Dinsdag 2 juli 2024, commissie Justitie en Veiligheid (J&V)




Agenda

2.35.482

Wet opheffing verpandingsverboden

Beslispunt

Hoe wenst de commissie het wetsvoorstel te behandelen?

Toelichting

  • Het wetsvoorstel is op 11 juni 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.
  • Dit wetsvoorstel regelt in boek 3 Burgerlijk Wetboek de opheffing van het verpandingsverbod. Verpandingsverboden zetten een rem op de kredietverlening aan met name het midden- en kleinbedrijf (MKB), omdat deze bedrijven hun uitstaande vorderingen niet als onderpand voor een lening kunnen gebruiken. Door deze belemmering weg te nemen, krijgen bedrijven meer ruimte om hun activiteiten te financieren. Met dit voorstel wordt de kredietverlening aan met name het MKB gestimuleerd. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor investeringen, innovatie en groei.

Procedure

3.36.364

Wet drempelverlaging omgang grootouders

Beslispunt

Hoe wenst de commissie het wetsvoorstel te behandelen?

Toelichting

  • Het voorstel is op 25 juni 2024 aangenomen door de Tweede Kamer.
  • Dit wetsvoorstel wijzigt Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek zodat de drempel wordt verlaagd voor grootouders om tot omgang met hun kleinkinderen te kunnen verzoeken. Met dit wetsvoorstel wordt tegemoetgekomen aan de knelpunten zoals die blijken uit het WODC-onderzoek 'Omgang tussen grootouders en kleinkinderen, een sociaalwetenschappelijke en rechtsvergelijkende studie'. Ook wordt invulling gegeven aan de motie-Van Toorenburg c.s. (31265, 87) over verlagen van de drempel voor grootouders om tot omgang te kunnen verzoeken. Momenteel moeten grootouders bij de rechter kunnen aantonen of er sprake is van een nauwe persoonlijke betrekking met hun kleinkind(eren) voordat het verzoek voor omgang in behandeling kan worden genomen. Onderhevig wetsvoorstel beoogd hier verandering in te brengen door een nauwe persoonlijke betrekking als vanzelfsprekend te zien.

Procedure

4.36.225

Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische activiteiten

Beslispunt

Hoe wenst de commissie, na kennisneming van de nota naar aanleiding van het verslag, te besluiten?

  • het wetsvoorstel aan te melden voor plenaire behandeling of
  • voor te stellen over het wetsvoorstel te stemmen of
  • het wetsvoorstel aan te melden voor afdoening als hamerstuk of
  • een datum te bepalen voor het leveren van inbreng voor een tweede verslag.

Toelichting

Behandeling in uw commissie

Op 30 april 2024 is het verslag met vragen over het voorstel vastgesteld. De regering heeft op 27 juni jl. geantwoord in een nota naar aanleiding van het verslag.


Nadere procedure

5.T03473

Toezegging Juridische acties belangenorganisaties (35.925 VI)

Beslispunt

Wenst de commissie naar aanleiding van de brief van de minister voor Rechtsbescherming van 18 juni 2024 (35925 VI, AN):

  • in nader schriftelijk overleg te treden of deze brief voor kennisgeving aan te nemen?
  • de status van toezegging T03473 (nu: openstaand) te wijzigen?

Toelichting

  • Tijdens de bespreking van de reactie van de minister van J&V op het halfjaarlijkse toezeggingenrappel in de commissievergadering van 30 mei 2023 werd de status van toezegging T03473 gehandhaafd als openstaand en de deadline van de toezegging verschoven naar 1 juli 2023. De minister gaf aan dat de toezegging wordt meegenomen in de reactie op de motie van het Tweede Kamerlid Stoffer c.s. (TK, 2022/23, 36169, nr. 37). Bij brief van 2 juni 2023 komt de minister voor Rechtsbescherming hieraan tegemoet. In de brief reflecteert hij op de vraag van het lid van Dijk (SGP) over het ondernemen van juridische acties van belangenorganisaties op grond van artikel 3:305a van het Burgerlijk Wetboek.
  • In de brief verwijst de minister tevens naar een toezegging aan het lid Schalk (SGP), die gevraagd heeft om een nadere reflectie op zijn stelling dat in het bestuursrecht belangenorganisaties een gemakkelijkere ingang bij de rechter hebben dan natuurlijke personen. Deze toezegging is echter niet door de griffie geregistreerd.
  • Op 4 juli 2023 besloot de commissie - op voorstel van het lid Van Dijk (SGP) - toezegging T03473 als openstaand te handhaven en op 11 juli 2023 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg. Naar aanleiding hiervan hebben de leden van de SGP-fractie bij brief van 18 juli 2023 enkele vragen gesteld aan de minister voor Rechtsbescherming. Bij brief van 18 juni 2024 heeft de minister voor Rechtsbescherming hier op gereageerd. Vandaag ligt voor het verslag van dit schriftelijk overleg, vastgesteld 19 juni 2024 (35925 VI, AN).

Bespreking status toezegging en verslag schriftelijk overleg

6.T03832

Toezegging Halfjaarlijkse rapportage ondermijning ook naar de Eerste Kamer (36.217)

Beslispunt

Wenst de commissie naar aanleiding van de halfjaarbrief aanpak georganiseerde ondermijnende criminaliteit (36217, E) de status van toezegging T03832 (thans openstaand) te wijzigen?

Toelichting

  • Op 21 juni 2024 heeft de minister van Justitie en Veiligheid de halfjaarbrief en voortgangsrapportage ‘Aanpak georganiseerde, ondermijnende criminaliteit’ aan de Tweede Kamer verstuurd. Bij brief van 25 juni 2024 heeft zij - onder verwijzing naar een toezegging die zij in dit verband heeft gedaan tijdens het debat op 10 oktober 2023 over de uitbreiding van de sluitingsbevoegdheid van burgemeesters - een afschrift van deze stukken aan de Eerste Kamer toegezonden.

"De minister van Justitie en Veiligheid zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Toorenburg (CDA), toe de halfjaarlijkse rapportage over ondermijning ook naar de Eerste Kamer te sturen. Als in recente communicatie over ondermijning niet is ingegaan op de moeizame aanpak van problemen in Schiedam dan zal dit verschijnen in een volgende brief, die ook aan de Eerste Kamer wordt toegezonden. "


Bespreking status toezegging en brief



7.25.268, V en W

Brief van de minister voor Rechtsbescherming ter aanbieding van de beleidsreactie op het eindrapport evaluatie Bureau Financieel Toezicht 2018-2022; Brief van de minister voor Rechtsbescherming ter aanbieding van het eindrapport evaluatie Bureau Financieel Toezicht 2018-2022; Zelfstandige bestuursorganen

Beslispunt

Wenst de commissie de brief van de minister voor Rechtsbescherming van 20 juni 2024 (25268, W) voor kennisgeving aan te nemen of geeft deze aanleiding om in overleg te treden?

Toelichting

Op de agenda van de commissievergadering van 23 april 2024 stond onder "Mededelingen en Informatie" ter kennisname vermeld een afschrift van de brief (25268, V) met bijlagen aan de Tweede Kamer over het rapport zbo-evaluatie Bureau Financieel Toezicht over de periode 2018-2022. Tevens werd aangekondigd dat - na ontvangst van de kabinetsreactie vóór juli 2024 waarin de Kamer geïnformeerd wordt over de opvolging van de aanbevelingen van het rapport - dit rapport en de reactie zouden worden geagendeerd. Inmiddels is die beleidsreactie ontvangen (brief van 20 juni 2024, 25268, V) en staat deze samen met genoemd rapport voor vandaag geagendeerd.


8.31.753, I

Brief van de minister voor Rechtsbescherming ter aanbieding van de elfde voortgangsrapportage stelselvernieuwing rechtsbijstand; Rechtsbijstand

Beslispunt:

Wenst de commissie in overleg te treden met de minister voor Rechtsbescherming n.a.v. zijn brief over de voortgang stelselvernieuwing rechtsbijstand en de bijbehorende elfde voortgangsrapportage stelselvernieuwing rechtsbijstand?

Toelichting:

  • Achtergrond: De minister voor Rechtsbescherming informeert de Kamers elk half jaar over de voortgang van de stelselvernieuwing rechtsbijstand. In eerdere fases heeft de Eerste Kamer zich hier - in het kader van begrotingsbehandeling J&V en toegang tot het recht - intensief mee beziggehouden. Om die reden worden de voortgangsbrieven elk half jaar expliciet geagendeerd.
  • Op 23 januari 2024 heeft de commissie alvorens met de minister voor Rechtsbescherming in gesprek te gaan over de negende en tiende voortgangsrapportage, een technische briefing gehad over (de voortgang van) de stelselvernieuwing rechtsbijstand. Op 6 februari 2024 heeft de commissie de negende en tiende voortgangsrapportage besproken en voor kennisgeving aangenomen.
  • In de bijlagen treft u ter bespreking aan de elfde voortgangsrapportage stelselvernieuwing rechtsbijstand en een begeleidende brief van 21 juni 2024 waarin de minister voor Rechtsbescherming een nadere toelichting hierop geeft.

Bespreking

9.Mededelingen en informatie

A - Verzoek om deelname enquête beslisnota’s

Sinds 20 september 2022 wordt bij ieder stuk dat het kabinet aan het parlement stuurt de onderliggende ambtelijke beslisnota(’s) meegezonden. Vanaf 1 juli 2021 werd hier al een start mee gemaakt bij bepaalde categorieën Kamerstukken. Doel is verbetering van de informatievoorziening door de regering aan het parlement. De bewindslieden van BZK wensen nu de ervaringen te onderzoeken van degenen die betrokken zijn bij het opstellen van beslisnota’s en degenen die er na verstrekking gebruik van maken. Met dat doel is een korte enquête (maximaal 10 minuten) opgesteld. Het daaruit voortvloeiende eindrapport zal met de beide Kamers worden gedeeld. Voor meer informatie, zie bijgevoegde brief d.d. 17 juni 2024 van minister De Jonge en staatssecretaris Van Huffelen.

Kamerleden en medewerkers die bereid zijn aan deze enquête mee te werken, kunnen dit laten weten aan de commissiestaf. Zij ontvangen te zijner tijd een hyperlink naar de enquête.

B - Jaarbericht Openbaar Ministerie 2023

De minister van J&V heeft op 26 juni 2024 de Kamer het Jaarbericht 2024 van het Openbaar Ministerie aangeboden. Dit Jaarbericht is ter kennisname toegevoegd.

C - Jaarverslag Rechtspraak 2023

Ter informatie. Op 27 juni 2024 heeft de minister voor Rechtsbescherming de Kamer het Jaaverslag van de Rechtspraak over het jaar 2023 aangeboden. Het Jaarverslag en de aanbiedingsbrief zijn bij dit agendagpunt gevoegd.





10.Rondvraag

11.Openstaande correspondentie