Tik hier uw trefwoord(en) in waarvan u verwacht dat ze voorkomen in de gezochte bron(en).

Als uw trefwoord(en) niet voorkomen krijgt u geen resultaat. Als uw trefwoord 'lijkt' op een ander woord dat beschikbaar is dan krijgt u soms een suggestie.


weinig of veel resultaten

Het loont om uw trefwoorden zo precies mogelijk in te tikken. Dat wil zeggen; u weet nagenoeg zeker dat een of meer van deze woorden voorkomt in de gezochte bron. U krijgt dan wellicht niet veel resultaten, maar de kans dat de bron waar u naar zoekt daarbij zit is groot. Als u juist veel resultaten (meer bronnen) wilt hebben, dan loont het om meerdere woorden op te geven.

Over het algemeen geldt dat het zoeken met twee trefwoorden (gescheiden door een spatie) een goede balans biedt tussen nauwkeurigheid en aantal resultaten.


hoofdletters en leestekens

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters in uw trefwoorden. U kunt bijvoorbeeld pvda intikken in plaats van PvdA

Leestekens worden in de meeste situaties genegeerd. Als het leesteken twee woorden met elkaar verbindt (zonder spaties) dan ontstaan twee afzonderlijke woorden. Als u bijvoorbeeld het trefwoord Eerste-Kamerleden (oude spelling) intikt dan wordt gezocht naar bronnen waarin de twee woorden eerste en kamerleden beiden voorkomen.


frasen

Als u op zoek bent naar een bron waarvan u weet dat een bepaald zinsdeel of een bepaalde uitspraak er exact zo in voorkomt, dan kunt u deze frase als zoekterm intikken. U moet deze frase dan wel tussen " " (dubbele aanhalingstekens) plaatsen. Voorbeeld: "algemene politieke beschouwingen"


schrijfwijze

Als u niet zeker bent van de schrijfwijze van uw trefwoord of als u woordvarianten wilt 'meenemen' bij het zoeken, dan kunt u de letters waar u niet zeker van bent vervangen door een 'wildcard'.

Bent u niet zeker van één letter in een woord, vervang dit dan door een ?. Voorbeeld: U twijfelt tussen lokatie en locatie? Tik dan in lo?atie .

Door bijvoorbeeld econom* in te tikken, zoekt u met de woordvarianten economie, economisch en economische.


booleaans zoeken

Het is mogelijk om te zoeken met behulp van Booleaanse operatoren. In praktijk stelt u een zoekopdracht samen door twee of meer trefwoorden 'slim' te combineren. Het gaat om trefwoorden waarvan u wilt, dat ze

  • moéten voorkomen in bronnen
  • mógen voorkomen in bronnen, of
  • níet moeten voorkomen in bronnen.

Standaard wordt op deze site gezocht met mógen zodra u twee (of meer) trefwoorden intikt. Komen beide woorden voor in één bron, dat vindt u deze bron relatief hoog in de lijst van resultaten.

U heeft de volgende mogelijkheden:

  • 1. 
    Alle woorden die u intikt móeten aanwezig zijn in de brontekst.

Om dit te bereiken plaatst u vóór het tweede of volgende woord de operator + (het plus teken). Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar informatie over het gebruik van geweld tegen de brandweer, dan tikt u bijvoorbeeld in brandweer +geweld

U kunt ook intikken brandweer AND geweld . Met de operator in hoofdletters.

  • 2. 
    Eén van de woorden die u intikt moet níet aanwezig zijn in de brontekst.

Om dit te bereiken plaatst u voor dit woord de operator - (het min teken). Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar informatie over de brandweer maar niet in samenhang met rampenbestrijding dan tikt u in brandweer -rampenbestrijding .

U kunt ook intikken brandweer NOT geweld . Met de operator in hoofdletters.

  • 3. 
    Eén van de woorden die u intikt móet aanwezig zijn in de brontekst en er moet ook nog één van twee andere woorden aanwezig zijn.

Om dit te bereiken moet u gaan groeperen. U gebruikt daarbij ( ) (haakje open en haakje sluiten). Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar informatie over de brandweer in samenhang met salarissen óf met vrijwilligers, dan tikt u in brandweer AND (salaris OR vrijwillig)