1.Kennismakingsgesprek met de bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Kennismakingsgesprek met de minister van VWS, Agema (PVV), en de staatssecretarissen van Langdurige en Maatschappelijke Zorg (L&MZ), Maeijer (PVV), en van Jeugd, Preventie en Sport (JP&S), Karremans (VVD).
Opzet kennismakingsgesprek
-
-De minister en staatssecretarissen krijgen eerst kort de gelegenheid zich voor te stellen en een beknopte inleiding te geven aangaande het voorgenomen beleid (maximaal 10 minuten).
-
-Vervolgens kunnen de aanwezige leden (in een eerste ronde) per fractie één vraag stellen.
-
-Nadat alle vragen zijn gesteld krijgen de minister en de staatssecretarissen, desgewenst na een korte schorsing van hooguit enkele minuten, de gelegenheid om de vragen te beantwoorden.
-
-Daarna zal worden bezien of nog een tweede vragenronde mogelijk is.
Gespreksonderswerpen (voorgedragen vanuit de commissie )
BBB-fractie (Van Wijk)
-
-Wijziging Jeugdwet; in verband met het stijgend aantal jongeren die deze zorg nodig heeft, maar ook hoe om te gaan met 18-jarigen die dan niet meer onder Jeugdzorg vallen maar nog niet in staat zijn om zonder zorg verder te gaan;
-
-Verlaging eigen risico; hoe wordt dit gefinancierd?
GL-PvdA-fractie (Van Gurp en Janssen-van Helvoort)
-
-Hoe staat de staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport tegenover de Hervormingsagenda jeugdzorg?
-
-Welke ideeën zijn er om het beroep op de jeugdzorg en daarmee de wachtlijsten te verminderen?
-
-Wat is de visie van de bewindspersonen op marktwerking in de zorg?
VVD-fractie (Kaljouw)
-
-Bij ongewijzigd beleid stijgen de kosten in de gezondheidszorg naar 175 miljard euro in 2040 (NZa, RIVM, CPB). Hierdoor stijgen de kosten voor mensen; het is nauwelijks meer op te brengen. Toch is het probleem toegankelijkheid nog veel groter. Nu al hebben meer dan 2 miljoen mensen minder toegang tot zorg als ze dit nodig hebben (ze weten de weg niet goed te vinden en zijn bang kosten te maken). Hoe kijkt de minister hiernaar?
-
-Hoe kijkt de minister naar de knellende situatie op de arbeidsmarkt?
-
-Hoe kijkt de staatssecretaris LZ naar de komst van verzorgingshuizen. Hoe ziet zij dit voor zich?
D66-fractie (Moonen)
-
-Preventiebeleid en inconsistenties;
-
-Jeugdzorg;
-
-Vaccins ter bestrijding van mogelijke nieuwe pandemieën en de visie op de terbeschikkingstelling van vaccins aan derde landen.
PvdD-fractie (Nicolaï)
-
-Bestuurlijke doorzettingsmacht in geval van pandemieën en zoönosen (VWS of LVVN).
Zie voor dit onderwerp ook het voor vandaag geagendeerde schriftelijk overleg (25295/32793/29683, CI) → Aanpak voorkoming en bestrijding toekomstige pandemische dreigingen, besmettelijke (dier)ziekten en zoönosen (agendapunt 3 commissie VWS 5 november 2024).
JA21-fractie (Baumgarten)
-
-Halvering eigen risico, gevolgen voor zorgvraag;
-
-Toegankelijkheid zorg en arbeidsmarktkrapte;
-
-Visie op opheffing vrije vestiging artsen.
Verwachte wetgeving volgend uit het Regeerprogramma (tekst: bijlage 2 Regeerprogramma )
Zorg
Aangekondigde nieuwe wetgeving:
-
-Bevriezing van het verplicht eigen risico op 385 euro voor de jaren 2025 en 2026: Wijziging Zorgverzekeringswet (voor het jaar 2026).
-
-Structurele verlaging van het verplicht eigen risico tot 165 euro met ingang van het jaar 2027: Wijziging Zorgverzekeringswet.
-
-Maximering van 50 euro per behandelprestatie in een ziekenhuis vergt wijziging van het Besluit zorgverzekering en mogelijk ook van de Zvw: Wijziging Zorgverzekeringswet en/of Besluit zorgverzekering.
-
-Uitgangspunt is dat de burger de keuze heeft om gegevens al dan niet ter beschikking te stellen middels een opt out: Wijziging Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg en aanpassing andere wet- en regelgeving.
-
-Het kabinet zal daarom de regelgeving aanpassen die gevolgd moet worden als een ziekenhuis overweegt het aanbod van acute zorg op een bepaalde locatie te beperken: aanpassen uitvoeringsregelgeving Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg en eventueel aanpassing andere wet- en regelgeving.
-
-Financiering acute spoedeisende hulp, acute verloskunde en de intensive care afdelingen op basis van een vast budget. De Nza wordt gevraagd gefaseerd en zo snel mogelijk budgetbekostiging mogelijk te maken: Wijziging Besluit beschikbaarheidbijdrage WMG.
-
-Nu doet al één op de zeven jongeren en kinderen een beroep op jeugdzorg, waar dit in 2000 nog één op de 27 kinderen was. Dat kan en moet minder, want dit is (ook financieel en qua arbeidsmarkt) niet houdbaar en moet dus anders. Juist ook om ervoor te kunnen zorgen dat de meest kwetsbare kinderen en jongeren die specialistische zorg echt nodig hebben de zorg krijgen die ze verdienen en niet eindeloos op wachtlijsten staan. Het kabinet zal daartoe met een wetsvoorstel komen: Wijziging Jeugdwet en uitvoeringsregelgeving (wetsvoorstel verbeteren beschikbaarheid jeugdzorg (Kamerstukken 36546) en conceptwetsvoorstel reikwijdte).
-
-Het kabinet stuurt nog dit jaar regelgeving naar de Tweede Kamer waarin is vastgelegd welke specialistische jeugdhulp beschikbaar moet zijn: Ontwerp-besluit verbetering beschikbaarheid jeugdzorg.
-
-Wetsvoorstel Jeugdbescherming.
Ter informatie
Toegevoegd :
-
-het introductiedossier om de bewindspersonen wegwijs te maken bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het introductiedossier bevat onder meer het inwerkprogramma voor de bewindspersonen, de uitleg over de organisatie en achtergrondinformatie over het ministerie,
-
-het organogram van het ministerie van VWS,
-
-de cv's van de nieuwe VWS-bewindspersonen: minister Agema (PVV) en de staatssecretarissen Maeijer (PVV) en Karremans (VVD),
-
-de tekst van het Hoofdlijnenakkoord 2024 -2028 (+ budgettaire bijlage), d.d. 16 mei 2024
-
-het Regeerprogramma, d.d. 13 september 2024 (TK 36471, 96)
-
-Brief minister-president met overzicht van wetsvoorstellen die zullen worden ingetrokken volgens de reguliere procedures, d.d. 16 september 2024 (36471, A)
Overig :
-
-De plenaire behandeling van de begrotingsstaten van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het jaar 2025 (36600 XVI) heeft in de Tweede Kamer plaatsgevonden op 23 en 24 oktober 2024. De stemming in de Tweede Kamer over alle begrotingshoofdstukken zal uiterlijk plaatsvinden op donderdag 5 december 2024.
Bespreking