1.Vaststellen agenda
2.36449
Wet banenafspraak
Beslispunt
Hoe wenst de commissie het wetsvoorstel verder te behandelen?
-
-aanmelden voor plenaire afdoening als hamerstuk?
-
-aanmelden voor plenaire afdoening d.m.v. stemming?
-
-aanmelden voor plenair debat?
-
-een datum bepalen voor het leveren van inbreng voor het tweede verslag?
Ter attendering
In de beslisnota bij de nota naar aanleiding van het verslag (laatste 2 bullets) wordt, evenals in de toelichting bij de nota van wijziging (TK, 7), gemeld dat de beoogde datum van inwerkingtreding 1 januari 2026 is. Om die datum te kunnen halen moeten UWV en Belastingdienst vóór 1 juli de definitieve implementatieopdracht hebben ontvangen. Dat is alleen haalbaar als het wetsvoorstel voor 1 juli 2025 door de Eerste Kamer is aanvaard.
Nadere procedure
3.36154, F
Brief van de minister van SZW over uitstel van de inwerkingtredingsdatum van het bedrag ineens en vooronderzoek Nibud naar een tool voor het bedrag ineens; Wet herziening bedrag ineens
Eerdere besluitvorming commissie:
-
-Korte aantekeningen 18 maart 2025: De commissie besluit de brief van de minister van SZW van 13 maart 2025 (36154, F) te betrekken bij de deskundigenbijeenkomst van 18 maart 2025 over het wetsvoorstel herziening bedrag ineens en houdt daarbij de mogelijkheid open om naar aanleiding van de bijeenkomst hierover nog schriftelijk overleg te voeren.
-
-Korte aantekeningen 1 april 2025: De commissie besluit op 15 april 2025 gelegenheid te bieden voor inbreng voor schriftelijk overleg.
Beslispunt
Welke leden leveren vandaag inbreng voor schriftelijk overleg?
Toelichting
Per brief van 13 maart 2025 heeft de minister van SZW de Kamer geïnformeerd over het uitstel van de inwerkingtreding van het bedrag ineens tot 1 juli 2026 en de uitvoering van een vooronderzoek door Nibud in verband met het ontwikkelen van een tool ten behoeve van keuzebegeleiding. Er resteert onvoldoende tijd tot de oorspronkelijke inwerkingtredingsdatum om de transitie door te voeren en deelnemers goed te kunnen informeren. Uitstel van de inwerkingtreding leidt tot een derving van inkomsten van 13 miljoen euro per half jaar.
De commissie besloot op 11 februari 2025 om het wetsvoorstel herziening bedrag (36154) ineens aan te melden voor plenaire behandeling. Deze plenaire behandeling vindt plaats op een nader te bepalen datum. Voorafgaand aan die plenaire behandeling vond op 18 maart 2025 een deskundigenbijeenkomst plaats over de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel. Het conceptverslag van deze bijeenkomst is ter informatie bijgevoegd.
Inbreng voor schriftelijk overleg
4.36600 XV / 26448, K
Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris P&I over inkomensondersteuning, armoede en schuldenproblematiek; Structuur van de uitvoering werk en inkomen
Beslispunt
Zijn de nadere vragen afdoende beantwoord of wenst de commissie naar aanleiding van de brief van 10 april 2025 met de staatssecretaris Participatie en Integratie in nader schriftelijk overleg te treden?
Toelichting
Op 14 januari 2025 is door de leden van de fracties BBB, GroenLinks-PvdA, D66, SP en OPNL gezamenlijk, door CDA, D66 en GroenLinks-PvdA gezamenlijk en door SP, GroenLinks-PvdA en OPNL gezamenlijk inbreng geleverd voor nader schriftelijk overleg. Dit overleg volgde op het verslag schriftelijk overleg over een aantal brieven met betrekking tot inkomensondersteuning, armoede en schuldenproblematiek, te weten:
-
-het verslag schriftelijk overleg over de tweede voortgangsrapportage aanpak geldzorgen, armoede en schulden (36 600 XV, B);
-
-de derde voortgangsrapportage aanpak geldzorgen, armoede en schulden (36 410 XV, P) en de
-
-brief over de hervormingsagenda inkomensondersteuning (26 448, P).
De brief met nadere vragen is op 21 januari 2025 aan het ministerie verzonden. Deze vragen raken aan de volle breedte van de aanpak van armoede en schulden.
De staatssecretaris van Participatie en Integratie heeft op 10 april 2025 geantwoord. Het verslag van het nader schriftelijk overleg (36600 XV / 26448, K) ligt vandaag ter bespreking voor.
Bespreking verslag nader schriftelijk overleg
5.36545 / 36488, I
Brief van de minister van SZW betreffende een verkenning over het wettelijk minimumjeugdloon; Wet verhoging minimumloon 2024
Eerder besluitvorming commissie:
Korte aantekeningen 1 april 2025: De commissie besluit toezegging T03895 als "voldaan" aan te merken en op 15 april 2025 gelegenheid te bieden voor inbreng voor schriftelijk overleg over de brief van de minister van SZW betreffende een verkenning over het wettelijk minimumjeugdloon.
Beslispunt
Welke leden leveren vandaag inbreng voor schriftelijk overleg?
Toelichting
Met de brief van 28 maart 2025 informeert de minister van SZW de Kamer over de aan de Tweede Kamer toegezegde verkenning over het wettelijk minimumjeugdloon. In het debat met uw Kamer op 14 januari 2025 over de Wet implementatie EU-richtlijn toereikende minimumlonen (36545) kwam deze verkenning ter sprake in antwoord op vragen van de leden Bakker-Klein (CDA) en Vos (GroenLinks-PvdA). Daarbij heeft de minister toegelicht dat in genoemde verkenning het afschaffen van het minimumjeugdloon vanaf de leeftijd van 18 jaar als beleidsoptie zou worden uitgewerkt.
De minister meldt in genoemde brief ook invulling te geven aan de toezegging aan de Kamer om te zoeken naar recente cijfers over de verhouding tussen het netto minimumloon en het netto mediane loon (T03895). Deze toezegging werd gedaan door toenmalig minister Van Gennip aan het lid Heijnen (BBB) tijdens het debat over de Wet verhoging minimumloon 2024 (36488).
Inbreng voor schriftelijk overleg
6.Terugblik gesprek Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050, 8 april 2025
Toelichting
Bij dit agendapunt is er gelegenheid om kort terug te blikken op het gesprek met de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050 op 8 april 2025.
Ter informatie treft u hierbij het videoverslag en nieuwsbericht van deze bijeenkomst.
Bespreking
7.E250001
Werkprogramma 2025 van de Europese Commissie
Beslispunt:
Wenst uw commissie (clusters van) voorstellen als prioritair voor te dragen voor 2025?
Aanleiding
Op 12 februari 2025 is het nieuwe Werkprogramma (WP2025) van de Europese Commissie gepubliceerd. Hierin staan de plannen voor nieuwe wetgevings- en beleidsinitiatieven van de Europese Commissie voor 2025. Op basis van het Werkprogramma van de Europese Commissie is de Eerste Kamer het selectieproces gestart om haar jaarlijkse Europees werkprogramma vast te stellen.
Het Europees Werkprogramma van de Eerste Kamer bevat de voor de Kamer prioritaire Europese voorstellen die de Europese Commissie voornemens is te publiceren in 2025. Deze voorstellen worden bij publicatie automatisch geagendeerd in de commissies. De prioriteiten van de Eerste Kamer worden ook gedeeld met de regering, de Europese Commissie, de Tweede Kamer en andere nationale parlementen.
Zie voor meer achtergrond: Europese werkwijze van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Meerderheidsbesluitvorming in Kamercommissies
Fracties hadden tot woensdag 2 april 2025 de gelegenheid om (clusters van) voorstellen uit het WP2025 voor te dragen voor selectie door de Kamercommissies. De door de fracties aangeleverde prioritaire dossiers, voorzien van motivering, zijn opgenomen in 2 annexen met de voor 2025 te verwachten Europese voorstellen op het terrein van uw commissie.
Annex I bevat die voorstellen uit het WP2025 die nieuw zijn. Annex II bevat evaluaties en geschiktheidscontroles die de continuïteit van de inspanningen voor vereenvoudiging en lastenverlichting moeten waarborgen.
Het is aan de commissie om ter vergadering bij meerderheidsbesluitvorming te besluiten of, en zo ja welke voorstellen, zij uit Annex I en II als prioritair wenst voor te dragen.
De prioriteiten van alle Kamercommissies samen worden via de vaste commissie voor Europese Zaken doorgeleid naar de plenaire vergadering, waar het als Europees werkprogramma van de Eerste Kamer wordt vastgesteld.
De Kabinetsappreciatie van het WP2025 is aan dit agendapunt toegevoegd. Op basis daarvan krijgt u inzicht in het gewicht dat de regering toekent aan de verschillende voorstellen. De prioriteitenlijst van de Tweede Kamer is op 8 april 2025 aangenomen en treft u ter informatie hierbij.
Wekelijkse tweede selectiemogelijkheid
Gedurende het jaar bestaat er wekelijks een tweede selectiemogelijkheid voor Leden door middel van de wekelijkse overzichten van gepubliceerde Europese voorstellen die aan het convocaat van de commissievergaderingen worden gehecht en tijdens het agendapunt voor 'mededelingen en informatie' aan de orde worden gesteld. Het blijft dus altijd mogelijk om voorstellen in commissieverband te behandelen ook al staan deze niet op de prioritaire lijst.
8.Mededelingen en informatie
Uitstroomonderzoek gastouderopvang
-
-Per brief van 10 april 2025 (36513, E) informeert de staatssecretaris P&I de Kamer over de uitkomsten van het uitstroomonderzoek naar gastouderopvang en de maatregelen die worden genomen om de gastouderopvang te versterken. De staatssecretaris verzoekt tevens de Kamer om de behandeling van het wetsvoorstel Verbetermaatregelen gastouderopvang (36513) zo spoedig mogelijk af te ronden.
-
-De commissie besloot op 4 maart 2025 om twee weken na de ontvangst van dit onderzoek inbreng te leveren voor het tweede verslag. Deze inbrengmogelijkheid wordt derhalve geboden op dinsdag 22 april 2025 (i.v.m. aansluitend reces).
Overige brieven ter informatie:
-
-Brief minister SZW d.d. 1 april 2025 over de indexatie van het wettelijk minimumloon per 1 juli 2025;
-
-Geannoteerde agenda informele Raad WSB 14-15 april 2025; en,
-
-Brief Algemene Rekenkamer aan de Tweede Kamer d.d. 8 april 2025 met de tussenrapportage van het onderzoek naar de WIA-problematiek bij UWV. De tussenrapportage is opgesteld t.b.v. het commissiedebat Arbeidsongeschiktheid van 16 april 2025 in de Tweede Kamer. Het eindrapport volgt na de zomer van 2025.
9.Rondvraag
10.OPENSTAANDE BRIEVEN EN CORRESPONDENTIE
Overzicht openstaande correspondentie |
|||
---|---|---|---|
Verzonden |
Onderwerp (+link brief) |
Reactietermijn |
Toelichting |
8 april 2025 |
Vragen over de verzamelbrief pensioenonderwerpen voorjaar 2025 |
Vier weken |
|
26 maart 2025 |
Vragen over de uitwerking van het rapport van de Onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel |
Vier weken |
|
26 maart 2025 |
Nadere vragen over technische fiscale knelpunten bij invaren |
Vier weken |
|
11 maart 2025 |
Vragen over de tweede voortgangsrapportage monitoring Wet toekomst pensioenen |
Vier weken |
|
5 februari 2025 |
Vragen over de stand van zaken op het terrein van armoede en schulden |
Vier weken |
|
Wetgeving |
|||
17 juli 2023 |
Verslag initiatiefvoorstel-Maatoug Verplichtstelling vertrouwenspersoon ongewenst gedrag op de werkvloer (35592) |
Vier weken |
Antwoorden van de regering (EK, C) ontvangen op 26 oktober 2023. Initiatiefnemer heeft bij ambtelijke navraag aangegeven op een later moment de antwoorden toe te zullen zenden. |
Versie: 11 april 2025 |