1.Technische briefing van het ministerie van Justitie en Veiligheid
Ter voorbereiding op de behandeling van het nieuwe Wetboek van Strafvordering 36.327 en 36.636
Het huidige Wetboek van Strafvordering is in 1926 ingevoerd. De samenleving waarvoor het Wetboek oorspronkelijk is gemaakt is inmiddels ingrijpend veranderd door nationale en internationale ontwikkelingen. Te denken valt aan internationale (drugs)criminaliteit en de daarbij behorende strafrechtspleging, technologische ontwikkelingen, de veranderde rollen binnen het strafrecht en de toegenomen aandacht voor de verdachte en het slachtoffer in het strafproces. Het Wetboek is de afgelopen decennia dan ook talloze malen gewijzigd waardoor het onoverzichtelijk en ontoegankelijk is geworden. De modernisering brengt het Wetboek inhoudelijk bij de tijd en maakt het inzichtelijk. Het voorziet in een (verdere) digitalisering van het strafproces. Daarnaast bevat het een duidelijke beschrijving van de positie van de belangrijkste procesdeelnemers met hun rechten en bevoegdheden
Het ministerie van Justitie en Veiligheid verzorgt heden een technische briefing over het nieuwe Wetboek van Strafvordering.
Na deze technische briefing zal een college over het nieuwe wetboek van Strafvordering plaatsvinden. Dit wordt verzorgd door de Universiteit Leiden (19.00-20.30 uur in Commissiekamer 1).
Sprekers:
-
-mr. F.J.E. Krips (Sectorhoofd Straf- en sanctierecht bij wetgeving)
-
-mr. dr. M. Kessler (Coördinerend raadadviseur strafprocesrecht bij wetgeving)
-
-mr. R.J. Verbeek (Raadadviseur Straf- en sanctierecht, Projectleider nieuw Wetboek van Strafvordering)
-
-mr. H.M. van Maurik (Raadadviseur strafprocesrecht bij wetgeving)
-
-drs. G. de Meij (Waarnemend implementatiecoördinator nieuw Wetboek van Strafvordering)
-
-mr. M. Postelmans (Beleidsadviseur uitvoeringsconsequenties nieuw Wetboek van Strafvordering)