Korte aantekeningen vergadering commissie Financiën (FIN) van 14 mei 2024




1. 36202, AL

Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over aanbevelingen uit het Ex’tax Project; Belastingplan 2023

De commissie besluit dit agendapunt aan te houden tot de komst van een nieuw kabinet.

2. T03822

Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over tegemoetkomingsbeleid minnelijke schuldregeling natuurlijke personen (MSNP)

De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van 23 april 2024 te betrekken bij het mondeling overleg met de staatssecretaris op 21 mei 2024. Verder besluit de commissie om de toezegging T03822 als voldaan te beschouwen.

3. 36.550 EK, A

Brief van de minister van Financiën ter aanbieding van de Voorjaarsnota 2024; Voorjaarsnota 2024

De commissie besluit de Kamer voor te stellen een plenair debat te houden - op grond van artikel 51, eerste lid, van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer der Staten-Generaal - over de Voorjaarsnota. Gelet op het behandelschema van de Voorjaarsnota met bijbehorende suppletoire begrotingen, in de Tweede Kamer, stelt de commissie voor dit debat op 9 juli 2024 te houden.

4. 36.550 EK, B

Brief van de minister van Financiën ter aanbieding van de voorjaarsrapportage van de Afdeling Advisering van de Raad van State; Voorjaarsnota 2024

De commissie heeft de voorkeur uitgesproken om de technische briefing van de Raad van State over de voorjaarsrapportage te houden op dinsdag 11 juni om 09.45-10.45 uur.

5. 36418, AO

Brief van de staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst over aangenomen moties verbruiksbelasting alcoholvrije dranken; Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst en de staatssecretaris van VWS over contouren voor een gedifferentieerde verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken op basis van suikergehalte; Belastingplan 2024

De commissie besluit om de brieven van de staatssecretaris (36418, AG en 36418, AO) voor kennisgeving aan te nemen.
Verder besluit de commissie om de behandeling in de Tweede Kamer af te wachten, alvorens dit opnieuw ter bespreking te agenderen en besluit dan ook de uitvoeringsstatus van de moties 36410, F; 36418, X en 36418, W ongewijzigd te laten.
Bij de verdere behandeling zal de commissie optrekken met de vaste commissie voor VWS.

6. T03692

Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over het rapport evaluatie heffingskortingen en tariefstructuur in de inkomstenbelasting; Voorjaarsnota 2023

De commissie besluit naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris (36350, D) op dinsdag 4 juni 2024 gelegenheid te geven voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg.
Verder besluit de commissie om de status van de toezegging T03692 ongewijzigd te laten.

7. 31865, G

Brief van de minister van Financiën over denkrichtingen opvolging conclusies peer review Algemene Rekenkamer; Verbetering verantwoording en begroting

De commissie besluit de behandeling in de Tweede Kamer af te wachten, alvorens deze brief opnieuw te agenderen.

8. T03613

Toezegging Afschrift van brief aan TK met analyse van het aanpakken van pieken in de marginale druk (36.202); Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van SZW over (deels) openstaande toezeggingen; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2024

De commissie besluit de toezegging T03613 als voldaan te beschouwen.

9. COM(2024)82: Tussentijdse evaluatie van de herstel- en veerkrachtfaciliteit

De commissie besluit om het thema herstel- en veerkrachtfaciliteit te betrekken bij de presentatie van het lid van de Europese Rekenkamer, de heer Blok, over het jaarverslag van de Europese Rekenkamer op 15 oktober 2024. De commissie verzoekt om deze reden extra tijd voor de presentatie.

10. Terugkoppeling werkbezoek Belastingdienst

Het lid Kroon (BBB) geeft de commissie een terugkoppeling van het werkbezoek aan de Belastingdienst.

11. Rondvraag

- Het lid van Rooijen (50PLUS) verzoekt de commissie om in overleg te treden met de staatssecretaris n.a.v. het bericht dat de kosten voor de afhandeling van de toeslagenaffaire veel hoger dreigen uit te vallen. Dit zal de volgende vergadering als bespreekpunt worden geagendeerd, waarbij de commissie ook zal worden geïnformeerd over de laatste stand van zaken in de Tweede Kamer.
- Het lid Crone (GL-PvdA) vraagt naar de stand van zaken van de reactie van de minister van Financiën op de brief van de voormalige staatsagent KLM. De griffie gaat dit na.


De griffier van de commissie,
Luuk van Luijk