Kamervoorzitters bij Nationale Holocaust Herdenking



Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma waren zondag 26 januari aanwezig bij de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. De beide Kamervoorzitters legden namens de Staten-Generaal een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'.

De Nationale Holocaust Herdenking vindt ieder jaar plaats in het Wertheimpark in Amsterdam op de laatste zondag in januari. Tijdens de herdenking spraken dit jaar onder andere minister-president Dick Schoof, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité Jacques Grishaver en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Herman van Veen zong het lied 'Rivierenbuurt'. Karel Beesemer hield als overlevende een toespraak. Voorafgaand aan de herdenking was er een stille tocht.

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz-Birkenau, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Over de hele wereld worden dan slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht.

De Eerste Kamer en de Tweede Kamer hebben de namen geadopteerd van vier in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joodse Kamerleden in het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Dit zijn de namen van de Eerste Kamerleden Simon de la Bella (SDAP) en Maup Mendels (SDAP) en de Tweede Kamerleden Alida de Jong (SDAP) en Mozes Cohen (VDB). Zij zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen van de nazi's omgebracht of omgekomen.

Maandag 27 januari vindt in Auschwitz-Birkenau de herdenking plaats van de 80-jarige bevrijding van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp. Koning Willem-Alexander, minister-president Dick Schoof en staatssecretaris Vincent Karremans van Jeugd, Preventie en Sport zijn hierbij aanwezig.

Op de website van de Staten-Generaal worden alle herdenkingen en andere activiteiten die vanaf september 2024 plaatsvinden, bijeengebracht:


Deel dit item: