Korte aantekeningen vergadering commissie Financiën (FIN) van 28 mei 2024




1. 36.418

Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over uitvoeringstoetsen van aangenomen amendementen bij het pakket Belastingplan 2024; Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over uitvoeringstoetsen van aangenomen amendementen bij het pakket Belastingplan 2024; Belastingplan 2024

De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van Financiën van 13 mei 2024 (36418, AP) voor kennisgeving aan te nemen.

2. Behandelschema pakket Belastingplan 2025 + AFB

De commissie besluit de (beperkte) beschikbare behandeltijd voor het pakket Belastingplan 2025 aan de orde te stellen in het College van fractievoorzitters. Daarna komt het behandelschema terug in de commissie.
De griffie geeft mee dat er vorig jaar éénmalig meer behandeltijd beschikbaar was in verband met het verkiezingsreces van de Tweede Kamer na de val van het kabinet.

3. 36.550

Voorjaarsnota 2024

Met het oog op de lopende formatie besluit de commissie dit agendapunt aan te houden en opnieuw ter bespreking te agenderen voor haar vergadering van dinsdag 11 juni 2024. De commissie zal daarbij bezien welke suppletoire begrotingen bij de behandeling van de Voorjaarsnota zullen worden betrokken.
Verder wordt de griffie gevraagd ambtelijk bij de Tweede Kamer na te gaan of de stemmingen over de suppletoire begrotingen, die nu zijn voorzien voor dinsdag 2 juli a.s., een week eerder kunnen plaatsvinden.

4. 36.410 J en T03719

Toezegging Kabinetsreactie rapport Elke regio telt!; Motie-Van der Goot (OPNL) c.s. over een regioparagraaf in de Voorjaarsnota; Miljoenennota 2024

De commissie besluit om de toezegging T03719 als voldaan te beschouwen en besluit om de uitvoeringsstatus van de motie-Van der Goot (36410, J) als deels uitgevoerd te beschouwen.

5. 28.165 EK, AO

Brief van de minister van Financiën over verkoop Abellio Duitsland; Deelnemingenbeleid Rijksoverheid

De commissie acht de vertrouwelijkheid van de vertrouwelijke stukken bij de brief van de minister van Financiën van 17 mei 2024 (28165, AO) voldoende gemotiveerd en neemt deze brief voor kennisgeving aan.

6. Uitnodiging president De Nederlandsche Bank

De commissie bespreekt de uitnodiging van de president van De Nederlandsche Bank en besluit om de heer Knot uit te nodigen voor een gesprek met de commissie van anderhalf uur, gezamenlijk met het CPB. Bij voorkeur kort na Prinsjesdag.

7. 36108 / 29232

Brief van de voormalig staatsagent bij KLM aan de minister van Financiën over steunpakket KLM

De commissie besluit de minister te rappelleren om een reactie te sturen op de laatste brief van de voormalig staatsagent. Ook zal zij vragen naar de stand van de evaluatie van het steunpakket aan KLM.
De commissie besluit om de gevraagde beantwoording en de evaluatie daarna in samenhang te bespreken.

8. Mededelingen en informatie

Op verzoek van het lid Van Rooijen (50PLUS) besluit de commissie de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane te verzoeken om de informatie die in haar brief van 22 mei jl. aan de Tweede Kamer is toegezegd, in afschrift aan de Eerste Kamer te sturen. Na ontvangst zal de brief worden geagendeerd.


De griffier van de commissie,
Luuk van Luijk