen motie-De Blécourt-Wouterse, waarmee wordt verzocht om te zorgen voor versterking van de Kamerbrede ondersteuning en expertise binnen de griffie op het terrein van digitalisering en AI. De Griffier geeft aan dat er voor het uitvoeren van de motie twee fte zal worden opgenomen in
de Voorjaarsnota 2024 en de Raming 2025. Het CVO kan zich in beginsel vinden in deze uitbreiding onder de voorwaarde dat aantoonbaar en gedocumenteerd eerst is onderzocht of dit uit te voeren is met de huidige bezetting van de griffie.

Het CVO verzoekt de griffie om te onderzoeken of het mogelijk is om vlak voor het zomerreces een symposium te organiseren ter ere van de heer Witteveen, oud-Kamerlid van de Eerste Kamer. Op 17 juli 2024 is het 10 jaar geleden dat de heer Witteveen is overleden als gevolg van de ramp met vlucht MH17.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman