Dinsdag 10 december 2024, commissie Justitie en Veiligheid (J&V)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36.225

Wet gegevensverwerking persoonsgerichte aanpak radicalisering en terroristische activiteiten

Beslispunt

Welke fracties leveren vandaag inbreng voor het derde en laatste verslag.

Toelichting

Behandeling in uw commissie

  • Op 30 april 2024 is het verslag met vragen over het wetsvoorstel vastgesteld. De regering heeft op 27 juni 2024 op deze vragen geantwoord in een nota naar aanleiding van het verslag.
  • Op 22 oktober 2024 is het tweede verslag vastgesteld met vragen van de leden van de fracties van BBB, GroenLinks-PvdA, VVD en D66. De minister van J&V heeft op 25 november 2024 de vragen beantwoord in de nota naar aanleiding van het tweede verslag.
  • Op 3 december 2024 heeft de commissie besloten op 10 december 2024 (vandaag) gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor het derde verslag en tevens het voorstel aan te melden voor plenaire behandeling bij tijdige ontvangst van de nota naar aanleiding van het derde verslag. De plenaire behandeling van het voorstel staat gepland op 21 januari 2025.

Inbreng voor derde verslag

3.29.279 / 36.327, AA

Brief van de staatssecretaris Rechtsbescherming en de minister van J&V ter aanbieding van de tiende voortgangsrapportage wetgevingsprogramma nieuw Wetboek van Strafvordering; Rechtsstaat en Rechtsorde

Beslispunt:

Wenst de commissie naar aanleiding van de brief van 5 december 2024 in overleg te treden met de staatssecretaris Rechtsbescherming en de minister van Justitie en Veiligheid?

Toelichting:

Bij brief van 5 december 2024 hebben de staatssecretaris Rechtsbescherming en de minister van Justitie en Veiligheid de Kamer de tiende voortgangsrapportage van het wetgevingsproject nieuw Wetboek van Strafvordering toegezonden.

Stand van zaken Tweede Kamer

In de Tweede Kamer wordt de brief besproken tijdens de procedurevergadering van de commissie J&V op 10 december 2024


Bespreking

4.Terugkoppeling Werkgroep ter voorbereiding van de behandeling modernisering Wetboek van Strafvordering

Toelichting

Uw commissie heeft een voorbereidingsgroep ingesteld om het aantrekken van externe ondersteuning en de invulling van deze ondersteuning verder vorm te geven. In deze groep nemen de volgende leden zitting: Marquart Scholtz (BBB), Recourt (GroenLinks-PvdA), Vogels (VVD, voorzitter), Doornhof (CDA), Dittrich (D66) en Talsma (ChristenUnie). De voorbereidingsgroep is vanmiddag bijeengekomen en zal een terugkoppeling verzorgen.

Alle ontwikkelingen met betrekking tot het voorstel Vaststelling van het nieuwe Wetboek van Strafvordering (Nieuw Wetboek van Strafvordering) (36.327) worden bijgehouden in het informatiedossier slot-icoon. Dit informatiedossier wordt samen met het Kamerstukdossier ook altijd gekoppeld aan de relevante agendapunten.


5.Beleidsdebat ex art. 51 RvOEK over de 'Staat van de rechtsstaat'

Beslispunt

  • Kan de commissie instemmen met onderstaande opzet van het beleidsdebat ex art. 51 RvOEK over de 'Staat van de rechtsstaat'?
  • Zo ja, kan de griffie de beoogde deskundigen uitnodigen voor deelname aan de deskundigenbijeenkomsten en verzoeken hierop ter voorbereiding een position paper in te sturen?

Toelichting

  • Het beleidsdebat de 'Staat van de rechtsstaat' wordt (doorgaans) eens in de twee jaar gevoerd. Het laatste beleidsdebat vond plaats in mei 2022. In het voorjaar van 2024 is geen beleidsdebat georganiseerd in verband met de demissionaire status van het kabinet Rutte IV. De commissies J&V en I&A/JBZ hebben in februari 2024 de wens uitgesproken een beleidsdebat te voeren, bij voorkeur na het aantreden van een nieuwe regering.
  • De vorige beleidsdebatten over de staat van de rechtsstaat vonden plaats in mei 2018, februari 2019 (dit was een voortzetting van het debat in mei 2018 na ontvangst van een aantal toegezegde nota's), maart 2020 en mei 2022.
  • De commissie heeft op 12 november 2024 besloten:

    (i) in de eerste weken na het meireces, bijvoorbeeld eind mei/begin juni een beleidsdebat ex art. 51 RvOEK te voeren over de 'Staat van de rechtsstaat';

    (ii) het beleidsdebat door een aantal leden (te weten: Veldhoen (GroenLinks-PvdA), Vogels (VVD), Dittrich (D66) en Van Bijsterveld (JA21)) voor te bereiden en hiervan een terugkoppeling te geven aan de commissie;

    (iii) het beleidsdebat een maand voorafgaand aan het debat nogmaals te agenderen teneinde te bezien welke onderwerpen de commissie in het beleidsdebat aan de orde wenst te stellen. Deze onderwerpen zullen vervolgens met het ministerie worden gedeeld zodat de bewindspersonen inhoudelijk voorbereid met de commissie in gesprek kunnen gaan.

  • Op 26 november 2024 hebben de leden - hiervoor genoemd onder (ii) - met elkaar gesproken over de opzet en inhoud van het beleidsdebat 'Staat van de rechtsstaat'. Hieronder treft u een voorgestelde opzet aan.

Voorgestelde opzet

Uitgangspunt is om twee deskundigenbijeenkomsten te plannen (en in ieder geval niet meer dan drie): één bijeenkomst op een dinsdagochtend van 9:00 – 11:00 uur en één bijeenkomst op een dinsdag aan het eind van de middag/begin van de avond. Geadviseerd wordt om niet meer dan zes deskundigen te horen per bijeenkomst.

Eerste deskundigenbijeenkomst (februari/begin maart 2025)

Onderwerp : wat is het sentiment in de samenleving t.a.v. de rechtsstaat? Welke signalen worden opgevangen door de verschillende deskundigen?

Deskundigen :

  • 1. 
    Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme
  • 2. 
    Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding
  • 3. 
    Nationale Ombudsman
  • 4. 
    College van de Rechten van de Mens
  • 5. 
    Sociaal en cultureel planbureau
  • 6. 
    Raad voor het Openbaar Bestuur

Tweede deskundigenbijeenkomst (april 2025)

Onderwerp : Partijen die betrokken zijn bij de opsporing, handhaving, rechtspraak, rechtsbijstand en uitvoering

Deskundigen :

  • 1. 
    Openbaar Ministerie (officier van justitie via NVVR)
  • 2. 
    Politie
  • 3. 
    Rechtspraak (rechters via NVVR of de president van de rechtbank Overijssel en/of de president van de rechtbank Amsterdam naar aanleiding van artikel Rechters maken zich grote zorgen: Nederlandse rechtsstaat loopt gevaar, in het AD van 2 december 2024)
  • 4. 
    Vereniging Sociale Advocatuur Nederland of Nederlandse orde van advocaten
  • 5. 
    Adviescollege ICT-toetsing (i.v.m. de ict-voorzieningen binnen de rechtspraak)
  • 6. 
    Redactie onderzoeksbundel Constitutionele waarborgen

Bespreking

6.Mededelingen en informatie

Uitstel beantwoording vragen inzake verslag over de rechtsstaat 2024 - Landenhoofdstuk Nederland

De minister van Buitenlandse Zaken heeft de Kamer bij brief van 5 december 2024 laten weten dat de vragen inzake het verslag over de rechtsstaat 2024, in het bijzonder het landenhoofdstuk Nederland, niet binnen de gebruikelijke termijn van vier weken beantwoord kunnen worden.



7.Rondvraag

8.Openstaande correspondentie

Hieronder is een overzicht van de openstaande correspondentie weergegeven. Een overzicht van wetsvoorstellen die bij de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) in (schriftelijke) behandeling zijn, is hier te raadplegen.

Overzicht openstaande correspondentie

Verzonden

Onderwerp (+link brief)

Reactietermijn

Toelichting

1 oktober 2024

Brief aan de staatssecretaris Rechtsbescherming over de toezegging T03473 Juridische acties belangenorganisaties

Link brief

29 oktober 2024

Ambtelijk gerappeleerd

22 oktober 2024

Brief aan de minister van J&V over (deels) niet uitgevoerde moties

Link brief

6 december 2024

 

22 oktober 2024

Brief aan de minister van J&V over (deels) openstaande toezeggingen

Link brief

6 december 2024

 

20 november 2024

Brief aan de minister van J&V over de rapportage voormeting 2021 en de rapportage nulmeting 2022 naar aanleiding van de toezegging Legale wietteelt

Link brief

18 december 2024

 

20 november 2024

brief aan de minister van BuZa met vragen over het landenspecifieke hoofdstuk over Nederland van het rechtsstaatsrapport van de Europese Commissie

Link brief

18 december 2024

 

Wetgeving

1 oktober 2024

Verslag Wet opheffing verpandingsverboden (35.482)

Link verslag

30 oktober 2024

Ambtelijk gerappeleerd

1 oktober 2024

Verslag Wet drempelverlaging omgang grootouders (36.364)

Link verslag

30 oktober 2024

Ambtelijk gerappeleerd

22 oktober 2024

Tweede verslag Uitbreiding strafbaarheid spionageactiviteiten (36.280)

Link verslag

20 november 2024

 

Versie: 29 november 2024



Korte aantekeningen