Dinsdag 15 oktober 2024, commissie Justitie en Veiligheid (J&V)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.35.079, I (vervolg 8 juni 2021)

Initiatiefvoorstel-Mutluer, Boswijk, Ellian, Bikker en Diederik van Dijk Wet bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties

Beslispunt

Wenst de commissie vast te houden aan plenaire behandeling van het initiatiefvoorstel (35079) en zo ja wanneer wenst de commissie het voorstel aan te melden voor plenaire behandeling?

Toelichting

  • De commissie heeft op 2 maart 2021 eindverslag uitgebracht met betrekking tot het Initiatiefvoorstel-Kuiken, Van Toorenburg, Van Wijngaarden, Van der Graaf en Van der Staaij, inzake de Wet bestuurlijk verbod ondermijnende organisaties voor de wetsvoorstellen (35079).
  • Op 15 juni 2021 stond het plenaire debat over dit initiatiefvoorstel (35079) en de Verruiming mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen (35366) (gezamenlijk) gepland. Op verzoek van de initiatiefnemers heeft de commissie op 8 juni 2021 de behandeling van het initiatiefvoorstel (35079) aangehouden tot na het zomerreces 2021 (wegens wisseling van initiatiefnemers, 35079, G). Het plenaire debat over het wetsvoorstel Verruiming mogelijkheden tot het verbieden van rechtspersonen (35366) heeft op 15 juni 2021 wel doorgang gevonden. Sindsdien heeft er nog een wisseling van initiatiefnemers plaatsgevonden (35079, H).
  • Bij brief van 24 september 2024 (35079, I) heeft de voorzitter van de Tweede Kamer met betrekking tot voornoemd initiatiefvoorstel medegedeeld dat de Tweede Kamer in haar vergadering van 24 september 2024 heeft besloten dat de leden Mutluer, Boswijk, Ellian, Bikker en Diederik van Dijk de plaats zullen innemen van de leden Kuiken, Kuik, Van Wijngaarden, Van der Graaf en Van der Staaij bij de verdediging van het voorstel van wet.

Nadere procedure


3.36.225

Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische activiteiten

Beslispunt

Welke fracties wensen vandaag inbreng te leveren voor het tweede verslag?

Toelichting

Behandeling in uw commissie

  • Op 30 april 2024 is het verslag met vragen over het wetsvoorstel vastgesteld. De regering heeft op 27 juni 2024 op deze vragen geantwoord in een nota naar aanleiding van het verslag.
  • Tijdens de commissievergadering van 2 juli 2024 is besloten in een nader te bepalen vergadering in oktober 2024 gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor het tweede verslag. Vandaag is er gelegenheid om voornoemde inbreng te leveren.

Inbreng tweede verslag

4.36.280

Uitbreiding strafbaarheid spionageactiviteiten

Beslispunt

Hoe wenst de commissie, na kennisneming van de nota naar aanleiding van het verslag, te besluiten?

  • het wetsvoorstel aan te melden voor plenaire behandeling of
  • voor te stellen over het wetsvoorstel te stemmen of
  • het wetsvoorstel aan te melden voor afdoening als hamerstuk of
  • een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een tweede verslag.

Toelichting

  • Het wetsvoorstel is op 14 mei 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.
  • Het wetsvoorstel gaat over het uitbreiden van de strafbaarheid voor spionage-activiteiten die worden verricht door of ten behoeve van een buitenlandse mogendheid en schade toebrengen aan zwaarwegende belangen, zoals de nationale veiligheid en de veiligheid van personen.
  • De commissie heeft op 25 juni 2024 een verslag uitgebracht (36280, B) en heeft op 10 september 2024 de nota naar aanleiding van het verslag ontvangen (36280, C).

Inbreng tweede verslag

5.29.279, Z

Brief van de staatssecretaris Rechtsbescherming ter aanbieding van de ontwerpregeling Tijdelijk besluit experiment regelrechter; Rechtsstaat en Rechtsorde

Beslispunt

Wenst de commissie de voorhangtermijn te stuiten en in schriftelijk overleg te treden met de staatssecretaris Rechtsbescherming?

Toelichting

  • Op het overzicht van aanhangige gedelegeerde regelgeving, versie 20 september 2024 staat onder meer opgenomen de 'Voorhang Tijdelijk besluit experiment regelrechter' (Brief van de staatssecretaris Rechtsbescherming van 16 september 2024 (Kamerstuk EK: 29.279, Z / Kamerstuk TK: 29.279, 873).
  • Het lid Vogels (VVD) heeft te kennen gegeven dat de de fractie van de VVD overweegt om vragen te stellen over dit ontwerpbesluit. De deadline voor reactie staat op maandag 14 oktober 2024, maar doordat de Kamer op 8 oktober 2024 vanwege de APB geen commissievergaderingen heeft, zou dat betekenen dat de commissie (overhaast en) al op 1 oktober 2024 moet besluiten of ze zich wil uitspreken over het ontwerpbesluit. De eerste commissievergadering erna is op 15 oktober 2024 (één dag na de deadline). In overleg met het ministerie is de deadline uitgesteld tot 16 oktober 2024, zodat de commissie zich vandaag kan uitspreken over het ontwerpbesluit.
  • Het ontwerpbesluit is op 26 september 2024 besproken tijdens de procedurevergadering van de vaste commissie van J&V in de Tweede Kamer en voor kennisgeving aangenomen.

NB. Met het stuiten van de voorhangtermijn wordt de staatssecretaris verzocht geen onomkeerbare stappen te nemen (i.c. het ontwerpbesluit voorleggen aan de de Afdeling advisering van de Raad van State ter verkrijging van het advies) teneinde schriftelijk overleg te kunnen voeren over het ontwerpbesluit met uw commissie.


Bespreking

6.T02490

Toezegging Legale wietteelt (34.775)

Beslispunten

  • Geeft de brief van 20 september 2024 (34997/34775, V) van de minister van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport aanleiding tot schriftelijk overleg of kan de brief voor kennisgeving worden aangenomen?
  • Wenst de commissie naar aanleiding van voornoemde brief, de status van de toezegging T02490 (thans: deels voldaan) te wijzigen?

Toelichting

  • Op 20 september 2024 hebben de minister van J&V en de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport een brief doen toekomen inzake toezegging Legale Wietteelt (T02490).
  • Op 5 december 2017 heeft de toenmalig minister-president tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, naar aanleiding van vragen van de leden De Graaf (D66) en Schalk (SGP), toegezegd "dat de resultaten van de proeven met legale wietteelt naar de Kamer worden gestuurd. Bij het opzetten van de proeven wordt gekeken naar de suggestie om aan gedifferentieerde experimenten te doen." (toezegging Legale Wietteelt T02490).
  • Op 20 september 2024 hebben de minister van J&V en de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport een brief doen toekomen inzake voornoemde toezegging. Hierin staat vermeld dat het Experiment gesloten coffeeshopketen zich in de voorbereidende fase bevindt en dat in dat kader twee monitoringsrapportages zijn opgesteld. Met deze brief worden deze twee rapportages met de Kamer gedeeld.
  • Terzijde wordt in dit verband gewezen op het Onderzoeksrapport ‘Internationale ontwikkelingen in cannabisbeleid voor recreatief gebruik ’ dat in deze agenda onder Mededelingen en Informatie (D) is opgenomen. Uit de aanbiedingsbrief bij dit rapport volgt dat het zittende kabinet van plan is dit onderzoeksrapport te betrekken bij de resultaten van van het Experiment gesloten coffeeshopketen en bij het maken van keuzes rondom het Nederlandse cannabisbeleid.

Bespreking status toezegging en brief

7.SWD(2024)819

Verslag over de rechtsstaat 2024 - Landenhoofdstuk over de situatie op het gebied van de rechtsstaat in Nederland

Beslispunt

Wenst de commissie het Landenhoofdstuk over de situatie op het gebied van de rechtsstaat in Nederland in behandeling te nemen?

Toelichting

  • Op 24 juli 2024 heeft de Europese Commissie haar vijfde EU-rechtsstaatrapport uitgebracht.
  • In de gezamenlijke vergadering van de commissies EUZA en J&V van 24 september 2024 is besloten het Rechtsstaatrapport 2024 in behandeling te nemen en de eventuele behandeling van het landenhoofdstuk over Nederland aan de daarvoor relevante vakcommissies over te laten.
  • Het Landenhoofdstuk over de situatie op het gebied van de rechtsstaat in Nederland staat heden geagendeerd ter bespreking.

Bespreking


8.Mededelingen en informatie

A - Terugkoppeling navraag bij het ministerie van AZ m.b.t. overzicht wetsvoorstellen die zullen worden ingetrokken

Tijdens de commissievergadering van 24 september 2024 heeft het lid Janssen (SP), de griffie verzocht navraag te doen bij het ministerie van Algemene Zaken of het overzicht van de wetsvoorstellen die zullen worden ingetrokken, dat de Kamer op 16 september 2024 van de minister-president heeft ontvangen, nog zal worden aangevuld met wetsvoorstellen of dat het overzicht een uitputtende opsomming bevat. De staf heeft inmiddels navraag gedaan bij AZ: vooralsnog blijft het bij de vier wetsvoorstellen zoals vermeld op genoemd overzicht, met dien verstande dat het bewindspersonen vrij staat om over te gaan tot intrekking van wetsvoorstellen.

B - Aanbiedingsbrief evaluatieverslag Innovatiewet Strafvordering

Op 3 oktober j.l. hebben de staatssecretaris Rechtsbescherming en de minister van J&V het evaluatieverslag van de Innovatiewet Strafvordering aangeboden. Als onderdeel van de voorbereidingen omtrent het Nieuw Wetboek van Strafvordering (36.327) heeft de Innovatiewet Strafvordering (35.869) het huidige wetboek aangepast zodat met enkele (mogelijke) onderdelen van het nieuwe wetboek in de praktijk ervaring kan worden opgedaan. Binnen enkele organisaties werkzaam in de strafrechtketen, waaronder de politie, het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak, heeft de afgelopen twee jaar een vijftal pilots plaatsgevonden. Het WODC heeft de vijf pilots geëvalueerd en verslag uitgebracht. De evaluatie heeft plaatsgevonden in twee deelonderzoeken. Het eerste onderdeel betreft het rapport 'Evaluatie pilots Innovatiewet Strafvordering: Prejudiciële procedure en mediation in strafzaken.' Het tweede onderdeel betreft het rapport 'Evaluatie Innovatiewet Strafvordering: Pilots gegevens na beslag, audiovisuele registratie en hulpofficier van justitie.' De beleidsreactie op het evaluatieverslag wordt verwacht voor het einde van het jaar en zal dan samen met onderhavig evaluatieverslag worden geagendeerd.

C - ICM over E-justice

Bijgaand de vastgestelde kalender met data van Interparliamentary Committee Meetings (ICM's) over onder meer Eurojust (deze zal worden geagendeerd in de commissie I&A/JBZ) en Rule of Law (deze zal worden geagendeerd bij de commissies EUZA en J&V). Verder ter informatie: op 4 december 2024 is er in Brussel een ICM met als thema "E-justice: lessons learned from national perspectives".

D - Onderzoeksrapport ‘Internationale ontwikkelingen in cannabisbeleid voor recreatief gebruik’

Bijgaand treft u het onderzoeksrapport ‘Internationale ontwikkelingen in cannabisbeleid voor recreatief gebruik’ aan dat in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) is uitgevoerd door RAND Europe en het Trimbos-instituut. Dit rapport is op 8 oktober 2024 aan beide Kamers aangeboden door de minister van J&V en de staatssecretaris jeugd, preventie en sport. Aanleiding voor dit onderzoek is een brief van de toenmalige ministers van J&V en VWS aan de Tweede Kamer (Kamerstuk 24.077.502, 7 juli 2022) waarin zij kenbaar maakten het belangrijk te vinden om internationale ontwikkelingen op het terrein van cannabisbeleid voor recreatief gebruik in kaart te laten brengen. Het verkrijgen van inzicht in relevante internationale ontwikkelingen op dit terrein zou kunnen bijdragen aan toekomstige keuzes rondom het Nederlandse cannabisbeleid.

E - Onderzoeksrapport 'Het gebruik van van het Beleidskompas binnen de Rijksoverheid’

In de bijlagen is tevens een WODC onderzoeksrapport opgenomen dat betrekking heeft op 'Het gebruik van het Beleidskompas binnen de Rijksoverheid'. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het rapport is op 1 oktober 2024 openbaar gemaakt en is bij brief van 10 oktober 2024 door de staatssecretaris Rechtsbescherming aangeboden aan de Kamer. Het Beleidskompas is sinds de lancering op de eerste Dag van het Beleid op 29 maart 2023 de centrale werkwijze voor het maken van beleid binnen de Rijksoverheid en vervangt daarmee het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving. In dit WODC-rapport is onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre het Beleidskompas ook daadwerkelijk de centrale werkwijze is. De staatssecretaris hoopt de Kamer nog dit jaar te kunnen voorzien van een inhoudelijke reactie. Terzijde wordt opgemerkt dat toezegging T03770 (onder beheer van de commissie Financiën) is gekoppeld aan het begrip "Beleidskompas".

F - Voortgangsbrief kansspelen op afstand

Op 3 oktober 2024 heeft de staatsecretaris Rechtsbescherming een afschrift van zijn brief aan de Tweede Kamer van diezelfde datum aan de Kamer aangeboden over de voortgang van de Wet kansspelen op afstand. Dit hangt samen met de toezegging van 5 februari 2019, naar aanleiding van een vraag van het lid Dercksen (PVV), om de Kamer jaarlijks te informeren inzake aantallen spelers, het aantal afgegeven vergunningen, de ontwikkeling van de markt en het effect van reclame. Gedoeld wordt op de toezegging die op 5 februari 2019 is gedaan (T02765) en door deze commissie op 9 mei 2023 als 'voldaan' is aangemerkt.







9.Rondvraag

10.Openstaande correspondentie

Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven. Een overzicht van wetsvoorstellen die bij de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) in (schriftelijke) behandeling zijn, is hier te raadplegen.

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp (+ link brief)

Reactietermijn

Toelichting

5 juni 2024

Brief aan de minister van J&V over de jaarrapportage 2023 van de functionaris gegevensbescherming van de passagiersinformatie-eenheid Nederland

Link brief

28 juni 2024

 

26 juni 2024

Brief aan de minister van BuZa over de Internationale Mensenrechtenprocedures rapportage 2023

Link brief

29 augustus 2024

Uitselbrief ontvangen op 19 augustus 2024

Link brief

1 oktober 2024

Brief aan de staatssecretaris Rechtsbescherming over de toezegging T03473 Juridische acties belangenorganisaties

Link brief

29 oktober 2024

 

Versie: 11 oktober 2024



Korte aantekeningen