Dinsdag 28 januari 2025, commissie Europese Zaken (EUZA)




Agenda

2.Algemene Europese Beschouwingen 2025 en werkbezoek Brussel

Aanleiding

Op 14 januari jongstleden werd 1 juli 2025 voorgesteld als datum voor het houden van de Algemene Europese Beschouwingen (AEB). Het lid Karimi (GroenLinks-PvdA) gaf hierbij aan dat op deze datum de OVSE parlementaire assemblee vergadert. De commissie verzocht de staf daarop om ook na te gaan of de AEB op de laatste vergaderdag vóór Prinsjesdag kan worden ingepland (9 september 2025).

Daarnaast sprak uw commissie de voorkeur uit om een werkbezoek aan Brussel te houden op 18-19 mei 2025 en werd de staf verzocht in een eerstvolgende vergadering een voorstel te doen voor een mogelijk programmaonderdelen.

Algemene Europese Beschouwingen 2025

Zoals eerder gemeld zijn de data voor het houden van de AEB in mei, juni en juli beperkt is.

Het meireces loopt van 23 april t/m 12 mei. De data 13 mei (Speakers' Conference), 20 mei (Raad Buitenlandse Zaken), 27 mei (Raad Algemene Zaken), 3 juni (staat van de rechtsstaatdebat Eerste Kamer), 10 juni (COSAC), 17 juni (debat minister Tweede Kamer), 24 juni (NAVO-top), 1 juli (OVSE parlementaire assemblee) en 8 juli (laatste vergaderdag) zijn niet of minder geschikt.

Op verzoek van uw commissie is de beschikbaarheid van de minister op 9 september 2025 ook nagegaan en is vernomen dat het houden van de AEB op deze datum mogelijk is.

Thema's werkbezoek

Op zondagnamiddag/avond wordt gebruikelijk de Permanente Vertegenwoordiger verzocht om een toelichting op de Europese actualiteiten en de gekozen thema's te geven. Voorafgaand kan ook nog een denktank worden benaderd ten aanzien van een thema. Op maandag kunnen 4 tot 5 gesprekken worden ingepland, afhankelijk van de beschikbaarheid van de gesprekspartners.

In de regel worden eerst de politieke verantwoordelijke functiebekleders benaderd, in de praktijk kan het zijn dat een hoge ambtenaar als spreker naar voren wordt geschoven (ook op de dag zelf). Op verzoek van de commissie wordt ambtelijk de volgende suggesties voor mogelijke thema's voor het werkbezoek voorgesteld:

  • 1. 
    Politieke richtlijnen van de Europese Commissie (2024-2029), Werkprogramma Europese Commissie 2025, Strategische Agenda
  • 2. 
    Rechtsstatelijkheid (NB: sinds het verschijnen van het rechtsstaatrapport vindt er jaarlijks een gesprek met de verantwoordelijke Eurocommissaris plaats, doorgaans als onderdeel van het werkbezoek)
  • 3. 
    Uitbreiding van de EU en de institutionele gevolgen daarvan
  • 4. 
    Voorbereiding onderhandelingen Meerjarig Financieel Kader (MFK) voor 2028-2034
  • 5. 
    Implementatie van het Draghi-rapport in het Europees beleid

Beslispunt AEB 2025:

  • Kan de commissie ermee instemmen de datum van 9 september 2025 voor het houden van de AEB 2025 voor te stellen aan het College van fractievoorzitters?

Beslispunt Werkbzoek Brussel (besloten bespreking)

Bij elk thema zijn suggesties voor gesprekspartners voorgesteld in onderstaande besloten bijlage. Ambtelijk wordt voorgesteld om de voorkeur voor gesprekspartners in relatie tot de thema's in beslotenheid te bespreken.

  • Welke onderwerpen wenst de commissie naar voren te dragen?
  • Kan de commissie ermee instemmen dat de staf aan de slag gaat met de voorgestelde lijst van mogelijke gesprekspartners? Zijn er andere gesprekspartners die de commissie wenst voor te dragen?

Bespreking van de planning van de AEB 2025 en programma werkbezoek

3.COSAC Voorzittersbijeenkomst 26-27 januari 2025

Op 26-27 januari 2025 vond te Warschau de COSAC-voorzittersbijeenkomst plaats, onder het Poolse Voorzitterschap. Commissievoorzitter Van Apeldoorn nam hieraan deel en zal kort terugkoppelen over de bijeenkomst.


Mondelinge terugkoppeling commissievoorzitter

4.21.501-20; 21.501-02

Brief van de minister van BZ over verslag van de EU-Westelijke Balkan Top van 18 december en de Europese Raad van 19 december 2024; Brief van de minister van BZ over geannoteerde agenda voor de informele Europese Raad van 3 februari 2025; Europese Raad; Brief van de minister van BZ over geannoteerde agenda voor de Raad Algemene Zaken van 28 januari 2025; Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

De minister van Buitenlandse Zaken heeft de volgende documenten aan de Kamer doen toekomen:

  • geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken (RAZ) van 28 januari 2025;
  • geannoteerde agenda voor de informele Europese Raad van 3 februari 2025;
  • verslag van de EU-Westelijke Balkan Top van 18 december en de Europese Raad (ER) van 19 december 2024.

Op de volgende onderwerpen uit de documenten wordt in het bijzonder gewezen, omdat deze bijvoorbeeld eerder in uw commissie aan de orde zijn geweest:

  • Uitbreiding en hervormingen. De ER bekrachtigde de conclusies over uitbreiding zoals aangenomen door de Raad Algemene Zaken van 17 december. De ER onderstreepte hierbij het geopolitieke belang van uitbreiding alsook de merit based approach van het proces.
  • EU-Westelijke Balkan Top. Voorafgaand aan de ER kwamen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU en de zes Westelijke Balkanlanden samen voor een Top. Tijdens deze Top werd een verklaring aangenomen over het EU-perspectief van de Westelijke Balkan. In het verslag van de ER en EU-Westelijke Balkan Top wordt hier verder op ingegaan.
  • Prioriteiten Pools voorzitterschap. In de geannoteerde agenda van de RAZ wordt een toelichting gegeven op de prioriteiten van het Poolse EU-voorzitterschap.
  • Landenspecifieke rechtsstaatdialoog.
  • EU in de wereld.

Bespreking geannoteerde agenda's en verslag Raden

5.Mededelingen en informatie

Gesprek met parlementsvoorzitter Albanië: maandag 24 maart 16:15 - 17:00

Op maandag 24 maart 2025 zal de Voorzitter van het parlement van Albanië, Elisa Spiropali, door de Voorzitters van de Eerste- en de Tweede Kamer worden ontvangen in de Tweede Kamer.

Na de ontvangst zal van 16:15-17:00 uur een gesprek plaatsvinden met de Tweede Kamercommissies EUZA en BZ in het Tweede Kamergebouw. De leden van uw commissie en de commissie BDO kunnen desgewenst ook deelnemen aan dit gesprek. Indien u wenst deel te nemen kunt u dit kenbaar maken aan de commissiestaf.


6.Rondvraag


Korte aantekeningen