E060018
Laatste revisie: 21-05-2008

E060018 - Mededeling "Een nieuwe kaderstrategie voor meertaligheid"



Dit is de eerste mededeling van de Commissie over dit beleidsgebied sinds de kaderstrategie 2004-2006. Met deze mededeling wil de Commissie: het belang van meertaligheid in de Europese Unie bevestigen; de strategie van de Commissie beschrijven om meertaligheid in de Europese samenleving, de economie en binn en de Commissie zelf te bevorderen; en een aantal specifieke acties voorstellen, zoals actieplannen door van lidstaten die gemonitord worden door een werkgroep, de High Level Group voor meertaligheid.


Stand van zaken

Behandelfase Eerste Kamer: behandeling in Eerste Kamer afgerond.


Kerngegevens

document Europese Commissie

COM(2005)596PDF-document, d.d. 22 november 2005

commissie Eerste Kamer

beleidsterrein


Behandeling Eerste Kamer

De commissie Europese Samenwerkingsorganisaties besloot op 18 maart 2008 de onderhavige strategie onder de aandacht te brengen van de commissie voor Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) zodat deze op de hoogte wordt gebracht van de ontwikkelingen op het gebied van meertaligheid.

Op 1 april 2008 besloot de commissie OCW tot het sturen van een brief aan de minister van OCW met daarin haar standpunt ten aanzien van meertaligheid. Deze brief werd na redactionele wijzigingen op 10 april 2008 verstuurd.

Het antwoord van de minister d.d. 14 mei 2008 werd tijdens de commissievergadering op 20 mei 2008 voor kennisgeving aangenomen.


Behandeling Tweede Kamer

In het algemeen overleg van 8 november 2007 voorafgaand aan de Onderwijs- , Jeugd- en Cultuurraad van 15/16 november werd getwijfeld aan het nut van deze mededeling en gevraagd naar de visie van de minister op meertaligheid.


Standpunt Nederlandse regering

In fiche 7 reageert de regering terughoudend op deze mededeling van de Europese Commissie. Subsidiariteit en proportionaliteit worden negatief beoordeeld. De regering vindt dat

  • de bevordering van meertaligheid kan door optreden van de lidstaten worden geregeld;
  • lidstaten zelf verantwoordelijk zijn en moeten blijven voor de inhoud van hun onderwijsbeleid;
  • onderwijsinstellingen een vrij grote mate van autonomie moeten hebben op het gebied van taalonderwijs.

Over de proportionaliteit merkt de regering op dat al was al besloten tot ontwikkeling van een Europese talenindicator, waarmee de vorderingen in de lidstaten op het gebied van het leren van talen op hoofdlijnen kunnen worden gevolgd. Verder lijkt de Commissie zich met de activiteiten van de High Level Group , de organisatie van de voorgestelde ministersconferentie en het opstellen van een nadere mededeling tot in detail te willen gaan bemoeien met het onderwijs in de lidstaten, aldus de regering. Nederland kondigt aan zich op Europees niveau terughoudend op te stellen, bijvoorbeeld door zich te verzetten tegen de oprichting van een High Level Group voor meertaligheid. De noodzaak van verder initiatieven wordt niet onderkend.

  • bnc-fiche Ministerie van Buitenlandse Zaken - 22.112, 423[7]
    23 februari 2006

Samenvatting voorstel Europese Commissie

  • PDF-document commissievoorstel Europese Commissie - COM(2005)596
    22 november 2005

Behandeling Raad

Op 15 en 16 november 2007 vond een gedachtewisselingPDF-document plaats over de kaderstrategie. Het Portugese voorzitterschap had daartoe aan de lidstaten gevraagd naar hun doelstellingen, de daarvoor nodige activiteiten en de rol die de EU zou moeten spelen.

Voor de Raad was de Nederlandse inzet prioriteit te geven aan het bestaande activiteitenprogramma Moderne vreemde talen uit 2005, dat voortkwam uit de eerdere mededeling Het leren van talen en taalverscheidenheid bevorderen: actieplan 2004-2006. Nederland zet vraagtekens bij de verschuiving van aandacht van het primair en voortgezet onderwijs naar andere sectoren of de maatschappij als geheel. Nederland vindt meertaligheid vooral de verantwoordelijkheid van de instelling en ziet weinig mogelijkheden voor centrale actie buiten de instellingen om. Deze punten zijn ingebracht. Veel landen gaven echter aan dat zij wel willen dat de reikwijdte van het EU-beleid verbreed wordt naar het hoger onderwijs of de BVE-sector. Ook wensten bijna alle landen een actief ondersteunende rol van de Commissie. Intensieve samenwerking met de Commissie werd op prijs gesteld.

De Commissie bereidt momenteel op basis van uitvoerig overleg met de stakeholders een document voor over de EU-visie op meertaligheid op lange termijn. Naar verwachting zal dit in september 2008 gereed zijn. Medio februari 2008 zal in dat kader door het Sloveense voorzitterschap een ministeriële conferentie over meertaligheid georganiseerd worden.

In de databank EUR-Lex wordt de laatste stand van zaken in de Europese behandeling van het voorstel weergegeven.

  • PDF-document verslag van raad Raad Onderwijs, Jeugdzaken en Cultuur - 14806/07
    16 november 2007

Behandeling Europees Parlement

In het Europees Parlement is gepleit voor een actiever beleid en meer financiering voor regionale of minderheidstalen. De taalrechten van deze talen zouden in wetgeving moeten worden vastgelegd. Ook minder gesproken nationale talen als Deens en Ests zouden steun moeten krijgen.

In de databank OEIL van het Europees Parlement wordt de laatste stand van zaken in de behandeling van het voorstel weergegeven.


Standpunten andere lidstaten (IPEX)

In de databank IPEX wordt de behandeling van het voorstel in de diverse (kandidaat) lidstaatparlementen weergegeven.


Alle bronnen