Op 28 september 2011 sprak de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, het Europese Parlement toe in zijn tweede 'Staat van de Unie'-toespraakPDF-document. In deze jaarlijks terugkerende toespraak zet de Commissievoorzitter uiteen wat de hoofdlijnen van het beleid van de Europese Commissie voor het komend jaar zijn.

Barroso begon de toespraak met de boodschap dat de Europese Unie voor een van de grootste uitdagingen in haar geschiedenis staat. Niet alleen stabiliteit en verantwoordelijkheid, maar ook groei en solidariteit zijn nodig om de economische crisis en schuldenproblematiek in de eurozone aan te pakken, aldus de Commissievoorzitter. De staatsschuldencrisis is op dit moment vooral ook een "politieke vertrouwenscrisis", aldus Barroso.

Over de positie van Griekenland in de eurozone stelde Barroso: "Griekenland is en blijft lid van de eurogroep". Voorts is een verdieping van de economische coördinatie en integratie, in het bijzonder in de eurozone volgens de Commissie noodzakelijk, naast de uitbouw van het EFSF en de inwerkingtreding van Europees stabiliteitsmechanisme (ESM). Barroso sprak daarbij van een economische unie, als aanvulling op de monetaire unie. Binnen de communautaire verdeling van bevoegdheden is de Europese Commissie de economische regering van de Unie, aldus Barroso. Het oprichten van een nieuwe instelling is daarom volgens hem niet nodig.

Verder deelde Barroso mee dat de Commissie die dag een voorstel voor belasting op financiële transacties zou presenteren. Ook bekijkt de Commissie de komende weken de verschillende mogelijkheden voor het uitgeven van euro-obligaties. Barroso had daarnaast oog voor de werkloosheid. Met name de werkloosheid onder jongeren noemde hij de dringendste sociale kwestie van deze tijd.Tijdens het debat dat volgde, gingen de leden van het Europese Parlement vooral in op de schuldencrisis, de Euro en de positie van Griekenland.


Deel dit item: