Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 23 april 2024




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 16 april 2024

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 16 april 2024.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

Het College neemt kennis van de lange termijnagenda voor de aankomende periode.

De eerste ondervoorzitter wijst op het wetsvoorstel Verlenging, wijziging en handhaving maximering en verkorting van de verjaringstermijn voor huurverhogingen (36.511), dat vandaag als hamerstuk op de agenda stond en door een ordevoorstel van de BBB-fractie vanavond voor stemming staat geagendeerd aan het einde van de plenaire vergadering. Vastgesteld wordt dat geen van de fracties behoefte heeft aan hoofdelijke stemming.

Het College verzoekt de griffie om de leden zo mogelijk eerder te informeren in geval na het meireces de plenaire vergadering op maandag 13 mei a.s. zal beginnen.

3. Mededelingen en rondvraag

Het College spreekt over de constatering dat er dit jaar meer en uitgebreidere begrotingsbehandelingen in de Eerste Kamer plaatsvinden dan gebruikelijk. Dit kan (deels) verklaard worden door het afwijkende tijdpad als gevolg van de verkiezingen van de Tweede Kamer. Hierdoor zijn de meeste begrotingsvoorstellen niet zoals gebruikelijk met de nodige tijdsdruk vóór het kerstreces behandeld. Deze constatering kan in de fracties worden besproken.


Het College neemt tot slot kennis van het gesprek dat heeft plaatsgevonden tussen de Griffier en externe betrokkenen in het kader van de afhandeling van de korte demonstratie die op 4 april jl. plaatsvond in het Kamergebouw.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman