De Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft dinsdag 20 april haar vernieuwde website EuropaPoort.nl gelanceerd. Op deze site vinden Kamerleden en andere geïnteresseerden informatie over Europese beleidsinitiatieven, ontwerprichtlijnen, besluiten van de Europese Raad en verslagen van de behandeling van voorstellen in het Europees parlement. Het betreft Europese dossiers die in behandeling zijn genomen door een van de Kamercommissies. De vernieuwde site geeft ook inzicht in de nieuwe werkwijze van de Eerste Kamer. Die is er op gericht om zo goed mogelijk gebruik te maken van de controlerende bevoegdheden die de senaten in de Europese Unie hebben gekregen op grond van het Verdrag van Lissabon.
Dinsdagmiddag nam Kamervoorzitter P.R.H.M. (René) Van der Linden de nieuwe EuropaPoort (www.europapoort.nl) op feestelijke wijze in gebruik. Dit gebeurde tijdens een pauze in het plenair debat, in het bijzijn van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. Volgens Van der Linden heeft de Eerste Kamer een traditie hoog te houden als het gaat om de parlementaire betrokkenheid bij Europa. ‘De website EuropaPoort is hiervan sinds jaar en dag de meest zichtbare uitdrukking.’ De vergadering van de Eerste Kamer stond dinsdag in het teken van de Nederlandse invloed op het beleid van de Europese Raad en de overige organen van de Europese Unie. Aan de orde was ook de toetreding van de Europese Unie tot het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).
Digitaal venster op Europa
De vernieuwde website is zowel rechtstreeks te benaderen als via de homepage van de Eerste Kamer. Het biedt de Leden van de Eerste Kamer en overige bezoekers een venster op de Europese wetgevings- en beleidsdossiers, voor zover die door de Eerste Kamer in behandeling zijn genomen. Niet alleen voorstellen van de Europese Commissie en de Europese Raad, maar ook de voortgang van de behandeling in het Europees Parlement wordt per commissie in beeld gebracht. Dat geldt eveneens voor commentaren van nationale parlementen, overheden, adviesraden en belanghebbende organisaties op Europese voorstellen. Daarnaast geeft EuropaPoort zicht op de activiteiten van interparlementaire bijeenkomsten en publicaties van organen van de Europese Unie. De site wordt behalve door Leden van de Eerste en Tweede Kamer veelvuldig geraadpleegd door juristen, beleidsambtenaren, journalisten, lobbyisten en maatschappelijke organisaties.
Website maakt effectieve controle mogelijk op Europees beleid
Kamervoorzitter Van der Linden ziet EuropaPoort als een krachtig instrument waarmee de Eerste Kamer haar onlangs verkregen invloed op het Europees beleid effectief kan uitoefenen. ‘Wij behandelen Europese dossiers voortaan alsof het nationale dossiers zijn. Dat is logisch, omdat het beleid van onze nationale overheid vaak in het verlengde ligt van afspraken die de regering in Europees verband maakt. Daarom is het van groot belang dat Leden van de Eerste Kamer tijdig hun controlerende bevoegdheid uitoefenen en opvattingen aan de regering én aan Europese autoriteiten kenbaar maken. Met EuropaPoort loopt de Eerste Kamer voorop in Europa. Senaten uit diverse lidstaten benijden ons vanwege de transparantie die wordt geboden en de toegenomen effectiviteit van de Kamercommissies.’
De revisie van de EuropaPoort is volgens Kamervoorzitter Van der Linden mede ingegeven door de nieuwe Europese werkwijze van de Eerste Kamer. De toetsing van Europese initiatieven op criteria zoals nationaal belang en subsidiariteit was voorheen de taak van de Kamercommissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties (ESO) maar is nu een gedeelde verantwoordelijkheid van alle vaste commissies van de Kamer. Met deze aanpak wordt Europees en nationaal beleid nog meer dan voorheen binnen één context belicht door op een specifiek terrein deskundige Kamerleden.
EU-dossiers op de voet te volgen
De oorspronkelijke website EuropaPoort werd 17 december 2002 gelanceerd, aanvankelijk met een sterke focus op voorstellen van de Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese Unie (de JBZ-Raad). Vanaf het eerste moment vervulde EuropaPoort in Nederland de functie van een onmisbare digitale gids in het ‘Europese bos’ van voorstellen en besluiten. Gaandeweg groeide ook buiten de senaat de interesse voor de geboden wetgevings- en beleidsinformatie. Met name de actuele overzichten van voorstellen en besluiten die aan de orde zijn in de Europese Commissie en de Europese Raad boden voor wetgevingsjuristen de gewenste duidelijkheid. De lappendeken van officiële sites van de diverse Europese organen en de overload aan documenten die daarop wordt geboden, blijkt nog steeds een hinderpaal voor tal van burgers en belanghebbenden die op zoek zijn naar Europese voorstellen en de voortgang van de besluitvorming.
In de nieuwe opzet biedt EuropaPoort de gebruikers een breed menu, waarmee snel inzicht wordt verkregen in Europese dossiers die door de Eerste Kamer in behandeling zijn genomen. Een Europees wetgevingsdossier wordt aangelegd op initiatief van een Kamercommissie wanneer die van mening is dat een Europees initiatief of een ontwerp-richtlijn van belang is voor Nederland, of dat het voorstel raakt aan nationaal beleid. Nadat een dossier is aangelegd kan de bezoeker van de site de voortgang van de parlementaire behandeling via de Europese pagina van de betreffende commissie op de voet volgen.
Europa dichter bij de burger
Anders dan voorheen beschikt elke vaste commissie van de Eerste Kamer op de vernieuwde EuropaPoort nu over een eigen Europese commissiepagina. Bezoekers van de site kunnen op een commissiepagina zien welke Europese voorstellen bij de betreffende commissie in behandeling zijn. Ook kunnen zij op de voet volgen wat de voortgang is van de behandeling van een specifiek voorstel bij de Europese instellingen. Daarnaast vervult EuropaPoort de functie van klankbord naar burgers en organisaties in Nederland. Zij kunnen via de site aangeven of en waarom een Europees beleidsinitiatief door de Eerste Kamer in behandeling zou moeten worden genomen. Op grond van deze opvattingen – die via de mail of een button kenbaar worden gemaakt – kan een Kamercommissie besluiten dat zij een Europees voorstel in behandeling neemt. Op deze wijze brengt de Eerste Kamer Europa ‘dichter bij de burger’.
Toegankelijke presentatie en menustructuur
Mede vanwege de toegenomen belangstelling voor EuropaPoort onder een groeiende groep van gebruikers buiten de Eerste Kamer en niet-overheidsinstellingen, is bij de ontwikkeling van de nieuwe site gekozen voor een meer toegankelijke presentatie van inhoud, een heldere toelichting op begrippen en wetgevingsprocedures en een uitnodigende huisstijl. De gevarieerde groep van parlementaire gebruikers en overige belangstellingen kan zich via de EuropaPoort abonneren op de driewekelijkse Europese nieuwsbrief van de Eerste Kamer, EUpdate.
De revisie van de website kwam tot stand in nauwe samenwerking met PDC Informatie Architectuur en het bureau Corps Vormgeving. Een essentiële verbetering is de volledige integratie van de databases van EuropaPoort met die van de algemene website van de Eerste Kamer. Het voordeel hiervan is een centraal en éénduidig beheer van alle relevante documenten. De gebruiker kan hierdoor snel schakelen tussen nationale en Europese wetgevingsdocumenten. Verder is de menustructuur gebruiksvriendelijker, wat het zoeken naar documenten en het combineren van nationale en Europese wetgevingsdossiers vergemakkelijkt.
Deel dit item: