Verslag van de vergadering van 18 februari 2025 (2024/2025 nr. 19)
Aanvang: 22.07 uur
Status: ongecorrigeerd
Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.
Stemming Begroting Klimaatfonds 2025
Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Klimaatfonds voor het jaar 2025 (36600-M).
(Zie vergadering van 11 februari 2025.)
De voorzitter:
Dan stemmen we over het wetsvoorstel 36600-M, Vaststelling van de begrotingsstaat van het Klimaatfonds voor het jaar 2025, maar niet dan nadat ik de heer Bovens het woord heb gegeven.
De heer Bovens i (CDA):
Meneer de voorzitter. Ik heb misschien een wat vreemd verzoek van orde. Dat heeft te maken met de aankomende stemming over het Klimaatfonds, indachtig de woorden die ook de SP-fractie net naar voren bracht. Wat ons betreft is het inderdaad aan de orde dat wij graag van het kabinet een brief zouden willen hebben waarin het aangeeft hoe het de door deze Kamer aangenomen motie wil uitvoeren. Om die reden verzoek ik om de stemming over de begrotingsstaat van het Klimaatfonds uit te stellen.
De voorzitter:
U doet dus een ordevoorstel voor het uitstellen van de stemming over het wetsvoorstel 36600-M, Vaststelling van de begrotingsstaat van het Klimaatfonds voor het jaar 2025. Tot nader order, of tot over twee weken?
De heer Bovens (CDA):
Tot nader order, totdat wij een brief van het kabinet hebben gekregen over hoe de motie wordt uitgevoerd, gehoord ook de discussie die net is gevoerd, met de SGP.
De voorzitter:
Ik kijk even rond of er steun is voor uw ordevoorstel. We kunnen er ook over stemmen, als u dat wenst. Goed. Dan gaan we nu stemmen over het ordevoorstel van de heer Bovens. Dat ordevoorstel is: het uitstellen tot nader order van de stemming over het wetsvoorstel 36600-M, Vaststelling van de begrotingsstaat van het Klimaatfonds voor het jaar 2025. Daar kan de commissie dan opnieuw een voorstel voor doen.
Wenst een van de leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt het voorstel tot het tot nader order uitstellen van de stemming over het wetsvoorstel 36600-M.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de SP en de PvdD voor dit voorstel hebben gestemd en de leden van de de fracties van de PVV, FVD, de VVD, JA21, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat het is verworpen.
Dat betekent dat wij nu gaan stemmen over het wetsvoorstel 36600-M, Vaststelling van de begrotingsstaat van het Klimaatfonds voor het jaar 2025. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? De fractie van GroenLinks-Partij van de Arbeid.
De heer Crone i (GroenLinks-PvdA):
Dank u, voorzitter. Nu wij toch stemmen, stemmen wij voor het Klimaatfonds. Met de aangenomen motie-Prins/Bovens vinden wij het terecht dat er een opening wordt gevraagd door deze Kamer om ook de agrarische sector te kunnen laten profiteren van het Klimaatfonds, want de agrarische sector is ook een belangrijke emittent van broeikasgassen. Dan kiezen we er liever voor dat dat doorgaat. Uiteraard verwachten we nog zo snel mogelijk een brief van het kabinet over hoe het de motie gaat uitvoeren.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Crone. Dan de heer Bovens namens het CDA.
De heer Bovens i (CDA):
Over de motie-Prins/Bovens … Daar moet ik in de carnavalstijd altijd even over nadenken, maar goed. Ik sluit aan bij de woorden van de heer Crone. Wij zullen ook voor deze begroting stemmen, omdat iets altijd beter is dan niets. Er moet nu echt gewerkt worden aan het Klimaatfondsbeleid.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Bovens. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt het wetsvoorstel.
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de PVV, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van FVD, de SP, de PvdD en JA21 ertegen, zodat het is aanvaard.