Vragen aan de Europese Commissie over gefluoreerde broeikasgassen



Op 21 juni 2022 stelden de vaste Kamercommissies Economische Zaken en Klimaat/ Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) en voor Infrastructuur, Omgeving en Waterstaat (IWO) vragen aan de Europese Commissie in het kader van een politieke dialoog over het voorstel voor een verordening over gefluoreerde broeikasgassen. De commissies verwachten binnen drie maanden een antwoord van de Europese Commissie. Ook hebben de commissies op 16 juni een brief over dit onderwerp gestuurd aan minister Jetten voor Klimaat en Energie waarop zij uiterlijk 8 juli een antwoord verwachten.

Verordening gefluoreerde broeikasgassen

Met deze verordening wil de Europese Commissie gefluoreerde broeikasgassen (ook wel F-gassen) strenger controleren. De Europese Commissie stelt ambitieuzere doelen om F-gas emissies, die momenteel een aandeel van 2,5% op de totale broeikasgasemissie in Europa behelzen, verder terug te dringen. Dit wil zij doen door middel van betere handhaving en uitvoering, een uitgebreidere monitoring en een verbetering van rapportage om bestaande lacunes op te vullen om de kwaliteit van processen en gegevens voor de naleving te verbeteren.

Daarnaast wil de Europese Commissie Europese regelgeving volledig in overeenstemming brengen met het Montreal Protocol ter bescherming van de ozonlaag, en in het bijzonder het Kigali Amendement inzake Fluorkoolwaterstoffen. Dit zijn de belangrijkste groep F-gassen waarvan de emissies van invloed zijn op het klimaat. De Europese Commissie wil een uitfasering van deze waterstoffen, met behulp van een quotumregeling.

De leden van de fracties van GroenLinks, PvdA en PvdD stelden gezamenlijk vragen over het voorstel. Zo stelden de leden van de fracties onder andere vragen over het rapport van het Europees Milieuagentschap over versnelde uitfasering van fluorkoolwaterstof en een verbod op fluorkoolwaterstof met uitzonderlijk hoog Global Warming Potential. Ook wilden de leden weten wat de Europese Commissie gaat doen om de bescherming, productiecapaciteit en het gebruik van ‘natural refrigerants’ in warmtepompinstallaties te stimuleren en op welke termijn zij dit gaat doen.

Meer informatie over de behandeling van het voorstel:


Deel dit item: