Dinsdag 13 mei 2025, commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36582

Participatiewet in balans

Beslispunt

Hoe wenst de commissie het wetsvoorstel te behandelen?

  • Aanmelden voor plenaire afdoening als hamerstuk?
  • Aanmelden voor plenaire afdoening d.m.v. stemming?
  • Aanmelden voor plenair debat?
  • Een datum bepalen voor het leveren van inbreng voor verslag?

NB: De commissie kan overwegen om het afwegingskader, opgesteld door de Parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit van antidiscriminatiewetgeving (POC) te betrekken bij de beoordeling van het voorliggende wetsvoorstel (zie Annex 2 bij de Aandachtspunten voor wetgevingskwaliteit, zie ook brief van de Voorzitter van de Eerste Kamer d.d. 24 mei 2023; CXLVIII/CXLVI, F).

Internetconsultatie en uitvoeringstoetsen

Cf. de notitie Uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en doenvermogen burgers treft u hieronder een overzicht met link naar de internetconsultatie en uitvoeringstoetsen:


Procedure

3.36513

Verbetermaatregelen gastouderopvang

Beslispunt

Welke fracties leveren vandaag inbreng voor het tweede verslag?

Toelichting

  • Per brief van 10 april 2025 (36513, E) heeft de staatssecretaris P&I de Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van het uitstroomonderzoek naar gastouderopvang en de maatregelen die worden genomen om de gastouderopvang te versterken. De staatssecretaris verzoekt tevens de Kamer om de behandeling van het wetsvoorstel Verbetermaatregelen gastouderopvang (36513) zo spoedig mogelijk af te ronden.
  • De commissie besloot op 4 maart 2025 om twee weken na de ontvangst van dit onderzoek inbreng te leveren voor het tweede verslag. De commissie besloot vervolgens op 15 april die inbrengmogelijkheid vandaag te bieden.

Inbreng voor het tweede verslag


4.36600 XV / 26448, K

Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris P&I over inkomensondersteuning, armoede en schuldenproblematiek; Structuur van de uitvoering werk en inkomen

Beslispunt

Welke leden leveren vandaag inbreng voor nader schriftelijk overleg (derde ronde)?

Toelichting

Op 14 januari 2025 is door de leden van de fracties BBB, GroenLinks-PvdA, D66, SP en OPNL gezamenlijk, door CDA, D66 en GroenLinks-PvdA gezamenlijk en door SP, GroenLinks-PvdA en OPNL gezamenlijk inbreng geleverd voor nader schriftelijk overleg. Dit overleg volgde op het verslag schriftelijk overleg over een aantal brieven met betrekking tot inkomensondersteuning, armoede en schuldenproblematiek, te weten:

  • het verslag schriftelijk overleg over de tweede voortgangsrapportage aanpak geldzorgen, armoede en schulden (36 600 XV, B);
  • de derde voortgangsrapportage aanpak geldzorgen, armoede en schulden (36 410 XV, P) en de
  • brief over de hervormingsagenda inkomensondersteuning (26 448, P).

De brief met nadere vragen is op 21 januari 2025 aan het ministerie verzonden. Deze vragen raken aan de volle breedte van de aanpak van armoede en schulden.

De staatssecretaris van Participatie en Integratie heeft op 10 april 2025 geantwoord. Naar aanleiding van dat verslag van het nader schriftelijk overleg (36600 XV / 26448, K) besloot de commissie op 15 april jl. om vandaag gelegenheid te bieden voor inbreng voor nader schriftelijk overleg.


Inbreng voor nader schriftelijk overleg

5.36600 P & 36600 XV, L

Motie-Van Apeldoorn (SP) c.s. over beleidsvoorstellen om kinderarmoede te verminderen; Miljoenennota 2025; Brief van de minister en staatssecretaris van SZW over energiearmoede, armoede-intensiteit en niet-gebruik; Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2025

Beslispunten

  • Hoe oordeelt de commissie over de uitvoeringsstatus van de motie-van Apeldoorn c.s. (36.600, P; huidige status: niet-uitgevoerd)?
  • Geeft de brief van 22 april 2025 aanleiding tot schriftelijk overleg? Zo ja, op welke termijn?

Toelichting

Per brief d.d. 22 april 2025 informeren de beide bewindspersonen SZW de Kamer(s) naar aanleiding van een aantal verzoeken op het terrein van armoedeproblematiek. Een van de onderwerpen betreft de uitvoering van de motie-van Apeldoorn c.s. waarin de regering is verzocht beleidsvoorstellen uit te werken met als doel om nog gedurende deze kabinetsperiode de kinderarmoede, verder en significant tot onder het niveau van 2024, te verminderen en de Kamer hierover voor publicatie van de Voorjaarsnota 2025 (gepubliceerd op 17 april 2025, vandaag ter bespreking geagendeerd bij de commissie Financiën) te informeren.


Bespreking uitvoeringsstatus motie en brief


6.T03969 & 36067 / 36600, CF

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van SZW over de tweede voortgangsrapportage monitoring Wet toekomst pensioenen en beantwoording vragen gesteld tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen; Wet toekomst pensioenen; Toezegging De minister van SZW te verzoeken de tijdens het debat gestelde pensioenvragen schriftelijk te beantwoorden (36.600)

Beslispunten

  • Stemt de commissie ermee in toezegging T03969 als "voldaan" aan te merken?
  • Geeft het verslag schriftelijk overleg over de tweede voortgangsrapportage monitoring Wet toekomst pensioenen nog aanleiding tot nader schriftelijk overleg? Zo ja, op welke termijn?

Toelichting

Op 11 maart 2025 zijn vragen gesteld door de leden van de BBB-fractie (Heijnen) over de tweede voortgangsrapportage monitoring Wet toekomst pensioenen. Verder heeft het lid Van Rooijen (50PLUS) tijdens de Algemene financiële beschouwingen (Afb, 19 november 2024) enkele vragen gesteld die tevens verband houden met de Wet toekomst pensioenen (zie ook geagendeerde toezegging T03969: de minister van SZW te verzoeken de tijdens het debat gestelde pensioenvragen schriftelijk te beantwoorden).

De minister van SZW heeft op 24 april 2025 schriftelijk gereageerd op beide sets vragen. Het verslag schriftelijk overleg ligt vandaag ter bespreking voor.

Geadviseerd wordt de geagendeerde toezegging T03969 als voldaan te beschouwen met de ontvangst van deze brief.


Bespreking status toezegging en verslag schriftelijk overleg


7.36067, CG

Verslag van een nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - FB&D over technische fiscale knelpunten bij invaren; Wet toekomst pensioenen

NB: het onderwerp "goedkeurende beleidsbesluiten" staat vandaag geagendeerd in de vergadering van de commissie BIZA.

Eerdere besluitvorming gezamenlijke commissievergadering FIN/SZW d.d. 15 april 2025:

"Bij de begrotingsbehandeling Binnenlandse Zaken (36.600 VII) op 8 april 2025 heeft de minister van BZK de Kamer een notitie toegezegd over de vraag óf het afwegingskader rondom goedkeurende beleidsbesluiten aanpassing behoeft. De commissies besluiten om die reden het verdere overleg met de regering over dit onderwerp te laten aan de commissie BIZA. Zij stellen voor dat in de eerstvolgende vergadering van die commissie gelegenheid wordt geboden voor overleg met de minister van BZK, vooruitlopend op toezending van de toegezegde notitie in het derde kwartaal 2025.

Na beantwoording van de openstaande nadere vragen van 26 maart 2025 over het beleidsbesluit technische knelpunten Wet toekomst pensioenen zal de bespreking van die concrete casus worden voortgezet in de commissie SZW."

Beslispunt

Kunnen de nadere antwoorden over de technische knelpunten bij invaren voor kennisgeving worden aangenomen?

Toelichting

Op 26 maart 2025 heeft het lid van de 50PLUS-fractie nadere vragen gesteld over de technische knelpunten bij invaren. De leden van de BBB-fractie sloten zich bij de gestelde vragen aan. De staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane heeft op 22 april 2025 geantwoord. Het verslag nader schriftelijk overleg ligt vandaag ter bespreking voor.


Bespreking verslag nader schriftelijk overleg



8.26448 / 32716, R

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van SZW over de uitwerking van het rapport van de Onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel; Evaluatie Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

Beslispunt

Geeft het verslag schriftelijk overleg nog aanleiding tot het stellen van nadere vragen? Zo ja, op welke termijn?

Toelichting

Bij brief van 28 januari 2025 (26448/32716, Q) heeft de minister van SZW de Kamer geïnformeerd over de noodzaak tot hervorming van het stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het stelsel functioneert voor veel mensen, maar kampt ook met complexiteit, lange wachttijden en een groeiende WIA-instroom. De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) heeft een probleemanalyse en concrete oplossingsrichtingen aangedragen. De regering ziet de urgentie om het stelsel te vereenvoudigen en te verbeteren. In de brief worden zowel korte- als langetermijnopties besproken. De minister pleit voor een breed maatschappelijk en politiek gesprek om tot weloverwogen besluiten te komen en streeft ernaar de Kamer vóór de zomer te informeren over een pakket aan maatregelen.

Op 26 maart 2025 hebben leden van de fracties van BBB en van GroenLinks-PvdA schriftelijk vragen gesteld over OCTAS. De minister van SZW heeft op 23 april 2025 geantwoord. Het verslag schriftelijk overleg ligt vandaag ter bespreking voor.


Bespreking verslag schriftelijk overleg



9.35213, AC

Brief van de staatssecretaris P&I over de derde monitorrapportage en het belevingsonderzoek van de Wet vereenvoudiging Wajong; Verdere activering participatie jonggehandicapten en harmonisatie Wajongregimes

Beslispunt

Geeft de derde monitorrapportage Wet vereenvoudiging Wajong aanleiding tot schriftelijk overleg of kan deze voor kennisgeving worden aangenomen?

Toelichting

Bij de behandeling van de Wet vereenvoudiging Wajong in 2020 is de motie-Ester c.s. aanvaard over het voorkomen van negatieve gevolgen van de voorgenomen harmonisering (status: uitgevoerd). Onderdeel van deze motie was een jaarlijkse monitorrapportage, inclusief het verzoek om op basis daarvan mogelijke verbeteringen van het Wajong-beleid aan de Kamer(s) te presenteren. Met de voorliggende derde rapportage voert de staatssecretaris van P&I de motie (verder) uit.


Bespreking derde monitorrapportage wet vereenvoudiging Wajong


10.Voorstel werkbezoek Nederlandse Arbeidsinspectie

Beslispunten

  • Stemt de commissie in met het werkbezoek aan de Nederlandse Arbeidsinspectie(locatie Den Haag), op maandagmiddag 22 september 2025?
  • Stemt de commissie in met de voorgestelde opzet voor het werkbezoek?
  • Zijn er aanvullende wensen voor het programma?

Toelichting

Op 1 april 2025 heeft de commissie gevraagd de mogelijkheden van een werkbezoek aan de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) te onderzoeken, bij voorkeur te organiseren kort na het zomerreces. Uit ambtelijk overleg volgt als mogelijke datum maandag 22 september 2025 (van 14:00 - 17:00u, in lijn met eerdere werkbezoeken). De NLA stelt de locatie Den Haag voor (kantoor SZW).

Voorgestelde opzet werkbezoek

  • Inhoudelijke focus: aanpak van arbeidsmisstanden met arbeidsmigranten en de rol van uitzendbureaus. Hierbij ligt een duidelijke link met de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) (36446), zie technische briefing 13 mei, en met andere beleidsontwikkelingen. Ook relevant is de Wet modernisering en uitbreiding strafbaarstelling mensenhandel (36547) (nog in behandeling TK). De Opsporingsdienst van de NLA is ook verantwoordelijk voor strafrechtelijk onderzoek naar arbeidsuitbuiting als vorm van mensenhandel. De laatstgenoemde wet verruimt de mogelijkheden voor strafrechtelijk onderzoek voor de NLA (dit wetsvoorstel wordt tzt na aanvaarding TK door de commissie J&V in behandeling genomen).
  • Thema's die bij het werkbezoek aan de orde kunnen komen zijn o.a. de toegevoegde waarde van de wetsvoorstellen tbv de aanpak van arbeidsmisstanden, de rol van de Arbeidsinspectie hierbij, andere beleidsopties om arbeidsmisstanden te voorkomen, uitdagingen in het toezicht, samenwerking binnen de Arbeidsinspectie tussen Toezicht en Opsporing, de weging en opvolging van meldingen.
  • Qua vorm wordt gedacht aan een carrousel waarin de Kamerleden in twee of drie groepjes (afhankelijk van aantal deelnemers) roulerend drie sessies doen. In elke sessie staat steeds een bepaald project of specifieke casus centraal, bijv. hoe een ontvangen melding over arbeidsmisstanden heeft geleid tot eerst een bestuursrechtelijk onderzoek naar onderbetaling en daarna tot een strafrechtelijk onderzoek door Opsporing omdat sprake blijkt van arbeidsuitbuiting.
  • Elke sessie duurt 30-40 min, is met medewerkers, en bestaat uit een korte presentatie van de casus/het project en vooral het gesprek erover met elkaar.
  • Globale tijdsindeling werkbezoek:
    • 15-20 min: ontvangst door de inspecteur-generaal
    • 3x 30-40 min: roulerende sessies met medewerkers
    • 20-30 min: plenaire nabespreking

De commissiestaf zal uw input met de NLA verder uitwerken in een conceptprogramma.


Bespreking

11.Mededelingen en informatie

Brief beoogde inwerkingtredingsdatum Wtta

Per brief van 24 april 2025 (36446, D) informeert de minister van SZW de Kamer over de beoogde inwerkingtredingsdatum van de Wet toelating terbeschikkingstelling arbeidskrachten (36446). Vandaag vindt van 17:00-18:00 een technische briefing voor de commissie plaats over dit wetsvoorstel. Daarnaast heeft de commissie op 22 april jl. besloten om op 27 mei 2025 gelegenheid te bieden voor inbreng voor het verslag.

Avond en Dag van de Publieke Dienstverlening

  • Op dinsdag 3 juni 2025 vindt de Avond van de Publieke Dienstverlening plaats in Den Haag. De Avond wordt georganiseerd door UWV en SVB en vindt plaats voorafgaand aan de Dag van de Publieke Dienstverlening. Tijdens deze avond worden politiek, beleid en uitvoering met elkaar verbonden en worden knelpunten op het gebied van wet- en regelgeving onder de aandacht gebracht. De uitnodiging is als bijlage toegevoegd en de aanmeldlink kunt u vinden in het besloten gedeelte van de ambtelijke toelichting. Aanmelden kan tot 19 mei 2025.
  • Op woensdag 4 juni 2025 vindt de vierde editie van de Dag van de Publieke Dienstverlening plaats, met als thema 'De kracht van samen: publieke dienstverlening in beweging'. Ook hiervoor bent u van harte uitgenodigd, de uitnodiging met aanmeldlink is als bijlage toegevoegd.

Petitie aanbieding Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen, 17 juni 2025

De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) heeft gevraagd op dinsdag 17 juni 2025 een petitie aan te bieden aan leden van de commissie SZW. Het betreft een petitie in het kader van het Initiatiefvoorstel-Maatoug voor de Verplichtstelling van vertrouwenspersoon ongewenst gedrag op de werkvloer (35592). De commissievoorzitter is bereid de petitie in ontvangst te nemen en de leden van de commissie zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Zoals gebruikelijk zal de petitieaanbieding om 12.00u plaatsvinden vóór het gebouw van de Eerste Kamer (Kazernestraat). Ter informatie is een flyer van de LVV over het initiatiefvoorstel bijgevoegd.

Proces vragen aan UWV

Bij het werkbezoek aan UWV op 8 april 2024 is onder meer aandacht besteed aan de maatwerkplaats van UWV (bespreking casuïstiek). Omdat Kamerleden soms ook specifieke vragen van burgers over persoonlijke situaties krijgen, biedt UWV de mogelijkheid aan Kamerleden om deze individuele cases te laten bekijken. Desgewenst kunnen leden bij de commissiegriffier nadere informatie opvragen over de voorwaarden en werkwijze.

Ter informatie:

  • Verslag Formele Raad WSB van 14 en 15 april 2025.





12.Rondvraag

13.OPENSTAANDE BRIEVEN EN CORRESPONDENTIE

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp (+link brief)

Reactietermijn

Toelichting

22 april 2025

Vragen over een verkenning over het wettelijk minimumjeugdloon

Link brief

Vier weken

 

22 april 2025

Vragen over uitstel van de inwerkingtreding van het bedrag ineens

Link brief

Vier weken

 

8 april 2025

Vragen over de verzamelbrief pensioenonderwerpen voorjaar 2025

Link brief

Vier weken

 

5 februari 2025

Vragen over de stand van zaken op het terrein van armoede en schulden

Link brief

Vier weken

 

Wetgeving

17 juli 2023

Verslag initiatiefvoorstel-Maatoug Verplichtstelling vertrouwenspersoon ongewenst gedrag op de werkvloer (35592)

Link verslag

Vier weken

Antwoorden van de regering (EK, C) ontvangen op 26 oktober 2023. Initiatiefnemer heeft bij ambtelijke navraag aangegeven op een later moment de antwoorden toe te zullen zenden.

Versie: 9 mei 2025