Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 25 juni 2024




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 18 juni 2024

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 18 juni 2024.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + lange termijn agenda

Het College neemt kennis van de lange termijnagenda voor de aankomende periode.

Het College spreekt uit, naar aanleiding van ontstane ruis over een mogelijke hoofdelijke stemming over de Wet betaalbare huur (36.496), dat iedereen erop moet kunnen rekenen dat gemaakte afspraken in dit College door fracties gestand worden gedaan, bijvoorbeeld als het gaat om stemmingen of andere procedurele zaken.

Het College benadrukt nogmaals het vertrouwelijke karakter van haar vergaderingen en spreekt af dat de fractievoorzitters dit in hun fractie aan de orde stellen, zodat ook fractieleden die een terugkoppeling krijgen uit de Cvf-vergaderingen dit vertrouwelijk behandelen.

Het College stemt in met het voorstel van de Voorzitter om, in verband met de installatie van het nieuwe kabinet op dinsdag 2 juli a.s., eventuele stemmingen en hamerstukken die nog worden aangemeld voor 2 juli a.s. (voor zover geen spoed) een week later af te doen op dinsdag 9 juli, zodat volgende week geen plenaire vergadering plaatsvindt.

3. Uitvoering motie-Vos c.s. over invoering digitaal quorum

Het College stemt in met de uitvoering van de motie-Vos c.s. via de volgende stappen:
- Het aan de Kamer voorleggen van een voorstel voor een Regeling permanent digitaal quorum voor niet-dinsdagen;
- Het investeren in een systeem dat digitaal intekenen mogelijk maakt;
- Parallel aan de invoering van het digitaal quorum een traject initiëren dat moet leiden tot wijziging van de Grondwet, om expliciete grondslag te creëren voor het digitaal quorum;
- na te gaan bij het presidium van de Tweede Kamer of zij eveneens van mening is dat de uitkomst van deze discussie past binnen de interpretatie van artikel 67, Grondwet.

De fractievoorzitters van PVV, SP en SGP geven aan zich niet in de strekking van de motie en de uitvoering ervan te kunnen vinden.

4. Mededelingen en rondvraag

De Voorzitter blikt kort terug op de ledendag van afgelopen zaterdag en geeft aan dat de dag via een korte enquête zal worden geëvalueerd.

Het College neemt kennis van de terugkoppeling van de Voorzitter over de ontvangst van de Emir van Qatar.

Het College neemt kennis van de instemming door de Tweede Kamer met de organisatie van de Jaarvergadering van de OVSE Parlementaire Assemblee in Nederland in het jaar 2026.

Het College neemt kennis van de bestaande procedure ten aanzien van het verdeeld stemmen binnen fracties bij stemming met zitten en opstaan. Hierbij wordt in beginsel uitgegaan van fictieve voltallige aanwezigheid en unanimiteit binnen fracties. Wenst een fractie verdeeld te stemmen dan dient dit ruim voor de stemming kenbaar gemaakt te worden bij de Voorzitter (artikel 83, derde lid, RvO). Daarbij dient te worden doorgegeven welke leden voor en tegen zullen stemmen. Daarbij is het wenselijk dat alle fractieleden aanwezig zijn indien de fractie verdeeld stemt.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman