Op 12 juli 2022 stemde de Eerste Kamer in met een brief aan het Europees Parlement waarin zij een subsidiariteitsbezwaar maakt tegen het voorstel van het Europees Parlement voor de wijziging van de Europese Kiesakte.
Op 3 mei 2022 presenteerde het Europees Parlement de wetgevingsresolutie met de wijziging van de EU-Kiesakte. Met de wijziging wil het Europees Parlement de democratische dimensie van de Europese verkiezingen versterken en de betrokkenheid van de kiezers bij de Europese Parlementsverkiezingen vergroten. De Eerste Kamer vindt het van groot belang dat de nationale volksvertegenwoordiging zeggenschap heeft en houdt over verkiezingen die in het eigen land worden georganiseerd, ook als het gaat over verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement. De Eerste Kamer vindt dat het Europees Parlement met de wetgevingsresolutie onnodig de zeggenschap van de nationale volksvertegenwoordiging in bepaalde zaken, zoals de dag waarop de verkiezingen van het Europees plaatsvinden en de wijze waarop gestemd kan worden, beperkt. Om deze redenen diende de Eerste Kamer het subsidiariteitsbezwaar in bij het Europees Parlement.
De subsidiariteitstoets is geregeld in het tweede protocol bij het Verdrag van Lissabon. In totaal hebben de 27 nationale parlementen van de Europese Unie twee stemmen. Bij minimaal een derde van het aantal stemmen moet het Europees Parlement het ontwerp heroverwegen.
Op het moment van schrijven hebben de parlementen van Nederland, Ierland, Zweden en Denemarken een subsidiariteitsbezwaar ingediend.
Lees meer in het Edossier:
Deel dit item: