Kamervoorzitter opent Western European Model European Parliament



De Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, heeft vrijdag in de plenaire zaal van de Eerste Kamer het Western European Model European Parliament Nederland 2023 geopend. Het Model European Parliament (MEP) is een simulatiespel voor scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs in landen van de Europese Unie.

Bruijn gaf de deelnemers tips mee voor het voeren van een debat: een goede voorbereiding, respect voor de ander, je verplaatsen in de denkbeelden van de ander en het gebruik van humor. Ten slotte wees hij de aanwezigen op het belang van het compromis. “Politiek is compromissen sluiten. Het is een ware kunst om een compromis te sluiten dat je toch met opgeheven hoofd aan je achterban, aan je kiezers, kunt uitleggen," aldus de Eerste Kamervoorzitter tegen de deelnemers.

Ook Willemijn Aerdts, docent aan het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden sprak de deelnemers toe. Zij sprak ondermeer over de meerwaarde van het deelnemen aan het MEP. “During these sessions you have seen how policy is made, who decides upon the agenda, who takes decisions and when is the best time to influence oth-ers. “ Aerdts is ook zelf MEP-deelnemer geweest. “It is something I still benefit from in my current job.” Hierna stelden de delegatiehoofden hun landen voor aan alle aanwezige deelnemers.

Model European Parliament

Het MEP is in 1989 in Nederland opgezet als een meerdaags simulatiespel over de besluitvorming van de Europese Unie. De deelnemende scholieren gaan gezamenlijk op zoek naar oplossingen voor actuele, grensoverschrijdende problemen.

Om meer jongeren de kans te geven deel te nemen aan een internationale MEP-conferentie wordt per Europese regio ook een jaarlijkse interregionale MEP-conferentie georganiseerd. Nederland maakt deel uit van de West-Europese MEP (WE-MEP). In november 2016 heeft de eerste WE-MEP-conferentie plaatsgevonden in Den Haag met delegaties uit België, Ne-derland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Ook zijn er steeds enkele andere lidstaten als gastland op uitnodiging aanwezig. Inmiddels vinden jaarlijks in alle lidstaten van de Europese Unie, Groot-Brittannië en de kandidaat-lidstaten interregionale MEP-bijeenkomsten plaats.


Deel dit item: