Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 18 juni 2024




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 11 juni 2024

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 11 juni 2024.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

Het College neemt kennis van de lange termijnagenda voor de aankomende periode.

Het College spreekt kort over de mogelijke gevolgen van de voorziene installatie van het nieuwe kabinet op dinsdag 2 juli a.s. voor de plenaire agenda van de Eerste Kamer van die dag en de geplande stemmingen die dag in de Tweede Kamer over de suppletoire begrotingswetten.
De Voorzitter zegt toe hier volgende week op terug te komen.

3. Datumvoorstel Algemene Politieke Beschouwingen / debat naar aanleiding van de regeringsverklaring

Het College spreekt een voorkeur uit voor de datum van dinsdag 8 oktober voor de Algemene Politieke Beschouwingen, waarbij ook de regeringsverklaring wordt betrokken.

4. Vervolg uitvoering motie-Vos c.s. over het digitaal quorum

De Voorzitter zegt toe volgende week een notitie te agenderen waarin wordt ingegaan op de mogelijke wijze van uitvoering van de motie, zodat tot een afronding kan worden gekomen.

5. Mededelingen en rondvraag

De Voorzitter concludeert op basis van een inventarisatie dat geen van de fracties hoofdelijke stemming wenst over de Wet betaalbare huur (36.496), die vandaag plenair wordt behandeld.

Het College neemt kennis van de notitie over de werkwijze met betrekking tot de behandeling van suppletoire begrotingsvoorstellen.

Het College neemt kennis van de terugkoppeling van de Voorzitter over zijn bezoek aan Duitsland op uitnodiging van de Voorzitter van de Duitse Bondsraad.

Het College neemt kennis van de volgende mededelingen van de Voorzitter naar aanleiding van de ontwikkelingen in de kabinetsformatie:

- als het nieuwe kabinet is geïnstalleerd zullen er in de Kamercommissies zoals gebruikelijk kennismakingsgesprekken worden gepland met de betreffende nieuwe bewindspersonen;
- kort na de beëdiging van het nieuwe kabinet voor de zomer zal aan het College een voorstel worden voorgelegd over de indeling van de commissies naar aanleiding van de nieuwe departementale verdeling;
- na de voorziene installatie van het kabinet verschuift de rol van grootste oppositiepartij in de Eerste Kamer van BBB naar GroenLinks-PvdA. Dat wijzigt de sprekersvolgorde bij plenaire debatten, gezien het vaste gebruik dat de grootste oppositiepartij als eerste kan spreken.
- De Voorzitter heeft vorige week een gesprek gevoerd met de formateur, dhr. Van Zwol, en de beoogd premier, dhr. Schoof. Daarbij is onder meer gesproken over de verhouding tussen kabinet en Eerste Kamer, over de informatievoorziening richting de Eerste Kamer en over de werkwijze en politieke verhoudingen in de Eerste Kamer.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman