COSAC-vergadering spreekt over parlementair toezicht op Europees buitenlands- en veiligheidsbeleid



Een delegatie van het Nederlands parlement neemt aanstaand weekeinde in Brussel deel aan de XLIV bijeenkomst van de Conferentie van commissies voor Europese Zaken van parlementen van de Europese Unie, de COSAC. De bijeenkomst vindt plaats van zondag 24 oktober tot en met dinsdag 26 oktober in Brussel. Namens de Eerste Kamer maken de senatoren Broekers-Knol (VVD) en Van Bijsterveld (CDA) deel uit van de delegatie. De Tweede Kamer zal worden vertegenwoordigd door Harry van Bommel (SP) en Han ten Broeke (VVD).

Kamerleden gaan onder andere in debat met afgevaardigden van andere nationale parlementen over het parlementaire toezicht op het Europese buitenlands- en veiligheidsbeleid na de opheffing van de West-Europese Unie (WEU). Het Verdrag van Lissabon roept op tot interparlementaire conferenties tussen parlementen en het Europees Parlement (EP), in het bijzonder op het terrein van het Europese Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB) en het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB).

Verschillende parlementen hebben inmiddels concrete voorstellen gedaan om het parlementair toezicht op het GVDB en het GBVB na de opheffing van de WEU vorm te geven. Eerste en Tweede Kamer treden hierin gezamenlijk op en hun positie kan als volgt worden samengevat:

  • Het GBVB en GDVB zijn intergouvernementele beleidsterreinen waarbij het politieke primaat bij nationale regeringen en daarmee ook nationale parlementen thuis hoort.
  • De vormgeving van het interparlementair toezicht na het opheffen van de Parlementaire Assemblee van de WEU dient zoveel mogelijk gestoeld te zijn op bestaande overlegstructuren (COFACC / CODAC / COSAC) en instrumenten (IPEX, permanent vertegenwoordigers te Brussel)
  • Verdere institutionalisering, bijvoorbeeld in de vorm van een permanent secretariaat en/of nieuwe organisaties dient te worden voorkomen. Het roulerend voorzitterschap volstaat.

De Staten-Generaal hebben een gezamenlijke brief gestuurd aan het Belgische COSAC-voorzitterschap waarin zij hun steun voor een voorstel van het Britse House of Lords kenbaar maken.

Daarnaast wordt er uitgebreid gesproken over duurzame ontwikkeling en de EU2020-strategie en de toekomstige rol van COSAC na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Tot slot staan gedachtewisselingen gepland met de Voorzitter van de Europese Commissie, de heer Barroso en de Voorzitter van de Raad van de Europese Unie, de heer Van Rompuy.

Zie ook: contributionsPDF-document and conclusionsPDF-document XLIV COSAC


Deel dit item: