Korte aantekeningen vergadering commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van 28 mei 2024




1. 35754

Initiatiefvoorstel-Bikker, Westerveld, Krul, Diederik van Dijk, Dobbe, Kostić, Van der Plas en Joseph Wet integrale suïcidepreventie

De commissie brengt blanco verslag uit, teneinde het initiatiefvoorstel als hamerstuk af te doen. De commissie besluit de waardering voor het voorstel per brief over te brengen aan de initiatiefnemers en ze tevens langs die weg te informeren over de besluitvorming.

De commissie staat positief tegenover een werkbezoek aan of een gesprek met de Stichting 113 zelfmoordpreventie. In overleg met de stichting zal worden bezien hoe en op welk tijdstip hieraan invulling kan worden gegeven.

2. 36403

Regeling van nicotineproducten zonder tabak en nicotineapparaten

Inbreng voor het verslag wordt geleverd op 11 juni 2024.

3. Voortgang preventieaanpak leefstijl

Verslag nader schriftelijk overleg (32793, E)

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van JA21 (Baumgarten) en PvdD (Koffeman).

4. T03572 - Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (EHDS)

Verslag schriftelijk overleg (27529/35824/36121, AF)

De commissie besluit het verslag schriftelijk overleg (27529/35824/36121, AF) voor kennisgeving aan te nemen en toezegging T03572 als voldaan aan te merken. Afgesproken wordt toekomstige brieven over de voortgang van de elektronische gegevensuitwisseling in de zorg onder de aandacht van de commissie te blijven brengen.
Enkele leden signaleren dat het EHDS-dossier, dat al vanaf de aanvang in behandeling is bij de commissie VWS, raakvlakken heeft met het werkterrein van de commissie Digitalisering. Gelet op het stadium waarin de EHDS-verordening zich thans bevindt, doet de commissie op dit punt geen voorstellen tot wijziging.

5. Rondvraag

Het lid Van Rooijen (50Plus) vraagt naar aanleiding van recente ontwikkelingen aandacht voor het onderwerp veiligheid in en rond voetbalstadions, met name de veiligheid van burgers en politiepersoneel. Op voorstel van het lid Janssen-van Helvoort (GroenLinks-PvdA) wordt besloten dit onderwerp desgewenst via fractielijnen onder de aandacht te brengen bij leden van de Tweede Kamer.


De griffier van de commissie,
Warmolt de Boer