De Eerste Kamer heeft dinsdag 13 mei tijdens de plenaire vergadering paus Franciscus herdacht die maandag 21 april is overleden. Na een toespraak van de Kamervoorzitter hielden de senatoren een minuut stilte in aanwezigheid van de Chargé d'Affaires van de Heilige Stoel in Nederland, monseigneur Limchua, en staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie die namens de regering bij de herdenking aanwezig was.
Staatshoofd
Naast religieus leider van de rooms-katholieke kerk en bisschop van Rome, was paus Franciscus staatshoofd van Vaticaanstad. In zijn toespraak in de Eerste Kamer zei Voorzitter Jan Anthonie Bruijn dat paus Franciscus als staatshoofd het gezicht van Vaticaanstad in de wereld was. "In tegenstelling tot andere wereldleiders had hij geen wapens of sancties tot zijn beschikking. Maar hij had wel de macht van de zachte hand. Met woorden en compassie bereikte hij miljarden mensen," aldus Bruijn.
Paus van eersten
Franciscus was een paus van eersten: de eerste Latijns-Amerikaanse paus, de eerste die de naam Franciscus koos en de eerste jezuïet die tot paus werd gekozen. Bruijn: "Was hij zelf op vele fronten de eerste, in zijn pontificaat koos hij voor het adagium van Jezus: vele eersten zullen de laatsten zijn en vele laatsten de eersten."
Kamervoorzitter Bruijn zei dat de paus dat deed door telkens opnieuw aandacht te geven aan de kwetsbaren, zoals daklozen, gevangenen en migranten. In toespraken hekelde Franciscus vaak de ongelijkheid in de wereld, vroeg hij aandacht voor conflicten tussen en binnen landen, en riep hij op tot een klimaatdoorbraak.