‘Kom met voorstellen voor vermindering kinderarmoede’



De Eerste Kamer heeft dinsdag 26 november gestemd over drie moties die waren ingediend tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen (AFB). Alle moties zijn aangenomen; een motie van de SP over beleidsvoorstellen om kinderarmoede te verminderen, een motie van JA21 over een concreet tijdspad naar een fundamentele hervorming van het toeslagenstelsel en een motie van de SGP over een hogere maximale vergoeding voor vrijwilligerswerk.


Aangenomen moties

  • De motie-Van Apeldoorn c.s. verzoekt de regering beleidsvoorstellen uit te werken met als doel om nog gedurende deze kabinetsperiode de kinderarmoede verder verminderen, en significant tot onder het niveau van 2024. De motie verzoekt ook de Kamer hierover vóór publicatie van de Voorjaarsnota 2025 te informeren. Deze motie was door de minister ontraden.
  • De motie-Baumgarten verzoekt de regering binnen zes maanden met een concreet tijdspad te komen voor de eerste stappen naar een fundamentele hervorming van het toeslagenstelsel. Deze motie kreeg van de staatssecretaris het advies ‘Oordeel Kamer’
  • De motie-Schalk c.s. verzoekt het kabinet om mogelijkheden te onderzoeken om vrijwilligers en mantelzorgers meer ruimte te geven om vrijwilligerswerk te doen, bijvoorbeeld door middel van een hogere maximale vergoeding. De motie verzoekt ook de uitkomsten van dit onderzoek vóór de Voorjaarsnota 2025 aan de Kamer voor te leggen. Ook deze motie kreeg van de staatssecretaris het advies ‘Oordeel Kamer’.

Algemene Financiële Beschouwingen 2024

De Eerste Kamer debatteerde 19 november met minister Heinen van Financiën en staatssecretaris Van Oostenbruggen van Fiscaliteit en Belastingdienst over de Miljoenennota 2025. In de Miljoenennota is het overzicht opgenomen van de ontvangsten en uitgaven van de gehele rijksbegroting voor het jaar 2025.

Een aantal Kamerleden vroeg de minister om te reflecteren op de recente ontwikkelingen in het kabinet en in het bijzonder op het ministerie van Financiën waar in twee weken tijd twee staatssecretarissen opstapten. Minister Heinen antwoordde dat het kabinet twee zeer vakkundige en zeer gewaardeerde collega's is kwijtgeraakt: “Dat betreur ik zeer. Het is echt zeer spijtig.”

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op 8 oktober nam de Eerste Kamer een motie aan om de voorgestelde verhoging van de btw als apart wetsvoorstel te behandelen en niet in het Belastingplan. Het kabinet wilde dat niet doen en daarop dreigde een meerderheid van de Kamer om tegen het gehele Belastingplan te stemmen. Omdat vorige week bekend werd dat het kabinet dat risico niet wilde lopen en ervoor koos te zoeken naar alternatieven voor de btw-verhoging was de angel voor een groot deel uit het debat.

De woordvoerders vroegen de regering over veel andere financiële keuzes wel om opheldering. Zo waren er onder meer vragen over korte termijnmaatregelen in relatie tot lange termijnbeleid, het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk, het belasten van loon en het belasten van vermogen, het vergroten van de arbeidsproductie, de bezuinigingen op ontwikkelingshulp, de Europese begrotingsregels en het investeren in de regio.



Deel dit item: