Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 21 mei 2024




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 14 mei 2024

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 14 mei 2024.

Naar aanleiding van het verslag verzoekt het lid Koffeman (PvdD) om een notitie van het College van Voorzitter en Ondervoorzitters (CVO) over hoe het toezicht op en de handhaving van de Gedragscode integriteit van de Eerste Kamer er in de praktijk uit ziet. De Voorzitter zegt toe het verzoek in het CVO te bespreken.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

Het College neemt kennis van de lange termijnagenda voor de aankomende periode.

Het College kan zich vinden in het voornemen van de Voorzitter om aan het begin van de plenaire vergadering kort stil te staan bij diverse recente aanslagen op politici, naar aanleiding van de aanslag op de Slowaakse premier Robert Fico afgelopen week.

3. Voorstel plenair debat (op grond van artikel 51, eerste lid, RvOEK) over de Voorjaarsnota 2024

Het College stemt in meerderheid in met het voorstel van de commissie Financiën om in de laatste vergaderweek voor het zomerreces een plenair debat te houden op grond van artikel 51, eerste lid, van het Reglement van Orde over de Voorjaarsnota 2024.

Het College spreekt hierbij uit dat in de komende periode eventueel een heroverweging van het debat kan plaatsvinden naar aanleiding van ontwikkelingen in de kabinetsformatie.

Het College stemt in met het voorstel van de Voorzitter om op grond van artikel 77, tweede lid, van het Reglement van Orde een maximumspreektijd per fractie te hanteren van 10 minuten in eerste termijn.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman