Dinsdag 18 februari 2025, commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)




Agenda

1.Vaststellen agenda


2.36598, A

Brief van de ministers van OCW en BZ over de verlenging van de categorie-2-status onder auspiciën van UNESCO van het IHE Delft Institute for Water Education in Nederland; Parijs, 25 juli 2024 (Trb. 2024, 96 en 143); Verdrag met UNESCO over de verlenging van de categorie-2-status van IHE Delft Institute for Water Education in Nederland

Beslispunt

Welke fracties wensen heden inbreng voor schriftelijk overleg te leveren?

Toelichting

Op 3 februari 2025 heeft de Kamer, overeenkomstig het bepaalde in de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen (Rgbv), ter stilzwijgende goedkeuring het op 25 juli 2024 te Parijs tot stand gekomen Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) inzake de verlenging van de categorie-2-status onder auspiciën van UNESCO van het IHE Delft Institute for Water Education in Nederland (Trb. 2024, nrs. 96 en 143) van de minister van Buitenlandse Zaken ontvangen. De looptijd van een eerder verdrag dat de categorie-2-status toekende, uit 2017, eindigde op 25 juli 2024. Sindsdien wordt het onderhavige verdrag voorlopig toegepast. Het heeft een looptijd van acht jaar na inwerkingtreding.

De wens dat het verdrag aan de uitdrukkelijke goedkeuring van de Staten-Generaal wordt onderworpen kan door de Eerste Kamer of door ten minste vijftien leden van de Eerste Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 5 maart 2025. Zie daarvoor ook de artikelen 117-119 van het Reglement van Orde. In de commissievergadering van 11 februari jl. heeft het lid Jaspers (BBB) aangegeven dat zijn fractie vragen over het verdrag wenst te stellen. Desgevraagd gaf hij aan alleen vragen te willen stellen en niet uit te zijn op het uitspreken van de wens tot uitdrukkelijke goedkeuring.

NB. ingevolge artikel 5 van de Rgbv is de stilzwijgende goedkeuring verleend, als niet binnen dertig dagen na de overlegging van het verdrag door of namens een van de Kamers of door ten minste een vijfde van het grondwettelijk aantal leden van een van de Kamers de wens te kennen wordt gegeven, dat het verdrag aan de uitdrukkelijke goedkeuring zal worden onderworpen. Anders gezegd, als de termijn is verstreken en geen wens is uitgesproken, dan is de goedkeuring verleend. Anders dan bij bijvoorbeeld AMvB's is stuiting van de termijn niet mogelijk.


Inbreng voor schriftelijk overleg



3.32820, D

Brief van de minister van OCW over beleidsreactie op het advies Cultuur Natuurlijk van de Raad voor Cultuur; Erfgoed Telt; de betekenis van erfgoed voor de samenleving

Beslispunt

Welke fracties wensen heden inbreng voor schriftelijk overleg te leveren?

Toelichting

Op 3 februari ontving de Kamer een brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betreffende de beleidsreactie op het advies Cultuur Natuurlijk van de Raad voor Cultuur van juni 2023. De Raad vraagt met dit advies aandacht voor verduurzaming van de cultuursector als onderdeel van de bredere Europese en nationale doelstellingen op dit vlak. Op verzoek van het lid Jaspers (BBB) besloot de commissie in haar vergadering van 11 februari 2025 om heden gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg.


Inbreng voor schriftelijk overleg


4.Gesprek met de Onderwijsraad

Beslispunt

Wenst de commissie de griffie te verzoeken met de Onderwijsraad contact op te nemen voor mogelijke data voor een gesprek?

Toelichting

De commissie OCW kent een traditie om eenmaal per jaar van gedachten te wisselen met de Onderwijsraad, al sinds 1919 de belangrijkste adviseur van regering en parlement op het terrein van onderwijsbeleid en onderwijswetgeving. Het laatste gesprek vond plaats op dinsdag 16 april 2024. Indien de commissie de traditie voort wenst te zetten, kan de Onderwijsraad om een aantal data in het voorjaar worden gevraagd, bijvoorbeeld na het meireces van de Kamer. Als de mogelijke data zijn ontvangen, kan de commissie ook aangeven welke onderwerpen zij wenst te behandelen.

De ervaring leert dat de commissie het liefst spreekt over een of meer concrete adviezen die de Onderwijsraad heeft uitgebracht. In 2024 waren dat 'Een duidelijke positie voor schoolbesturen' en 'Onderwijs als investering'. Ter informatie zijn het meest recente werkprogramma van de Onderwijsraad en enkele recente adviezen bijgevoegd.


Bespreking


5.Mededelingen en informatie

  • A. 
    Factsheets Wetenschappelijke factsheets m.b.t. digitale rechtsstaat

    Op 22 januari 2025 heeft de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer een drietal wetenschappelijke factsheets gepubliceerd over de rechtsstatelijke risico's van de digitale uitvoering van wetten, regels voor een digitale rechtsstaat en vijf aandachtspunten met betrekking tot digitale uitvoering van wetgeving. Deze factsheets zijn onder de aandacht gebracht van de commissie Digitalisering, die de griffie heeft verzocht dit in alle commissies onder de aandacht te brengen, aangezien deze factsheets door alle leden van de Eerste Kamer benut kunnen worden bij de beoordeling van wetgeving met een digitale component.

  • B. 
    Verslag van de formele bijeenkomst van de OJCS-Raad voor de onderdelen onderwijs en cultuur van 25 en 26 november 2024 Ter informatie treft u in de bijlage het verslag van de Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport (OJCS-Raad) aan, dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op 12 februari 2025 heeft aangeboden aan de Kamer. Tijdens deze bijeenkomst is onder meer de Europese graad besproken. Het voorstel hiervoor heeft uw commissie vorig jaar geprioriteerd, maar niet in behandeling genomen.



6.Rondvraag



Korte aantekeningen