Verslag van de vergadering van 18 februari 2025 (2024/2025 nr. 19)
Aanvang: 22.11 uur
Status: ongecorrigeerd
Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.
Stemmingen overige moties Begroting Klimaatfonds 2025
Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaat van het Klimaatfonds voor het jaar 2025,
te weten:
-
-de motie-Visseren-Hamakers c.s. over onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid van voorgenomen investeringen in kernenergie (36600-XXIII, 36600-M, letter F);
-
-de motie-Visseren-Hamakers c.s. over het onderzoeken van de specifieke bronnen van groen gas in verband met de bijmengverplichting (36600-XXIII, 36600-M, letter G);
-
-de motie-Visseren-Hamakers c.s. over onderzoeken doeltreffendheid en doelmatigheid van subsidies van soorten groen gas (36600-XXIII, 36600-M, letter H);
-
-de motie-Van der Goot c.s. over een toegankelijke schaderegeling bij mijnbouwactiviteiten (36600-XXIII, 36600-M, letter I);
-
-de motie-Goossen c.s. over afwikkeling mijnschade in Zuid-Limburg (36600-XXIII, 36600-M, letter J);
-
-de motie-Goossen c.s. over de inrichting van de schadeafhandeling in Zuid-Limburg (36600-XXIII, 36600-M, letter K).
(Zie vergadering van 11 februari 2025.)
De voorzitter:
Dan stemmen we over de motie 36600-XXIII, 36600-M, letter F, de motie van het lid Visseren-Hamakers c.s. over onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid van voorgenomen investeringen in kernenergie. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? De heer Bovens namens het CDA.
De heer Bovens i (CDA):
Dank u wel, meneer de voorzitter. Onze fractie zal tegen deze motie stemmen, indachtig de woorden van de minister verleden week dat dit onderzoek eigenlijk kan worden meegenomen in het onderzoek dat al plaatsvindt. Dan vinden wij de motie overbodig.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Bovens. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan. Willen de leden die voor de motie zijn, nog níet gaan staan, want de heer Crone wil namens GroenLinks-Partij van de Arbeid nog een stemverklaring af te leggen.
De heer Crone i (GroenLinks-PvdA):
Voorzitter. Wij zullen ook tegen deze motie stemmen, omdat er al zo veel onderzoeken zijn en worden gedaan. We hebben er als Kamer nu weer acht gekregen in het afgelopen weekend. Je moet een keer een knoop doorhakken en daar voegt nieuw onderzoek niks aan toe.
De voorzitter:
Dan vraag ik nu aan de voorstanders om te gaan staan.
In stemming komt de motie-Visseren-Hamakers c.s. (36600-XXIII, 36600-M, letter F).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, D66, de SP, de PvdD en de ChristenUnie voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, het CDA, Volt, de PVV, FVD, de VVD, JA21, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.
Dan stemmen wij over de motie 36600-XXIII, 36600-M, letter G, de motie van het lid Visseren-Hamakers c.s. over het onderzoeken van de specifieke bronnen van groen gas in verband met de bijmengverplichting. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Visseren-Hamakers c.s. (36600-XXIII, 36600-M, letter G).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, Volt, de SP en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, D66, het CDA, de PVV, FVD, de VVD, JA21, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.
Dan stemmen we over de motie 36600-XXIII, 36600-M, letter H, de motie van het lid Visseren-Hamakers c.s. over onderzoeken doeltreffendheid en doelmatigheid van subsidies van soorten groen gas. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Visseren-Hamakers c.s. (36600-XXIII, 36600-M, letter H).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van Volt, de SP en de PvdD voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, de PVV, FVD, de VVD, JA21, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.
Dan stemmen we over de motie 36600-XXIII, 36600-M, letter I, de motie van het lid Van der Goot c.s. over een toegankelijke schaderegeling bij mijnbouwactiviteiten. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Van der Goot c.s. (36600-XXIII, 36600-M, letter I).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de PVV, FVD, de SP, de PvdD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de VVD en JA21 ertegen, zodat zij is aanvaard.
Dan stemmen we over de motie 36600-XXIII, 36600-M, letter J, de motie van het lid Goossen c.s. over afwikkeling mijnschade in Zuid-Limburg. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval, ware het niet dat de heer Schalk dat toch wenst te doen. Ik geef hem daartoe natuurlijk graag het woord namens de SGP.
De heer Schalk i (SGP):
Dank u wel, voorzitter. Ik wenste dat al de hele tijd. Er zijn twee moties van collega Goossen. Vindt u het goed als ik beide in één keer behandel? Ja? Oké.
Eerst de motie met nummer 36600-M, letter J, over het snel ter hand nemen van de afhandeling van de mijnschade in Zuid-Limburg. Wie kan daartegen zijn? Mijn fractie steunt deze wens, maar geeft daarbij wel aan dat de motie niet gaat over een resultaatsverplichting, maar over een inspanningsverplichting. Daarbij gaat het natuurlijk om snelheid én zorgvuldigheid.
Dat botst wat de fractie van de SGP betreft een beetje met de tweede motie-Goossen, namelijk de motie met nummer 36600-M, letter K. Een nieuw onderzoek zou de zaak alleen maar vertragen, terwijl de minister in het debat heeft aangegeven dat alle vormen van schadeafhandeling onderzocht en besproken zijn. Als we de motie met letter J volgen en snelle schadeafhandeling willen, moeten we die niet vertragen met de motie met letter K. Mijn fractie zal deze motie dan ook niet steunen.
De eerste motie steunen we dus wel en de tweede niet, zodat we weer in balans zijn.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Schalk. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Goossen c.s. (36600-XXIII, 36600-M, letter J).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de PVV, FVD, de SP, de PvdD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de VVD en JA21 ertegen, zodat zij is aanvaard.
Dan stemmen we over de motie 36600-XXIII, 36600-M, letter K, de motie van het lid Goossen c.s. over de inrichting van de schadeafhandeling in Zuid-Limburg. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval, ware het niet dat de SP, en met name mevrouw Van Aelst, nu toch naar voren komt. Ik geef haar graag het woord.
Mevrouw Van Aelst-den Uijl i (SP):
Voorzitter, dank. Deze motie kreeg van het kabinet een negatieve appreciatie, omdat bestuurders in Limburg er niet op zouden zitten te wachten. Navraag daar leert echter dat, zolang zowel de regeling als de middelen afdoende zijn, zij in Limburg graag zelf in charge zijn. Met die kanttekening zullen we dan ook voor deze motie stemmen.
De voorzitter:
Dank u wel, mevrouw Van Aelst. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.
We stemmen bij zitten en opstaan.
In stemming komt de motie-Goossen c.s. (36600-XXIII, 36600-M, letter K).
De voorzitter:
Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, de PVV, FVD, de SP, de PvdD en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, het CDA, Volt, de VVD, JA21, de ChristenUnie en 50PLUS ertegen, zodat zij is aanvaard.